Tofu v hlavní roli: předkrm, salát nebo lívance – to vše si dokážete připravit s tofu zdravě a chutně
Tofu je zdraví prospěšná surovina, která je vhodná nejenom pro vegetariány. Vyrábí se z kondenzovaného sójového mléka metodou, jež je velmi podobná metodě výroby sýra. O tom, že to není surovina vhodná pouze pro vegetariány, vás přesvědčí následující řádky.

Zdravotní přínos tofu
Jakmile zařadíte tuto pochutinu do svého jídelníčku, poskytne vám přísun bílkovin, vlákniny, aminokyselin a fytoestrogenů. Díky nízkému glykemickému indexu je také prospěšné pro udržení nízké hladiny cholesterolu. V Japonsku rodiče zahrnují sójové výrobky do jídelníčku svých dětí již od útlého dětství, neboť dostatečný příjem bílkovin a vlákniny je skvělým pomocníkem pro správný vývoj kostí a svalů.
Tofu v asijské kuchyni
Zdravotní přínosy jsme si již vyjmenovali, nyní je čas, podělit se s vámi o několik receptů. A začneme hezky u asijské kuchyně. Pokud si rádi dopřáváte pad thai, polévku pho, restované rýžové a skleněné nudle či různé druhy kari s rýží, připravte si tyto skvělé pokrmy asijské kuchyně s tofu v hlavní roli. Zprudka jej osmahněte na rozpáleném oleji na pánvi a přidejte k jakémukoli pokrmu namísto masa.

Tofu předkrm
Pokud si chcete připravit malý chutný předkrm, nakrájejte tuto pochutinu na kousky, obalte je ve směsi koření, skvělá je kombinace sladké papriky a grilovacího koření, a následně opět zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Počkejte až zhnědne a podávejte místo brambůrek.
Zeleninový salát s tofu
Tato surovina chutná skvěle i v zeleninovém salátu.
- Tofu připravíme v pánvi na oleji smíchaném se sójovou omáčkou a rozmačkaným česnekem.
- Jakmile se opeče dozlatova, sundáme jej z pánve a necháme vystydnout.
- Mezitím si nakrájejte na kousky ledový salát, čerstvá rajčata, salátovou okurku a papriku.
- Vše smíchejte v misce a přidejte kousky kukuřice. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte tofu.
Skvělý a výživný zeleninový salát je na světě.

Nadýchané americké lívance
Chtěli byste si doma připravit pravé nadýchané americké lívance? Máme pro vás ten správný recept. Na těsto si připravte:
- balení tofu (350 g),
- vanilkový extrakt (2 polévkové lžíce),
- citronovou šťávu (2 polévkové lžíce),
- mléko (400 ml),
- slunečnicový olej (1 polévkovou lžíci),
- hladkou mouku (250 g),
- krupicový cukr (4 polévkové lžíce),
- prášek do pečiva (1 polévkovou lžíci).
Veškeré mokré ingredience smíchejte v jedné míse včetně tofu, a pomocí šlehače vymixujte do hladké konzistence. Suché suroviny smíchejte v druhé míse, a následně postupně za stálého míchání přidávejte do mísy s mokrými ingrediencemi. Lívance následně smažte na rozpálené pánvi na slunečnicovém oleji. Skvěle chutnají podávané se smetanou, polité javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
Je to skvělá pochoutka, kterou si můžete připravit na mnoho způsobů. Jaký recept vyzkoušíte jako první?