Cuketový koláč na slano i sladko – Recept

Cuketový koláč na sladko i na slano se stává každý rok oblíbeným receptem sezóny. Cuketa je navíc plná vlákniny a vitamínu C. Přinášíme vám recept na rychlý a chutný cuketový koláč.

Když se řekne cuketa, mnoho z nás nad touto zeleninou ohrne nos.

To je ale velká chyba, protože cuketa patří mezi superpotraviny, které s naším tělem dělají doslova zázraky.

S cuketou můžete jakkoliv experimentovat, hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů, a navíc má spoustu zdraví prospěšných účinků.

Recept na cuketový koláč s čokoládou

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina Porce:12 porce

Receptem na šťavnatý cuketový koláč s čokoládou jistě potěšíme hlavně milovníky čokolády, protože ta v tomto případě hraje velkou roli. Kromě toho tento koláč je úžasný v tom, že po něm nepřiberete ani gram a je naprosto zdravou a chutnou obdobou klasických brownies.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cukety důkladně omyjte, nastrouhejte a zbavte přebytečné vody.
  2. Smíchejte ji s jablečným pyré, vejci, medem a mlékem a směs pořádně promíchejte.
  3. V další míse smíchejte všechny sypké ingredience kromě ořechů a obě směsi spojte dohromady. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete ho naředit mlékem.
  4. Nakonec přidejte ořechy a hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
  5. Vložte do předem vyhřáté trouby asi 40 minut na 175 stupňů.
  6. Hotový koláč nechte vychladnout. Dozdobit ho můžete například kombinací kešu másla a rozpuštěné čokolády a zasypat nasekanými pistáciemi.

Tento koláč z cukety je na způsob čokoládových brownies, výborný je však také klasický perník z cukety, který je šťavnatý a cuketa dodává jen velmi jemnou chuť v pozadí.

TIP: Chutným moučníkem s ořechy je také baklava. Vyzkoušejte chutný sladký dezert. 

cuketový koláč sladký
Zdroj foto: Kiian Oksana / Shutterstock.com

Recept na cuketový koláč na slano

Není žádným tajemstvím, že cuketové koláče jsou velmi jednoduché a rychlé. Zdravý cuketový koláč na slano si oblíbíte také zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku.

Ingredience

  • 0,5 kg cukety
  • 80 g pohankové (špaldové) mouky
  • 200 g sýru Cottage
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • pórek
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Jelikož je cuketa plná vody, vymačkejte ji.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte a pórek nasekejte nadrobno.
  3. Poté vyždímanou cuketu smíchejte se všemi ostatními surovinami a pořádně promíchejte a dochuťte.
  4. Těsto nalijte na předem připravený menší plech (ideálně dortová forma) vyložený pečicím papírem, a vložte do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečte asi 45 minut na 200 stupňů. Podávejte se zakysanou smetanou.

Tip: Cuketová buchta je také výborný cuketový moučník plný vitamínů, proto ji neváhejte vyzkoušet.

Ke kterému koláči se přikláníte více, ke slanému nebo sladkému? A máte vy nějaký oblíbený recept z cukety?

Další recepty z cukety

Je cuketa vaší oblíbenou zeleninou a přemýšlíte, jaká další jídla se z ní dají připravit? Přinášíme vám pár nápadů, jaké recepty z cukety stojí za to vyzkoušet:

Jak poznat zralou cuketu?

Cuketa je zralá když mají velikost 12 – 18 cm, v tomto odobí má nejlepší chuť. Vždy tedy vybírejte menší kousky.

Přečtěte si více o cuketě a zjitíte jaké má zdravotní účinky na lidské tělo.

Kdy může být cuketa jedovatá?

Pokud ochutnáte cuketu a má hořkou chuť, může obsahovat nebezpečnou látku kukurbitacin, více tuhle cuketu nejezte. Můžete pak mít nevolnosti, zvracení, nebo i horší potíže. Pokud sníte hořkou cuketu, v případě zdravotních problémů kontaktujte vašeho lékaře. Vždy se tedy zaměřte na menší cukety, které jsou i chutnější.

Pokud máte ve vaší sbírce zajímavé nápady na recepty z cukety, podělte se s námi o vaše recepty.

Zdroj: goodhousekeeping.com


Další recepty na koláče a moučníky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.