Perníkový sirup: Přinese vám typickou vůni Vánoc do celého domova

Vánoce se kvapem blíží a vy přemýšlíte, čím obdarujete své blízké? Co takhle jim připravit lahodný domácí perníkový sirup, který k Vánocům neodmyslitelně patří?

Zdroj foto: Happy Foods Tube / Shutterstock.com

Připravit si ho můžete i pro svou potřebu. Příprava je snadná a rychlá, vyzkoušet ho můžete pomocí následujících receptů.

Perníkový sirup s karamelem

Budete potřebovat:

  • 250 g krupicového cukru,
  • 50 ml studené vody,
  • 250 g horké vody,
  • 1 kávovou lžičku soli s vanilkovým extraktem,
  • 1/2 polévkové lžíce mletého sušeného zázvoru,
  • 1 tyčinku skořice,
  • koření – 8 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku.

Postup přípravy:

  1. V prvním kroku si připravíme karamel. Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte ho 50 ml studené vody. Směs pomalu zahřívejte, rozhodně nikam nespěchejte a vyčkejte, až se cukr zcela rozpustí.
  2. Jakmile vznikne cukrový sirup, nechte ho za občasného míchání probublávat až do doby, kdy začne měnit barvu (ta by měla být krásně jantarová).
  3. Do takto připraveného karamelu začněte po částech přilévat horkou vodu a opatrně promíchejte.
  4. Nakonec do hrnce nasypte veškeré koření (pouze skořici rozdrťte v hmoždíři) a ještě dalších 15 minut nechte sirup na mírném ohni provařit.
  5. Jakmile sirup zchladne, přeceďte a nalijte ho do čistých lahví. Skladujte v chladném a tmavém místě.

Perníkový sirup z Lotus sušenek

Taky zbožňujete karamelové sušenky Lotus? To vás jistě potěšíme následující receptem na sirup, který si zamilujete.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vody,
  • ¼ hrnku pomazánky Lotus,
  • ½ hrnku hnědého cukru,
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru,
  • 2 celé tyčinky skořice,
  • ¼ kávové lžičky mletého muškátového oříšku.

Postup přípravy:

  1. Do malé hrnce (ideálně s dvojím dnem) dejte Lotus pomazánku a vodu. Pomalu tuto směs zahřívejte a přiveďte k varu.
  2. Jakmile bude směs sjednocená, přidejte veškeré koření.
  3. Plamen stáhněte na minimum a vařte dalších 15 minut – směs by měla zhoustnout.
  4. Hotový sirup nalijte do připravených čistých lahví a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.

Klasický perníkový sirup

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vody,
  • 1 hrnek třtinového cukru,
  • 2 tyčinky skořice,
  • ½ kávové lžičky kardamomu,
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 1 hvězdičku badyánu,
  • kuličky pepře, nového koření, hřebíček.

Postup přípravy:

  1. Do hrnce nalijte vodu a přisypte cukr. Při pomalém zahřívání nechte cukrovou směs zcela rozpustit.
  2. Mezitím si v hmoždíři rozdrťte koření, které není sypké, a posléze přidejte do hrnce. Na mírném ohni vařte ještě dalších 20 minut.
  3. Hotový sirup nechte vychladnout, a poté ho přeceďte a nalijte do čistých lahví, které dejte na 3 dny do lednice odstát.

A kde všude můžete perníkový sirup využít?

Perníkový sirup patří mezi oblíbené dochucovadlo, co můžete použít jak na dochucení různých pokrmů, tak také na dochucení nápojů. Využít ho můžete například při přípravě lívanců nebo palačinek, kdy jím pokrm přelijete, to samé platí třeba i pro vafle nebo žemlovku. Ovšem největší upotřebení má v kávě.

Zdroj foto: Goldfish Studio / Shutterstock.com

Vánoční Latté se šlehačkou

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce perníkového sirupu,
  • 30 ml espressa,
  • ½ šálku mléka,
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice,
  • šlehačku.

Postup přípravy:

  1. Připravte si skleničku na latté (sklenička by měla být větší) a nalijte do ní 2 polévkové lžíce perníkového sirupu.
  2. Mléko vyšlehejte do pěny, a poté ho nalijte do skleničky.
  3. Opatrně do mléka vlijte espresso (ideálně přes hřbet polévkové lžíce).
  4. Nakonec dozdobte šlehačkou (tu můžete vynechat a místo ní využít našlehanou pěnu, kterou do skleničky ještě navrstvěte).
  5. Zasypte mletou skořicí nebo strouhanou čokoládou.

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací