Pečený čaj a jeho vliv na zdraví a imunitu

Pečený čaj nejen skvěle chutná, ale má i blahodárné účinky na zdraví. I když už nedodává velké množství vitamínu C, obsahuje jiné látky a minerály, bez nichž by naše tělo nemohlo správně fungovat.

Zdroj foto: fotorauschen / Shutterstock.com

Pojďme se tedy s pečeným čajem seznámit blíže.

Pečený čaj

Jestliže jste příznivci zdravého životního stylu a všeho přírodního, pečený čaj je pro vás tím pravým ořechovým. Kromě toho, že je stoprocentně přírodní (neobsahuje žádné konzervanty, sladidla, aromata, barviva ani kofein), obsahuje také vysoké množství zdraví prospěšných látek. Jak již sám název napovídá, pečený čaj je vyroben pouze z upečeného ovoce a některých druhů koření. Sice s tím pravým čajem nemá nic společného, ale to neznamená, že je méně kvalitní, ba naopak.

Z čeho si můžeme pečený čaj připravit?

Chystáte se na přípravu pečeného čaje a váháte, jaké ovoce do něj použít? Rozhlédněte se kolem sebe, použít můžete opravdu jakékoliv ovoce, ať už jsou to:

  • mandarinky,
  • pomeranče,
  • jablka,
  • mražené lesní plody,
  • borůvky,
  • třešně apod.

V zimě si můžete připravit jeho zimní verzi ze skořice, jablka, hřebíčku a badyánu nebo citrusů v kombinaci se zázvorem. V létě můžete využít různého bobulovitého ovoce a připravit tak osvěžující lahodný studený čaj z tohoto pečeného ovoce. Fantazii se meze nekladou, záleží pouze na vás, pro jaké ovocné plodiny se zrovna rozhodnete.

Vitamíny v pečeném čaji

Nemusíme snad ani vysvětlovat, že ovoce je jednou velkou zásobárnou vitamínů a zdraví prospěšných látek.

  1. Například taková jablka, hrušky nebo švestky obsahují vitamín B, draslík a hořčík, které jsou pro správnou funkci lidského těla nepostradatelné.
  2. Co se týká bobulovitého ovoce jako jsou borůvky, brusinky nebo jahody, ty jsou bohaté na mnoho různých minerálů a také vitamínů.

Jedinou nevýhodou pečeného čaje je, že vlivem tepelné úpravy ztrácí vitamín C.

Zdroj foto: Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com
Zdroj foto: Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Pečený čaj ze šípků a medu

Je obecně známo, že šípky jsou pro zdraví člověka velmi prospěšné. Posilují imunitu, zvláště v době nepříznivého počasí, působí proti infekcím a také bojují s jarní a podzimní únavou a nachlazením.

Budete potřebovat

  • 1 kg šípků,
  • 1 kg jablek,
  • 2 pomeranče,
  • 2 citrony,
  • 250 g třtinového cukru,
  • 250 g cukru,
  • 4 polévkové lžíce medu,
  • badyán, mletou skořici, hřebíček.

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve čerstvé šípky omyjte a nechte osušit.
  2. Jablka, citrony a pomeranče oloupejte (loupejte pouze citrusy), zbavte jadérek a nakrájejte na malé kousky, které vložte do hlubokého pekáče.
  3. Ovocnou směs zasypte cukrem a kořením dle chuti.
  4. Důkladně promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut, kdy po dobu pečení občas směs promíchejte.
  5. Pokud se vám zdá, že se ovoce připaluje, přilijte do pekáče trochu vody.
  6. Krátce před vyndáním pekáče z trouby přidejte med a promíchejte.
  7. Předem připravené skleničky vložte do trouby, kde se nahřejí.
  8. Poté do nich horký pečený čaj nalijte, okamžitě zavíčkujte vysušenými víčky, otočte dnem vzhůru a nechte čaj vychladnout. Skladujte v temném a suchém místě. 

Jak čaj připravit?

Do šálku dejte 2-3 čajové lžičky pečeného čaje, který zalijte horkou vodou. Nechte chvíli louhovat, a poté si už jen vychutnejte vůni a chuť vynikajícího šípkového čaje. Nezapomeňte, že po otevření sklenice, musí zbytek pečeného čaje do lednice.

Tip na konec: Rádi byste čaj darovali svým blízkým? Věřte, že jim udělá velkou radost. Stačí pořídit nějaké hezké skleničky a víčka, kousek pytloviny na převázání víčka, tenkou stužku a neobyčejný dárek je na světě.

Zdroj: ourbeautifulprague.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.