Koláče a moučníkyRecepty

Crinkles sušenky: Recept na skvělou čokoládovou pochoutku

Crinkles jsou vynikající sušenky jednoduché pro přípravu. Výborná chuť i vůně. Vyzkoušejte základní recept na crinkles, který můžete později vylepšit.

Upéct si doma skvělé sušenky, které nejen výborně chutnají, ale i voní, můžete kdykoliv. Základní recept je velmi jednoduchý a zvládne ho každý.

crinkles recept
Zdroj foto: Mara Fribus / Shutterstock.com

Rádi zkoušíte nové recepty? Sušenkám s čokoládou neodolá nikdo, upéct si je můžete kdykoliv doma a recept lze libovolně obměňovat, do těsta můžete přidávat i jiné suroviny podle chuti. Sušenky crinkles ochutnáte jednou a oblíbíte si je.

Původ

Sušenky crinkles pochází z Ameriky. V původním receptu se neobjevovala čokoláda, ovšem dnes jsou právě čokoládové ty nejoblíbenější. Existují ale i další varianty těchto sušenek a základní recept lze obměňovat.

Jaké různé druhy crinkles lze upéct?

Sušenky crinkles můžete upéct kdykoliv, hodí se ke kávě i čaji. V poslední době se tento druh sušenek peče i na Vánoce jako jeden z druhů vánočního cukroví. Kromě kakaových či čokoládových sušenek si ale lze upéct i jiné druhy. Sušenky i díky obměně ingrediencí budou mít pokaždé i jinou barvu. Zkusit tak můžete pomerančové crinkles, citronové, kokosové, crinkles red velvet, matcha crinkles (nebo matcha dort) nebo skořicové crinkles.

Základní recept se nemění, stačí pak jen místo kakaa nebo kousků čokolády přidat jinou ingredienci. Například pomerančovou nebo citronovou šťávu, skořici, matcha prášek, strouhaný kokos a podobně.

Základný recept na crinkles

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas pečení: 10 minutCelkový čas: 35 minutPorce:50 porce

Popraskané sušenky crinkles můžete upéct kdykoliv. Nevíte, co upéct na víkend pro rodinu nebo návštěvu? Jestli hledáte něco jednoduchého a velmi chutného, zkuste právě tento základní a snadný recept na crinkles.

Suroviny

Postup

  1. Máslo necháme změknout a pak jej ušleháme společně s cukrem do pěny.
  2. Do pěny postupně budeme zašlehávat vejce, kakao a vanilkový extrakt.
  3. Vezmeme si druhou mísu, ve které smícháme mouku, prášek do pečiva, trošku soli a tyto sypké ingredience pak opatrně vmícháme do druhé směsi.
  4. Vytvoříme tak těsto, které zpracujeme a zabalíme do potravinářské folie. Těsto by mělo v lednici odpočívat alespoň 4 hodiny, můžeme ho ale nechat odpočívat i přes noc.
  5. Těsto vyndáme následně z lednice a budeme ho dělit na malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky.
  6. Malé kuličky obalíme v cukru moučce a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Mezi kuličkami by měl být na plechu dostatečný odstup, při pečení se budou maličko roztékat.
  8. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 10 minut.

  • Pokud chceme mít opravdu čokoládové crinkles, přidáme do těsta i nasekanou čokoládu. Pokud chceme naopak světlé crinkles, vynecháme kakao a místo něj můžeme přidat jiné ingredience.

Tipy, jak upéct nejlepší crinkles

Je třeba vysledovat, jak peče vaše trouba, sušenky se musí hlídat, aby se nespálily. Přeci jen se pečou malé kousky, doba pečení může být tedy i kratší.

Jak skladovat crinkles, aby vydržely co nejdéle?

Sušenky skladujeme jako běžné cukroví, nejlépe tedy v uzavíratelné krabičce a na chladném místě.

Patří tyto sušenky k vašim oblíbeným? Pokud jste je ještě nezkoušeli upéct, určitě si je připravte jako sladkost ke kávě či malé sladké pohoštění pro návštěvu. Recept není složitý, takže vám určitě nezabere moc času.

Zdroj: feastingathome.com, ocado.com


Další tipy na pečení

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)