Lehký zelný salát: Recept, který si rychle oblíbíte

Recept na zelný salát je jednoduchý a rychlý na přípravu. Ke zdraví prospěšným potravinám patří i zelí. Podpořte svou imunitu dostatkem zeleniny. Ideální je její konzumace zasyrova.

Zelný salát recept
Zdroj foto: Maliflower73 / Shutterstock.com

Zelí je zásobárna vitamínů

Jestli některá zelenina má být nazývána superpotravinou, pak je to rozhodně zelí. Může se jíst syrové, ale často se nakládá.

Kysané zelí je velkou zásobárnou vitamínu C. To ostatně věděli už naši předkové.  A námořníci si ho brali s sebou na námořní výpravy do neznáma, aby se vyhnuli nepříjemným kurdějím. Kromě vitamínu C zelí obsahuje i vitamíny E, K a skupiny B, z minerálů hořčík, draslík a hodně vlákniny. Vaše tělo se vůbec nebude zlobit, když zelí zařadíte pravidelně do svého jídelníčku. Pojďme se tedy podívat na recept zelného salátu.

TIP: Vyzkoušejte také svěží těstovinový salát, nebo také vynikající šopský salát.

Recept na lehký zelný salát

Nejlepší zelné saláty nezaberou příliš času na přípravu, podobně jako příprava pařížskeho salátu.

Jaké zelí použít?

Ideální je pokud máte čerstvé bílé zelí. Další možností je zelný salát z kysaného zelí. Zajímavě bude vypadat i zelný šalát z červeného zelí.

Suroviny

  • půl menší hlávky zelí, nejlépe bílého, ale můžete vyzkoušet i červené
  • 1 až 2 kousky mrkve
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • kelímek bílého neochuceného jogurtu
  • sůl
  • rostlinný olej
  • pepř dle chuti
  • 1 stroužek česneku

Postup přípravy zelného salátu

  • Zelí omyjeme a nakrouháme na jemné nudličky a dáme do mísy.
  • Osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nastrouhanou očištěnou mrkev.
  • Doplníme na drobné kousky nakrájenými vejci uvařenými natvrdo.
  • Do směsi zamícháme obsah kelímku bílého jogurt, je možné zakápnout olejem.
  • Pro lepší chuť dodáme utřený stroužek česneku. Kdo nemá rád, nedává ho.
  • Vše řádně promícháme a můžeme podávat – nejlépe s celozrnným pečivem.
Příprava lehkého zelného salátu s mrkví a jogurtem zabere asi 30 minut.

Nejvíce času si vezme čištění a krájení zeleniny. Vše ostatní je už jen otázkou chvilky. Kdo má rád, může si nechat hotový salát vychladit. Ale není to nutné. Zaleželý ovšem chutná ještě lépe. Další možnost je připravit hospodský zelný salát s koprem.Pokud máte rádi štiplavá jídla přimíchejte do jídla trochu podrceného chilli, případně chili omáčku a pikantní zelný salát je hotový.

Salát lze jíst jako přílohu k hlavnímu jídlu, nebo s pečivem jako lehkou večeři.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.