Vyzkoušejte lehký zelný salát, který si rychle oblíbíte

Podpořit imunitu v sychravém podzimním čase pomáhá dostatek zeleniny. Ideální je její konzumace zasyrova, protože takto se do organismu dostane nejvíce vitamínů. Ke zdraví prospěšným potravinám patří i zelí. Nejchutnější je připravené jako zelný salát. Znáte na něho recept?

Zdroj foto: Maliflower73 / Shutterstock.com

Zelí je zásobárna vitamínů

Jestli některá zelenina má být nazývána superpotravinou, pak je to rozhodně zelí. Může se jíst syrové, ale často se nakládá. Kysané zelí je velkou zásobárnou vitamínu C. To ostatně věděli už naši předkové.  A námořníci si ho brali s sebou na námořní výpravy do neznáma, aby se vyhnuli nepříjemným kurdějím. Kromě vitamínu C zelí obsahuje i vitamíny E, K a skupiny B, z minerálů hořčík, draslík a hodně vlákniny. Vaše tělo se vůbec nebude zlobit, když zelí zařadíte pravidelně do svého jídelníčku. Zelné saláty jsou chutné a nezaberou příliš času na přípravu.

Na přípravu lehkého zelného salátu budete potřebovat

  • půl menší hlávky zelí, nejlépe bílého, ale můžete vyzkoušet i červené
  • 1 až 2 kousky mrkve
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • kelímek bílého neochuceného jogurtu
  • sůl
  • rostlinný olej
  • pepř dle chuti
  • 1 stroužek česneku

Postup práce

  • Zelí omyjeme a nakrouháme na jemné nudličky a dáme do mísy.
  • Osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nastrouhanou očištěnou mrkev.
  • Doplníme na drobné kousky nakrájenými vejci uvařenými natvrdo.
  • Do směsi zamícháme obsah kelímku bílého jogurt, je možné zakápnout olejem.
  • Pro lepší chuť dodáme utřený stroužek česneku. Kdo nemá rád, nedává ho.
  • Vše řádně promícháme a můžeme podávat – nejlépe s celozrnným pečivem.

Příprava lehkého zelného salátu s mrkví a jogurtem zabere asi 30 minut. Nejvíce času si vezme čištění a krájení zeleniny. Vše ostatní je už jen otázkou chvilky. Kdo má rád, může si nechat hotový salát vychladit. Ale není to nutné. Zaleželý ovšem chutná ještě lépe. Salát lze jíst jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo s pečivem jako lehkou večeři.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací