Koriandr: Účinky, pěstování a využití v kuchyni

Koriandr je velmi oblíbené koření v naší kuchyni k dochucení jídel. Má velké množství pozitivních účinků na naše tělo. Pěstovat jej můžete v zahradě i doma v květináči.

Koriandr je oblíbeným kořením ve většině zemí, především v indické, středovýchodní a asijské kuchyni. Někdy je nazýván čínská petržel. Koriandr (coriandrum sativum) je jedna z mála rostlin, která se dá zužitkovat celá, nejčastěji se používají mletá semena a listy.

Koriandr je vyhledávaný zejména jako „náhrada“ kari a také soli, čímž se sníží její spotřeba a příjem sodíku. Má velmi specifickou chuť, lidé ho buď milují nebo nenávidí – jedno mu však upřít nelze – koriandr má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo.

koriandr pěstování
Zdroj foto: Daria Photostock / Shutterstock.com

Účinky koriandru na zdraví

  • Snižuje hladinu cukru v krvi – Koriandr podporuje tvorbu konkrétních enzymů, ty mají za následek snížení hladiny cukru v krvi.
  • Posiluje imunitní systém – Antioxidanty v koriandru zbavují tělo volných radikálů, posilují imunitu a mají protirakovinné, protizánětlivé a neuroprotektivní efekt.
  • Chrání srdce před rizikem infarktu – Většina koření působí pozitivně na zdraví srdce. Koriandr pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Naopak zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
  • Působí na zdraví mozku – Zmiňované antioxidanty pomáhají posilovat paměť a snižovat stavy úzkosti.
  • Podporuje trávení, včetně zdraví střev – Koriandr podporuje chuť k jídlu, kromě toho uklidňuje zažívání.
  • Snižuje riziko infekcí – Koriandr má antimikrobiální dopad na nemoci způsobené špatnou úpravou potravin a patogeny.

Využití koriandru v kuchyni

Ačkoli jsou semena i lístky z jedlé rostliny koriandru, mají rozdílnou specifickou chuť. Semena rostliny mají jemnou příjemnou chuť, listy spíše připomínají kyselou chuť citronu.

Při přípravě pokrmů se využívají celá i mletá semena. Celá semena koriandru použijte do pečiva, zeleniny nebo do luštěnin, například do čočkové polévky.

Rozemletá semena skvěle chutnají v pastě nebo pomazánkách.

Avokádové guacamole si získalo oblibu i v české kuchyni a bez koriandrových lístků se rozhodně neobejde. Lístky koriandru mají i jiné použití – do polévky, salátů, rajčatové omáčky a zejména v nudlích, připravených na thajský způsob.

Jak si koriandr vypěstovat?

  • Pokud se nechystáte pěstovat koriandr v květináči, vyberte na zahradě polostinné místo a vlhkou a propustnou půdou.
  • Semínka koriandru zasévejte 1 – 2 cm hluboko, přibližně 5 cm od sebe, pokud nestojíte o semínka, ale jen lístky, na vypěstování chutných semínek stačí přidat 1 – 2 cm. Než se objeví první rostlinky, nešetřete vodou a zalévejte a i potom nenechte záhon vyschnout.
  • Když bylinka koriandr doroste do 15 cm, začněte odstříhávat lístky. Postupně odstraňujte přibližně třetinu lístků, předejdete ochromení rostliny.
  • Bylinka dosahuje výšky přibližně 1 metr, kvítky mají bílou nebo růžovou barvu. Semena sklízejte dříve, než začnou hnědnout nebo černat.

Používáte koriandr při vaření iu vás doma nebo je to pro vás vcelku novinka? Vyzkoušet ho k dochucení jídel určitě stojí za to, proto se můžete pokusit i o jeho pěstování.

Zdroj: lovethegarden.com, gardenersworld.com


Tipy na další zajímavé bylinky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra