Domácí langoše 12x jinak – Snadné a ověřené recepty
Chutné langoše bývají sortimentem provozoven rychlého občerstvení. V článku vám přinášíme podrobný návod nejen na 11 různých těst. Připravte si domácí langoše a chutné dipy.
V české kuchyni zdomácněla spousta cizích jídel, které jsme převzali ze zahraničí. Málokdo už asi ví, že originál langoše pocházejí původně z Maďarska. Přijali jsme je za své a dopřáváme si je vždy, když máme chuť na něco dobrého, co zasytí.
Odkud pocházejí langoše?
Jak jsme již zmínili, jejich domovinou je Maďarsko (podobně jako segedínský guláš) , odkud se tato pochoutka do ostatních států bývalého Rakouska-Uherska dostala. Připravují se také v Rumunsku, na Ukrajině, Srbsku, na Slovensku a nesmějí chybět ani v České republice. Zatímco se maďarské langoše zdobí šunkou, lečem nebo natírají kysanou smetanou, sýrem a česnekem, u nás je nejoblíbenější kombinace kečupu, česneku a sýru.
Původně se tato kynutá placka opékala blízko plamenu. Ostatně slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, což česky znamená právě plamen. Pro jejich přípravu se používalo těsto na chleba. V současné době se nejčastěji smaží na oleji nebo fritují, lze je ovšem také péct v troubě.
Oblíbená těsta na langoše
Původní těsto na chléb bylo při přípravě nahrazeno i jinými variantami. Nejlepší těsta na langoše jsou:
- klasické kynuté,
- langoše z kysané smetany, kefíru nebo bílého jogurtu,
- bez kvasnic,
- ze sušených kvasnic či s kypřicím práškem.
Chce to vyzkoušet jednotlivé recepty a zjistit, který vám nejvíce chutná. Nejlepší langoše jsou totiž ty, jež si sami doma usmažíte a po nichž se jen zapráší.
Langoše byste měli nechat kynout minimálně půl hodiny (30 minut), pak s ním můžete dále pracovat.
Pojďme se podívat jak se dělají langoše, vyberte si z různých receptů.
Hrníčkové langoše
Připravte si jednoduché langoše z kynutého těsta, díky hrnkovému receptu.
Suroviny
- 2 hrnky hladké mouky,
- necelý 1 hrnek mléka,
- 20 g kvasnic,
- špetku soli.
Postup
- Do hrnku rozdrobíme kvasnice, přidáte lžičku cukru, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- Ten pak přidáme do mísy k mouce, soli a přidáme tolik mléka, aby vzniklo hladké těsto, jež nelepí, které necháme na teplém místě vykynout.
- Pak tvoříme placky a smažíme v oleji.
Langoše z jogurtu
Vyzkoušejte langoše s jogurtem, které jsou velice nadýchané.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 1 bílý jogurt
- 20g kvasnice
- jedlá soda
- 250 ml mléka
Postup
- Na kynuté těsto můžeme použít také bílý jogurt.
- Do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, kvásek ze 20 g kvasnic, na špičku nože jedlé sody a 250 ml mléka.
- Vypracujeme hladké těsto a jogurtové langoše necháme v teple vykynout.
- Pak je smažíme na oleji.
Langoše bez kynutí
Někdy nemáme dostatek času na přípravu klasických langošů z kynutého těsta. V takovém případě se bude výborně hodit recept na langoše ze sušeného droždí.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- sušené kvasnice
- sůl
- 250 ml mléko
Postup:
- Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, doplníme sušenými kvasnicemi, špetkou soli a zalijeme 250 ml mléka.
- Vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit a zároveň by nemělo být tuhé.
- Potom ihned smažíme.
Langoše ze zakysané smetany
Tahle varianta je také velice chutná. Vylepšite kynuté těsto a připravte langoše se zakysanou smetanou.
Suroviny
- 1/2 zakysaná smetana
- 500 g hladká mouka
- 1 vejce
- 20 g kvasnice
- 250 ml mléko
- sůl
Postup:
- Do mísy dáme 500 g hladké mouky, celé vejce, kvásek ze 20 g kvasnic, 250 ml mléka, půl kelímku zakysané smetany a špetku soli.
- Vypracujeme hladké těsto a dáme odležet do ledničky.
- Pak tvarujeme placky a smažíme v oleji.
Langoše bez droždí
Receptů na tuto pochoutku je opravdu hodně. Pokaždé není čas nechat těsto kynout a přijde vhod rychlý recept na nekynuté langoše s kypřicím práškem.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 1/2 kypřící prášek do pečiva
- sůl
- 1 zakysaná smetana
- 1 vejce
TIP: Pokud jste se rozhodli pro rychlé langoše, ale pochybil vám kypřicí prášek, přečtěte si, čím nahradit prášek do pečiva v receptech.
Postup
- Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky soli, kelímek zakysané smetany a 1 vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto.
- Je dost možné, že nebudete muset použít celý kelímek smetany. Chce to vyzkoušet, abyste těsto příliš nezředili a ono se pak nelepilo.
- Hotové těsto necháte asi půl hodiny odpočinout a pak ihned smažíte v oleji.
Langoše z kefíru
Langošů není nikdy dost. Zůstal-li vám doma v ledničce kefír, můžete i z něj připravit chutné těsto.
Suroviny
- 500 g hladká mouka
- kostka kvasnice
- mléko
- cukr
- kefír
- sůl
Postup
- Do hrnečku dáme celou kostku kvasnic, posypeme cukrem a přidáme 3 lžíce vlažného mléka.
- Necháme vzejít kvásek, který potom přidáme do mísy ke 500 g hladké mouky.
- Osolíme, přilijeme tolik kefíru, aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí.
- Tuhé má být tak akorát – ani příliš tuhé, ani řídké.
- Těsto necháme v teple vykynout a pak z něj smažíme nadýchané langoše.
Originální stánkové langoše
Co si budeme povídat, sice to není právě nejdietnější pokrm, ale výborné langoše patří k oblíbenému rychlému občerstvení, co si můžete koupit také ve stánku. Ty patří k nejchutnějším. I doma si můžete připravit recept na stánkové langoše – bez jogurtu i bez vajec.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 20 g kvasnice
- 150 ml mléko
- sůl
Postup
- Na 250 g hladké mouky dáme kvásek ze 20 g kvasnic, osolíme a přilijeme tolik mléka (asi 150 ml), aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí.
- To necháme na teplém místě kynout minimálně půl hodiny.
- Pak langoše smažíme v oleji.
Langoše z brambor
Fantazie kuchařů je obrovská, a langoše dovedou usmažit také s přídavkem brambor.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 3-4 brambory
- 1 vejce
- 25g droždí
- mléko
- sůl
Postup
- Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, osolíme, přidáme 3 až 4 kusy syrových jemně nastrouhaných brambor, 1 celé vejce a ze 25 g droždí kvásek a tolik mléka, aby vám vzniklo hladké, nikoliv však řídké těsto.
- Vše řádně prohněme a dáme do tepla kynout.
- Langoše z brambor smažíme na oleji.
Zdravé langoše z tvarohu
Když už jsou langoše kvůli smažení poněkud kaloričtějším pokrmem, tak je zkuste připravit alespoň s přídavkem tvarohu. Je obtížné nazývat je fit langoše, protože pokud se jídlo smaží v oleji, nikdy to není úplně nejzdravější.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 250 g tvaroh
- 2 vejice
- kypřící prášek
- sůl
Postup
- Do mísy dáme obsah vaničky s tvarohem (asi 250 g), přidáme 250 g hladké mouky, 2 celá vejce, 1,5 lžičky kypřicího prášku, osolíme.
- Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme aspoň čtvrt hodiny odpočinout.
- Pak vytváříme placky a smažíme v oleji.
Langoše v troubě
I když běžnou úpravou langošů je smažení, kdo dává přednost zdravější přípravě, může je péct v troubě. Recept je velmi jednoduchý.
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 1 bílý jogurt
- kypřící prášek
Postup
- Do 250 g hladké mouky přidáme 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva a 1 celý kelímek bílého jogurtu.
- Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce asi půl hodiny odpočinout.
- Pak z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, následně dáme na plech s pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 8 až 10 minut.
Bezlepkové langoše
Langoše se připravují převážně z hladké pšeničné mouky, což znamená, že by si tuto dobrotu nikdy nemohli dopřát ti, co trpí nesnášenlivostí lepku. Přitom je to škoda, aby o jejich chuť přišli. Langoše však jde připravit i z bezlepkové mouky.
Suroviny
- 150 g mouka bez lepku
- 15 g kvasnice
- mléko
- sůl
Postup
- Na 150 g mouky bez lepku použijeme kvásek z 15 g kvasnic, osolíme a rozředíme mlékem tak, aby nám vzniklo tužší těsto.
- Pečlivě vymícháme a necháme v teple kynout, pak smažíme.
Co dát na langoše?
Nejčastěji se usmažené langoše v našich končinách podávají natřené kečupem, s rozetřeným česnekem a posypané strouhaným tvrdým sýrem typu Eidam nebo Gouda. Ovšem existují i jiná chutná vylepšení, která můžete použít.
Česnek na langoše
Jestliže máte česnek rádi a na langoši vám prostě nesmí chybět, dáváte si ho také na topinky nebo pod maso, tak si do zásoby připravte česnekovou pastu na langoše.
Postup
- 250 g česneku oloupeme a na masovém mlýnku umeleme. Přidáme 25 g soli a necháme odležet po dobu jedné hodiny.
- Pak rozpustíme 100 g 100% tuku, do něhož vmícháme rozemletý osolený česnek.
- Naplníme do skleniček, případně plastových krabiček a můžeme dát zmrazit do mrazáku. Vydrží do příští sklizně česneku.
Dip z česneku a smetany na langoše
Suroviny
- 1 kelímek zakysané smetany,
- 5 stroužků česneku,
- špetku soli.
Postup
- Česnek oloupeme a prolisujeme nebo umeleme na masovém mlýnku.
- Vzniklou pastu přidáme do smetany, osolíme – a lze ji ochutit také sekaným koprem.
- Necháme chvíli odležet a můžeme použít na langoše.
Studený dresing na langoše
Postup
- Do misky dáme obsah jednoho kelímku zakysané smetany, doplníme 2-3 lžícemi kečupu, dochutíme mletou paprikou, solí a utřeným česnekem dle chuti.
- Pečlivě vymícháme a natíráme na dozlatova smažené langoše.
A co budete mít dnes dobrého vy?
Zdroj: cookwewill.com, bosskitchen.com, happyfoodstube.com
Další recepty na bezmasá jídla