5 sladidel, kterými můžete nahradit cukr. Nejčastěji se využívá med

Jste milovníci sladkého a potrpíte si na opravdu sladkých pochoutkách? Ale klasický bílý cukr škodí zdraví, a tak je nutné začít přemýšlet nad zdravou alternativou, s níž si i tak život osladíte.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jaké možnosti ve sladkém světě máte?

Závislost na cukru

Člověk má geneticky zafixovanou chuť na sladké, a tak každý občas zatouží po nějaké pochoutce. Už naši předci totiž věděli, že po sladkých pokrmech získávají rychle energii, kterou mohou využít pro další práci. Sladkost jakékoliv potraviny také značí, že je pokrm zralý a není zkažený.

V dnešním moderním světě plném konzumu a velkého množství sladkých pokrmů se rozšiřuje i závislost na cukru. Ano, závislost na bílém cukru si můžete snadno vypěstovat i vy. Velký příjem rafinovaných cukrů můžete přirovnat například k závislosti na kofeinu. Ze závislosti vyplývá, že cukr člověk jen tak neodbourá a nemůže jej ze dne na den prostě vysadit.

Nadměrné konzumování rafinovaných cukrů může přinést velká rizika pro zdraví člověka, například cukrovku, obezitu nebo kazy na zubech, a v ženském těle se s velkým množstvím cukru častěji vyskytuje kvasinková infekce.

Cukr versus sladidla

To, že bílý cukr není zrovna tou nejlepší volbou pro lidské zdraví, už víte. Čím ale nahradit cukr v případě, že milujete pečení nebo si neodpustíte oslazení kávy či čaje? Mezi nejzákladnější sladidla zdravějšího rázu patří:

  • med,
  • kokosový cukr,
  • stévie,
  • xylitol,
  • sirupy.

Jaké druhy cukrů existují?

Hlavním problémem je, že bílý cukr podléhá průmyslové úpravě. Sacharóza, která se skládá jen z glukózy a fruktózy, je hlavním obsahem bílého cukru, a tak úplně chybí veškeré vitamíny nebo minerály. Oproti tomu veškeré přírodní cukry mimo sacharidů obsahují také další prospěšné vitamíny a minerály, které tělu prospívají. Nerafinované přírodní cukry najdete například v medu, sirupech nebo třeba sušeném ovoci.

Nejzdravější formou cukru není ani ten třtinový. Ten je totiž také vyrobený z klasického cukru, jehož největší část tvoří hlavně sacharóza. Pokud si tedy myslíte, že stačí nahradit bílý cukr třtinovým k lepšímu zdraví, tak to zdaleka není pravda. Je proto důležité se zaměřit na ostatní, mnohem zdravější sladidla.

Zdroj foto: MaraZe / Shutterstock.com
Zdroj foto: MaraZe / Shutterstock.com

Xylitol jako nejpoužívanější sladidlo dnešní doby

V dnešní době je xylitol velmi oblíbenou náhražkou cukru, především pro ty, kteří se rozhodli bílý cukr úplně vyřadit ze svého života. Jedná se o březový cukr, jenž se používá především při stravě low-carb. Vyrábí se z březové kůry a dokáže bezpochyby osladit jakýkoliv pokrm stejně jako cukr, navíc je bílému cukru podobný i chuťově.

Sladké sirupy rostou na oblíbenosti

Sirupy jsou oblíbeným sladidlem především při pečení sladkých pokrmů nebo při slazení lívanců, palačinek či jiných sladkých chodů. Výhodou u sirupů je, že každý z nich chutná trochu jinak, a tak můžete osladit dezert pokaždé s jinou chutí. Mezi ty nejoblíbenější patří agávový sirup, jenž je vyrobený z mexického kaktusu. Rýžový sirup vás nadchne svou menší sladkostí a konzistencí medu. Často se v kuchyni používá také javorový nebo datlový. Sladký sirup z datlí je plný vlákniny, hořčíku a antioxidantů.

Stévii zná každý diabetik

Přestože je stévie mnohem sladší než kdejaký sirup nebo cukr, obsahuje malé množství energetické hodnoty. Jeho nízký glykemický index řadí stévii do skupiny sladidel vhodných pro diabetiky. Kromě této pozitivní vlastnosti doplní tělu mnoho vitamínu C, sodík, železo nebo draslík.

Med jako základní sladidlo

Kdo by nemiloval včelí med od včelaře pro oslazení oblíbeného čaje? Přestože vypadá med o hodně zdravěji než bílý cukr, jeho složení se moc neliší. Poměr fruktózy a glukózy je stejný, avšak v medu jsou obsaženy ještě navíc zdraví prospěšné minerály a vitamíny. Med je sice o něco kaloričtější než typický cukr, jeho glykemický index je však nižší.

Jakému sladidlu dáváte přednost vy?

Zdroj: food52.com

1 komentář
  1. Zuzana říká

    Steviu pozna kazdy diabetik, ale aj jej zvlastnu chut, ktoru citit vo vsetkom. Xylitol ma laxativne ucinky vo vyssich davkach. Na denne pouzitie nie je vhodny. U ludi s citlivym travenim moze byt problem aj 2 lyzicky. Mnoho cukrovkarov med nemoze vobec, pretoze velmi zvysuje cukor v krvi. Skusali ste niekedy erythritol? Prirodny cukor, ktory vznika alkoholovym kvasenim. Nulovy glykemicky index a normalna chut.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací