Domácí langoše: Lahůdka, která chutná celé rodině

V české kuchyni zdomácněla spousta cizích jídel, které jsme převzali ze zahraničí. Málokdo už asi ví, že langoše pocházejí původně z Maďarska. Přijali jsme je za své a dopřáváme si je vždy, když máme chuť na něco dobrého, co zasytí.

Langoše bývají často také sortimentem provozoven rychlého občerstvení, kde jsou vítaným pokrmem. Víte, jak si těsto připravit doma? V následujícím textu vám přinášíme podrobný návod nejen na různá těsta, ale také na chutné dipy.

Historie langošů

Jak jsme již zmínili, jejich domovinou je Maďarsko, odkud se tato pochoutka do ostatních států bývalého Rakouska-Uherska dostala. Připravují se také v Rumunsku, na Ukrajině, Srbsku, na Slovensku a nesmějí chybět ani v České republice. Zatímco se maďarské langoše zdobí šunkou, lečem nebo natírají kysanou smetanou, sýrem a česnekem, u nás je nejoblíbenější kombinace kečupu, česneku a sýru.

Původně se tato kynutá placka opékala blízko plamenu. Ostatně slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, což česky znamená právě plamen. Pro jejich přípravu se používalo těsto na chleba. V současné době se nejčastěji smaží na oleji nebo fritují, lze je ovšem také péct v troubě.

Těsto na langoše

Původní těsto na chléb bylo při přípravě nahrazeno i jinými variantami. Takže dnes se setkáme s těstem:

  • klasickým kynutým,
  • z kysané smetany, kefíru nebo bílého jogurtu,
  • bez kvasnic,
  • ze sušených kvasnic či s kypřicím práškem.

Chce to vyzkoušet jednotlivé recepty a zjistit, který vám nejvíce chutná. Nejlepší langoše jsou totiž ty, jež si sami doma usmažíte a po nichž se jen zapráší.

Zdroj foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

Kynuté langoše – hrníčkový recept

Na přípravu kynutého těsto budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky,
  • necelý 1 hrnek mléka,
  • 20 g kvasnic,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

  1. Do hrnku rozdrobíme kvasnice, přidáte lžičku cukru, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Ten pak přidáme do mísy k mouce, soli a přidáme tolik mléka, aby vzniklo hladké těsto, jež nelepí, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Pak tvoříme placky a smažíme v oleji.

Langoše z bílého jogurtu

Na kynuté těsto můžeme použít také bílý jogurt. Do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, kvásek ze 20 g kvasnic, na špičku nože jedlé sody a 250 ml mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout.

Langoše bez kynutí

Někdy nemáme dostatek času na přípravu klasických langošů z kynutého těsta. V takovém případě se bude výborně hodit recept na langoše bez kynutí. Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, doplníme sušenými kvasnicemi, špetkou soli a zalijeme 250 ml mléka. Vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit a zároveň by nemělo být tuhé. Potom ihned smažíme.

Kynuté langoše ze zakysané smetany

Kynuté těsto lze vylepšit také zakysanou smetanou. Do mísy dáme 500 g hladké mouky, celé vejce, kvásek ze 20 g kvasnic, 250 ml mléka, půl kelímku zakysané smetany a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto a dáme odležet do ledničky. Pak tvarujeme placky a smažíme v oleji.

Langoše nekynuté ze zakysané smetany

Receptů na tuto pochoutku je opravdu hodně. Pokaždé není čas nechat těsto kynout a přijde vhod rychlý recept na langoše s kypřicím práškem.

Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky soli, kelímek zakysané smetany a 1 vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Je dost možné, že nebudete muset použít celý kelímek smetany. Chce to vyzkoušet, abyste těsto příliš nezředili a ono se pak nelepilo. Hotové těsto necháte asi půl hodiny odpočinout a pak ihned smažíte v oleji.

Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Langoše z kefíru

Langošů není nikdy dost. Zůstal-li vám doma v ledničce kefír, můžete i z něj připravit chutné těsto.

Do hrnečku dáme celou kostku kvasnic, posypeme cukrem a přidáme 3 lžíce vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který potom přidáme do mísy ke 500 g hladké mouky. Osolíme, přilijeme tolik kefíru, aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí. Tuhé má být tak akorát – ani příliš tuhé, ani řídké. Těsto necháme v teple vykynout a pak z něj smažíme langoše.

Langoše ze stánku

Co si budeme povídat, sice to není právě nejdietnější pokrm, ale langoše patří k oblíbenému rychlému občerstvení, co si můžete koupit také ve stánku. Ty patří k nejchutnějším. I doma si je můžete připravit – bez jogurtu i bez vajec.

Na 250 g hladké mouky dáme kvásek ze 20 g kvasnic, osolíme a přilijeme tolik mléka (asi 150 ml), aby vzniklo hladké těsto, jež se nelepí. To necháme na teplém místě kynout minimálně půl hodiny.

Langoše z brambor

Fantazie kuchařů je obrovská, a langoše dovedou usmažit také s přídavkem brambor.

Do mísy nasypeme 250 g hladké mouky, osolíme, přidáme 3 až 4 kusy syrových jemně nastrouhaných brambor, 1 celé vejce a ze 25 g droždí kvásek a tolik mléka, aby vám vzniklo hladké, nikoliv však řídké těsto. Vše řádně prohněme a dáme do tepla kynout.

Langoše z tvarohu

Když už jsou langoše kvůli smažení poněkud kaloričtějším pokrmem, tak je zkuste připravit alespoň s přídavkem tvarohu.

Do mísy dáme obsah vaničky s tvarohem (asi 250 g), přidáme 250 g hladké mouky, 2 celá vejce, 1,5 lžičky kypřicího prášku, osolíme. Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme aspoň čtvrt hodiny odpočinout. Pak vytváříme placky a smažíme v oleji.

Zdroj foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

Langoše do trouby

I když běžnou úpravou langošů je smažení, kdo dává přednost zdravější přípravě, může je péct v troubě.

Recept je velmi jednoduchý. Do 250 g hladké mouky přidáme 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva a 1 celý kelímek bílého jogurtu. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce asi půl hodiny odpočinout.

Pak z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, následně dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 8 až 10 minut.

Bezlepkové langoše

Langoše se připravují převážně z hladké pšeničné mouky, což znamená, že by si tuto dobrotu nikdy nemohli dopřát ti, co trpí nesnášenlivostí lepku. Přitom je to škoda, aby o jejich chuť přišli. Langoše však jde připravit i z bezlepkové mouky:

Na 150 g mouky bez lepku použijeme kvásek z 15 g kvasnic, osolíme a rozředíme mlékem tak, aby nám vzniklo tužší těsto. Pečlivě vymícháme a necháme v teple kynout, pak smažíme.

Zdroj foto: Calin Stan / Shutterstock.com

Dochucení langošů: Česnek a kečup nesmí chybět

Nejčastěji se usmažené langoše v našich končinách podávají natřené kečupem, s rozetřeným česnekem a posypané strouhaným tvrdým sýrem typu Eidam nebo Gouda. Ovšem existují i jiná chutná vylepšení, která můžete použít.

Česneková pasta na langoše

Jestliže máte česnek rádi a na langoši vám prostě nesmí chybět, dáváte si ho také na topinky nebo pod maso, tak si do zásoby připravte česnekovou pastu.

Postup přípravy:

250 g česneku oloupeme a na masovém mlýnku umeleme. Přidáme 25 g soli a necháme odležet po dobu jedné hodiny. Pak rozpustíme 100 g 100% tuku, do něhož vmícháme rozemletý osolený česnek. Naplníme do skleniček, případně plastových krabiček a můžeme dát zmrazit do mrazáku. Vydrží do příští sklizně česneku.

Dip z česneku a smetany na langoše

Na přípravu tohoto dipu budete potřebovat:

  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • asi 5 stroužků česneku,
  • špetku soli.

Česnek oloupeme a prolisujeme nebo umeleme na masovém mlýnku. Vzniklou pastu přidáme do smetany, osolíme – a lze ji ochutit také sekaným koprem. Necháme chvíli odležet a můžeme použít na langoše.

Studený dresing na langoše

Do misky dáme obsah jednoho kelímku zakysané smetany, doplníme 2-3 lžícemi kečupu, dochutíme mletou paprikou, solí a utřeným česnekem dle chuti. Pečlivě vymícháme a natíráme na dozlatova smažené langoše.

A co budete mít dnes dobrého vy?

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací