Krémová hrášková polévka je vynikající polévka a nejlépe chutná z čerstvého hrášku. Proč jsou luštěniny opravdu tak zdravé? Vyzkoušejte vynikající a jednoduchý recept.

Zeleninou, kterou je často vidět na užitkových zahrádkách, je hrášek. Tyto zelené kuličky milují zejména děti. Hrášek je i výbornou surovinou pro přípravu polévky.
TIP: Hrášková polévka z mraženého hrášku: Recept, který zasytí
Přestože máme k dispozici hrášek mražený, nakládaný nebo sušený, tak ho lze používat na vaření i v syrovém stravu. Stačí ho vyloupat z lusků a pustit se do vaření chutné krémové hráškové polévky. Určitě přijde k chuti v letním čase, protože osvěží a dodá potřebné vitamíny a minerály.
Proč jsou luštěniny zdravé
- Ve stravě člověka by měly být zastoupeny bílkoviny, sacharidy a tuky. Jsou to základní živiny, bez nichž se tělo neobejde. Kromě živočišných bílkovin, získávaných z živočišných produktů, existují bílkoviny i rostlinné, které ale mohou být stejně plnohodnotné. Platí to zejména pro luštěniny, tedy i hrách, jež mají vysoký obsah bílkovin.
- Kromě nich jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A a C, vápník, fosfor a železo. Oplatí se proto hrách zařazovat pravidelně do svého jídelníčku.
- Thiamin, který zelený hrách obsahuje, příznivě působí na pokožku. Například masky ze zeleného hrachu se využívají při léčbě zánětů a při podráždění kůže. Vhodná je zejména při problémech s akné. Hrách je užitečný i při léčbě aterosklerózy, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Další oblíbená jídla z hrachu
Hrách má široké pole uplatnění v kuchyni. Nejlépe chutná syrový, když si ho vyloupnete z lusku. Je slaďoučký a lahodný. Je však třeba, aby byl mladý. Jakmile hrách uzraje, pak se suší. Z něho je pak možné připravit hrachovou kaši, placky i hrachovou polévku.
Krémová hrášková polévka z čerstvého hrášku
Hrášková krémová polévka je oblíbeným pokrmem menších dětí, protože se jim dobře polyká. Má hladkou a jemnou konzistenci. Doplněná osmaženou slaninou nabízí i výbornou chuť.
Ingredience
Postup přípravy
- Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Dáme vařit.
- Jakmile brambory mírně změknou, přidáme k nim do hrnce povařit i zelený hrášek. Jemu stačí chvíle varu, aby byl měkký. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem.
- Po uvaření zeleniny ji rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Pro zjemnění polévky přidáme kousek másla.
- Aby měla hrášková polévka krémová ještě lepší chuť, je možné ji ochutit vyškvařenou slaninou, nakrájenou na kostičky.
Doporučujeme: Krémová žampionová polévka
Tipy jak vylepšit krémovou hráškovou polévku
Krémovou hráškovou polévku podáváme s krutony ze staršího pečiva, jež opečeme na másle.
Alternativou jsou zeleninové chipsy, které si připravíme předem z plátků mrkve, červené řepy nebo brambor, pečených na rostlinném oleji v troubě.
V židovské kuchyni se připravuje hrachový šoulet, kdy se hrách peče zároveň i s kroupami. Pokrm se ochucuje česnekem a nakrájenou smaženou cibulí.
Někdo možná ještě zná i to, co je to pučálka. Jedná se o staročeský pokrm z naklíčeného hrachu, který se pak na sucho nebo na oleji opraží. Podává se na sladko i na slano. Je to jídlo typické pro období předvelikonočního půstu.
Zdroje: myrecipes.com, almanac.com
Další recepty na polévky