Koriandr je oblíbeným dochucovadlem v mezinárodní kuchyni. Kromě toho je skvělým zdrojem prospěšných živin

Koriandr je oblíbeným kořením ve většině zemí, především v indické, středovýchodní a asijské kuchyni. Někdy je nazýván čínská petržel. Koriandr (coriandrum sativum) je jedna z mála rostlin, která se dá zužitkovat celá, nejčastěji se používají mletá semena a listy.

Koriandr je vyhledávaný zejména jako „náhrada“ kari a také soli, čímž se sníží její spotřeba a příjem sodíku. Má velmi specifickou chuť, lidé ho buď milují nebo nenávidí – jedno mu však upřít nelze – mnoho pozitivních účinků na lidské tělo.

Zdroj foto: Daria Photostock / Shutterstock.com

Koriandr je zdrojem mnoha prospěšných živin

  • Snižuje hladinu cukru v krvi – Koriandr podporuje tvorbu konkrétních enzymů, ty mají za následek snížení hladiny cukru v krvi.
  • Posiluje imunitní systém – Antioxidanty v koriandru zbavují tělo volných radikálů, posilují imunitu a mají protirakovinné, protizánětlivé a neuroprotektivní efekt.
  • Chrání srdce před rizikem infarktu – Většina koření působí pozitivně na zdraví srdce. Koriandr pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Naopak zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
  • Působí na zdraví mozku – Zmiňované antioxidanty pomáhají posilovat paměť a snižovat stavy úzkosti.
  • Podporuje trávení, včetně zdraví střev – Koriandr podporuje chuť k jídlu, kromě toho uklidňuje zažívání.
  • Snižuje riziko infekcí – Koriandr má antimikrobiální dopad na nemoci způsobené špatnou úpravou potravin a patogeny.

Využití koriandru v kuchyni

Ačkoli jsou semena i lístky z jedlé rostliny koriandru, mají rozdílnou specifickou chuť. Semena rostliny mají jemnou příjemnou chuť, listy spíše připomínají kyselou chuť citronu.

Při přípravě pokrmů se využívají celá i mletá semena. Celá semena koriandru použijte do pečiva, zeleniny nebo do luštěnin, například do čočkové polévky.

Rozemletá semena skvěle chutnají v pastě nebo pomazánkách.

Avokádové guacamole si získalo oblibu i v české kuchyni a bez koriandrových lístků se rozhodně neobejde. Lístky koriandru mají i jiné použití – do polévky, salátů, rajčatové omáčky a zejména v nudlích, připravených na thajský způsob.

Zdroj foto: boommaval / Shutterstock.com

Jak si koriandr vypěstovat

  • Pokud se nechystáte pěstovat koriandr v květináči, vyberte na zahradě polostinné místo a vlhkou a propustnou půdou.
  • Semínka zasévejte 1 – 2 cm hluboko, přibližně 5 cm od sebe, pokud nestojíte o semínka, ale jen lístky, na vypěstování chutných semínek stačí přidat 1 – 2 cm. Než se objeví první rostlinky, nešetřete vodou a zalévejte a i potom nenechte záhon vyschnout.
  • Když bylinka doroste do 15 cm, začněte odstříhávat lístky. Postupně odstraňujte přibližně třetinu lístků, předejdete ochromení rostliny.
  • Bylinka dosahuje výšky přibližně 1 metr, kvítky mají bílou nebo růžovou barvu. Semena sklízejte dříve, než začnou hnědnout nebo černat.
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.