Domácí langoše 12x jinak – Snadné a ověřené recepty

Chutné langoše bývají sortimentem provozoven rychlého občerstvení. V článku vám přinášíme podrobný návod nejen na 11 různých těst. Připravte si domácí langoše a chutné dipy.

V české kuchyni zdomácněla spousta cizích jídel, které jsme převzali ze zahraničí. Málokdo už asi ví, že originál langoše pocházejí původně z Maďarska. Přijali jsme je za své a dopřáváme si je vždy, když máme chuť na něco dobrého, co zasytí.

Odkud pocházejí langoše?

Jak jsme již zmínili, jejich domovinou je Maďarsko (podobně jako segedínský guláš) , odkud se tato pochoutka do ostatních států bývalého Rakouska-Uherska dostala. Připravují se také v Rumunsku, na Ukrajině, Srbsku, na Slovensku a nesmějí chybět ani v České republice. Zatímco se maďarské langoše zdobí šunkou, lečem nebo natírají kysanou smetanou, sýrem a česnekem, u nás je nejoblíbenější kombinace kečupu, česneku a sýru.

Původně se tato kynutá placka opékala blízko plamenu. Ostatně slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, což česky znamená právě plamen. Pro jejich přípravu se používalo těsto na chleba. V současné době se nejčastěji smaží na oleji nebo fritují, lze je ovšem také péct v troubě.

Oblíbená těsta na langoše

Původní těsto na chléb bylo při přípravě nahrazeno i jinými variantami. Nejlepší těsta na langoše jsou:

  • klasické kynuté,
  • langoše z kysané smetany, kefíru nebo bílého jogurtu,
  • bez kvasnic,
  • ze sušených kvasnic či s kypřicím práškem.

Chce to vyzkoušet jednotlivé recepty a zjistit, který vám nejvíce chutná. Nejlepší langoše jsou totiž ty, jež si sami doma usmažíte a po nichž se jen zapráší.

Jak dlouho kyne těsto na langoše?

Langoše byste měli nechat kynout minimálně půl hodiny (30 minut), pak s ním můžete dále pracovat.

Pojďme se podívat jak se dělají langoše, vyberte si z různých receptů.

Langoš
Zdroj foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

Hrníčkové langoše

Připravte si jednoduché langoše z kynutého těsta, díky hrnkovému receptu.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké mouky,
  • necelý 1 hrnek mléka,
  • 20 g kvasnic,
  • špetku soli.

Postup

  1. Do hrnku rozdrobíme kvasnice, přidáte lžičku cukru, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Ten pak přidáme do mísy k mouce, soli a přidáme tolik mléka, aby vzniklo hladké těsto, jež nelepí, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Pak tvoříme placky a smažíme v oleji.

Langoše z jogurtu

Vyzkoušejte langoše s jogurtem, které jsou velice nadýchané.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 1 bílý jogurt
  • 20g kvasnice
  • jedlá soda
  • 250 ml mléka

Postup

  1. Na kynuté těsto můžeme použít také bílý jogurt.
  2. Do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, kvásek ze 20 g kvasnic, na špičku nože jedlé sody a 250 ml mléka.
  3. Vypracujeme hladké těsto a jogurtové langoše necháme v teple vykynout.
  4. Pak je smažíme na oleji.

Langoše bez kynutí

Někdy nemáme dostatek času na přípravu klasických langošů z kynutého těsta. V takovém případě se bude výborně hodit recept na langoše ze sušeného droždí.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • sušené kvasnice
  • sůl
  • 250 ml mléko

Postup:

  1. Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, doplníme sušenými kvasnicemi, špetkou soli a zalijeme 250 ml mléka.
  2. Vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit a zároveň by nemělo být tuhé.
  3. Potom ihned smažíme.

Langoše ze zakysané smetany

Tahle varianta je také velice chutná. Vylepšite kynuté těsto a připravte langoše se zakysanou smetanou.

Suroviny

  • 1/2 zakysaná smetana
  • 500 g hladká mouka
  • 1 vejce
  • 20 g kvasnice
  • 250 ml mléko
  • sůl

Postup:

  1. Do mísy dáme 500 g hladké mouky, celé vejce, kvásek ze 20 g kvasnic, 250 ml mléka, půl kelímku zakysané smetany a špetku soli.
  2. Vypracujeme hladké těsto a dáme odležet do ledničky.
  3. Pak tvarujeme placky a smažíme v oleji.

Langoše bez droždí

Receptů na tuto pochoutku je opravdu hodně. Pokaždé není čas nechat těsto kynout a přijde vhod rychlý recept na nekynuté langoše s kypřicím práškem.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 1/2 kypřící prášek do pečiva
  • sůl
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vejce

TIP: Pokud jste se rozhodli pro rychlé langoše, ale pochybil vám kypřicí prášek, přečtěte si, čím nahradit prášek do pečiva v receptech.

Postup

  1. Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky soli, kelímek zakysané smetany a 1 vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto.
  2. Je dost možné, že nebudete muset použít celý kelímek smetany. Chce to vyzkoušet, abyste těsto příliš nezředili a ono se pak nelepilo.
  3. Hotové těsto necháte asi půl hodiny odpočinout a pak ihned smažíte v oleji.

Langoše z kefíru

Langošů není nikdy dost. Zůstal-li vám doma v ledničce kefír, můžete i z něj připravit chutné těsto.

Suroviny

  • 500 g hladká mouka
  • kostka kvasnice
  • mléko
  • cukr
  • kefír
  • sůl

Postup

  1. Do hrnečku dáme celou kostku kvasnic, posypeme cukrem a přidáme 3 lžíce vlažného mléka.
  2. Necháme vzejít kvásek, který potom přidáme do mísy ke 500 g hladké mouky.
  3. Osolíme, přilijeme tolik kefíru, aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí.
  4. Tuhé má být tak akorát – ani příliš tuhé, ani řídké.
  5. Těsto necháme v teple vykynout a pak z něj smažíme nadýchané langoše.

Originální stánkové langoše

Co si budeme povídat, sice to není právě nejdietnější pokrm, ale výborné langoše patří k oblíbenému rychlému občerstvení, co si můžete koupit také ve stánku. Ty patří k nejchutnějším. I doma si můžete připravit recept na stánkové langoše – bez jogurtu i bez vajec.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 20 g kvasnice
  • 150 ml mléko
  • sůl

Postup

  1. Na 250 g hladké mouky dáme kvásek ze 20 g kvasnic, osolíme a přilijeme tolik mléka (asi 150 ml), aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí.
  2. To necháme na teplém místě kynout minimálně půl hodiny.
  3. Pak langoše smažíme v oleji.

Langoše z brambor

Fantazie kuchařů je obrovská, a langoše dovedou usmažit také s přídavkem brambor.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 3-4 brambory
  • 1 vejce
  • 25g droždí
  • mléko
  • sůl

Postup

  1. Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, osolíme, přidáme 3 až 4 kusy syrových jemně nastrouhaných brambor, 1 celé vejce a ze 25 g droždí kvásek a tolik mléka, aby vám vzniklo hladké, nikoliv však řídké těsto.
  2. Vše řádně prohněme a dáme do tepla kynout.
  3. Langoše z brambor smažíme na oleji.

Zdravé langoše z tvarohu

Když už jsou langoše kvůli smažení poněkud kaloričtějším pokrmem, tak je zkuste připravit alespoň s přídavkem tvarohu. Je obtížné nazývat je fit langoše, protože pokud se jídlo smaží v oleji, nikdy to není úplně nejzdravější.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 250 g tvaroh
  • 2 vejice
  • kypřící prášek
  • sůl

Postup

  1. Do mísy dáme obsah vaničky s tvarohem (asi 250 g), přidáme 250 g hladké mouky, 2 celá vejce, 1,5 lžičky kypřicího prášku, osolíme.
  2. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme aspoň čtvrt hodiny odpočinout.
  3. Pak vytváříme placky a smažíme v oleji.
domácí langoš
Zdroj foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

Langoše v troubě

I když běžnou úpravou langošů je smažení, kdo dává přednost zdravější přípravě, může je péct v troubě. Recept je velmi jednoduchý.

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 1 bílý jogurt
  • kypřící prášek

Postup

  1. Do 250 g hladké mouky přidáme 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva a 1 celý kelímek bílého jogurtu.
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce asi půl hodiny odpočinout.
  3. Pak z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, následně dáme na plech s pečicím papírem.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 8 až 10 minut.

Bezlepkové langoše

Langoše se připravují převážně z hladké pšeničné mouky, což znamená, že by si tuto dobrotu nikdy nemohli dopřát ti, co trpí nesnášenlivostí lepku. Přitom je to škoda, aby o jejich chuť přišli. Langoše však jde připravit i z bezlepkové mouky.

Suroviny

  • 150 g mouka bez lepku
  • 15 g kvasnice
  • mléko
  • sůl

Postup

  1. Na 150 g mouky bez lepku použijeme kvásek z 15 g kvasnic, osolíme a rozředíme mlékem tak, aby nám vzniklo tužší těsto.
  2. Pečlivě vymícháme a necháme v teple kynout, pak smažíme.

Co dát na langoše?

Nejčastěji se usmažené langoše v našich končinách podávají natřené kečupem, s rozetřeným česnekem a posypané strouhaným tvrdým sýrem typu Eidam nebo Gouda. Ovšem existují i jiná chutná vylepšení, která můžete použít.

Česnek na langoše

Jestliže máte česnek rádi a na langoši vám prostě nesmí chybět, dáváte si ho také na topinky nebo pod maso, tak si do zásoby připravte česnekovou pastu na langoše.

Postup

  1. 250 g česneku oloupeme a na masovém mlýnku umeleme. Přidáme 25 g soli a necháme odležet po dobu jedné hodiny.
  2. Pak rozpustíme 100 g 100% tuku, do něhož vmícháme rozemletý osolený česnek.
  3. Naplníme do skleniček, případně plastových krabiček a můžeme dát zmrazit do mrazáku. Vydrží do příští sklizně česneku.

Dip z česneku a smetany na langoše

Suroviny

  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 5 stroužků česneku,
  • špetku soli.

Postup

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo umeleme na masovém mlýnku.
  2. Vzniklou pastu přidáme do smetany, osolíme – a lze ji ochutit také sekaným koprem.
  3. Necháme chvíli odležet a můžeme použít na langoše.

Studený dresing na langoše

Postup

  1. Do misky dáme obsah jednoho kelímku zakysané smetany, doplníme 2-3 lžícemi kečupu, dochutíme mletou paprikou, solí a utřeným česnekem dle chuti.
  2. Pečlivě vymícháme a natíráme na dozlatova smažené langoše.

A co budete mít dnes dobrého vy?

Zdroj: cookwewill.com, bosskitchen.com, happyfoodstube.com


Další recepty na bezmasá jídla

4.7/5 - (11 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.