Krémová hrášková polévka: Recept z čerstvého hrášku

Krémová hrášková polévka je vynikající polévka a nejlépe chutná z čerstvého hrášku. Proč jsou luštěniny opravdu tak zdravé? Vyzkoušejte vynikající a jednoduchý recept.

krémová hrášková polévka recept
Zdroj foto: nblx / Shutterstock.com

Zeleninou, kterou je často vidět na užitkových zahrádkách, je hrášek. Tyto zelené kuličky milují zejména děti. Hrášek je i výbornou surovinou pro přípravu polévky.

Přestože máme k dispozici hrášek mražený, nakládaný nebo sušený, tak ho lze používat na vaření i v syrovém stravu. Stačí ho vyloupat z lusků a pustit se do vaření chutné krémové hráškové polévky. Určitě přijde k chuti v letním čase, protože osvěží a dodá potřebné vitamíny a minerály.

Proč jsou luštěniny zdravé

  • Ve stravě člověka by měly být zastoupeny bílkoviny, sacharidy a tuky. Jsou to základní živiny, bez nichž se tělo neobejde. Kromě živočišných bílkovin, získávaných z živočišných produktů, existují bílkoviny i rostlinné, které ale mohou být stejně plnohodnotné. Platí to zejména pro luštěniny, tedy i hrách, jež mají vysoký obsah bílkovin.
  • Kromě nich jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A a C, vápník, fosfor a železo. Oplatí se proto hrách zařazovat pravidelně do svého jídelníčku.
  • Thiamin, který zelený hrách obsahuje, příznivě působí na pokožku. Například masky ze zeleného hrachu se využívají při léčbě zánětů a při podráždění kůže. Vhodná je zejména při problémech s akné. Hrách je užitečný i při léčbě aterosklerózy, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Krémová hrášková polévka z čerstvého hrášku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 35 minutPorce:4 porce

Popis receptu

Hrášková krémová polévka je oblíbeným pokrmem menších dětí, protože se jim dobře polyká. Má hladkou a jemnou konzistenci. Doplněná osmaženou slaninou nabízí i výbornou chuť.

Suroviny

Postup

  1. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Dáme vařit.
  2. Jakmile brambory mírně změknou, přidáme k nim do hrnce povařit i zelený hrášek. Jemu stačí chvíle varu, aby byl měkký. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem.
  3. Po uvaření zeleniny ji rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Pro zjemnění polévky přidáme kousek másla.
  5. Aby měla hrášková polévka krémová ještě lepší chuť, je možné ji ochutit vyškvařenou slaninou, nakrájenou na kostičky.

Tipy

  • Krémovou hráškovou polévku podáváme s krutony ze staršího pečiva, jež opečeme na másle.
  • Alternativou jsou zeleninové chipsy, které si připravíme předem z plátků mrkve, červené řepy nebo brambor, pečených na rostlinném oleji v troubě.
Klíčová slova:Krémová hrášková polévka, polévka z čerstvého hrášku, čerstvý hrášek, hrášková polévka recept, nejlepší hrášková polévka

Další oblíbená jídla z hrachu

Hrách má široké pole uplatnění v kuchyni. Nejlépe chutná syrový, když si ho vyloupnete z lusku. Je slaďoučký a lahodný. Je však třeba, aby byl mladý. Jakmile hrách uzraje, pak se suší. Z něho je pak možné připravit hrachovou kaši, placky i hrachovou polévku.

V židovské kuchyni se připravuje hrachový šoulet, kdy se hrách peče zároveň i s kroupami. Pokrm se ochucuje česnekem a nakrájenou smaženou cibulí.

Někdo možná ještě zná i to, co je to pučálka. Jedná se o staročeský pokrm z naklíčeného hrachu, který se pak na sucho nebo na oleji opraží. Podává se na sladko i na slano. Je to jídlo typické pro období předvelikonočního půstu.

Zdroje: myrecipes.com, almanac.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.