Perníkový sirup: Recept na vynikající sirup s vůní vánoc

Perníkový sirup neodmyslitelně patří k Vánocům. Přidat si ho můžete do kávy, cappuccina, ale také do vánočních koláčů. Jak připravit klasický perníkový sirup nebo sirup s karamelem?

Vánoce se kvapem blíží a vy přemýšlíte, čím obdarujete své blízké? Co takhle jim připravit lahodný domácí perníkový sirup, který je určitě překvapí a příjemně potěší?

Perníkový sirup
Zdroj foto: Happy Foods Tube / Shutterstock.com

Připravit si ho můžete i pro svou potřebu. Příprava je snadná a rychlá, vyzkoušet ho můžete pomocí následujících receptů.

1. Perníkový sirup s karamelem

Karamelovo perníkový sirup je potěšením všech chuťových buněk. Domácí perníkový sirup si připravíte jednou dva a vydrží vám i déle, avšak to nezaručujeme, neboť po jeho ochutnání zmizí tak rychle, že si ani nevšimnete.

Suroviny

  • 250 g krupicového cukru
  • 50 ml studené vody
  • 250 g horké vody
  • 1 kávovou lžičku soli s vanilkovým extraktem
  • 1/2 polévkové lžíce mletého sušeného zázvoru
  • 1 tyčinku skořice
  • koření – 8 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku

Postup

  1. V prvním kroku si připravíme karamel. Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte ho 50 ml studené vody. Směs pomalu zahřívejte, rozhodně nikam nespěchejte a vyčkejte, až se cukr zcela rozpustí.
  2. Jakmile vznikne cukrový sirup, nechte ho za občasného míchání probublávat až do doby, kdy začne měnit barvu (ta by měla být krásně jantarová).
  3. Do takto připraveného karamelu začněte po částech přilévat horkou vodu a opatrně promíchejte.
  4. Nakonec do hrnce nasypte veškeré koření (pouze skořici rozdrťte v hmoždíři) a ještě dalších 15 minut nechte sirup na mírném ohni provařit.
  5. Jakmile sirup zchladne, přeceďte a nalijte ho do čistých lahví. Skladujte v chladném a tmavém místě.

2. Perníkový sirup z Lotus sušenek

Taky zbožňujete karamelové sušenky Lotus? To vás jistě potěšíme následující receptem na sirup, který si zamilujete.

Suroviny

  • 1 hrnek vody
  • ¼ hrnku pomazánky Lotus
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • 2 celé tyčinky skořice
  • ¼ kávové lžičky mletého muškátového oříšku

Postup

  1. Do malé hrnce (ideálně s dvojím dnem) dejte Lotus pomazánku a vodu. Pomalu tuto směs zahřívejte a přiveďte k varu.
  2. Jakmile bude směs sjednocená, přidejte veškeré koření.
  3. Plamen stáhněte na minimum a vařte dalších 15 minut – směs by měla zhoustnout.
  4. Hotový sirup nalijte do připravených čistých lahví a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.

3. Klasický perníkový sirup

Suroviny

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 tyčinky skořice
  • ½ kávové lžičky kardamomu
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 hvězdičku badyánu
  • kuličky pepře, nového koření, hřebíček

Postup

  1. Do hrnce nalijte vodu a přisypte cukr. Při pomalém zahřívání nechte cukrovou směs zcela rozpustit.
  2. Mezitím si v hmoždíři rozdrťte koření, které není sypké, a posléze přidejte do hrnce. Na mírném ohni vařte ještě dalších 20 minut.
  3. Hotový sirup nechte vychladnout, a poté ho přeceďte a nalijte do čistých lahví, které dejte na 3 dny do lednice odstát.

Jak využít perníkový sirup?

Perníkový sirup patří mezi oblíbené dochucovadlo, co můžete použít jak na dochucení různých pokrmů, tak také na dochucení nápojů. Využít ho můžete například při přípravě lívanců nebo palačinek, kdy jím pokrm přelijete, to samé platí třeba i pro vafle nebo žemlovku. Ovšem největší upotřebení má v kávě.

Domácí perníkový sirup
Zdroj foto: Goldfish Studio / Shutterstock.com

4. Vánoční latté se šlehačkou

Milovníci kávy nenajdou lepší způsob, jak použít perníkový sirup do kávy. Chuť vašeho oblíbeného nápoje vás tak moc překvapí, že si tento sirup do kávy budete přidávat během celých Vánoc, a kdoví možná ještě mnohem déle. Nezáleží na tom jestli ho přidáte do klasické kávy nebo využijete perníkový sirup do latte, na všech variantách si velmi pochutnáte, to vám slibujeme.

Suroviny

  • 2 polévkové lžíce perníkového sirupu
  • 30 ml espressa
  • ½ šálku mléka
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice
  • šlehačku

Postup

  1. Připravte si skleničku na latté (sklenička by měla být větší) a nalijte do ní 2 polévkové lžíce perníkového sirupu.
  2. Mléko vyšlehejte do pěny, a poté ho nalijte do skleničky.
  3. Opatrně do mléka vlijte espresso (ideálně přes hřbet polévkové lžíce).
  4. Nakonec dozdobte šlehačkou (tu můžete vynechat a místo ní využít našlehanou pěnu, kterou do skleničky ještě navrstvěte).
  5. Zasypte mletou skořicí nebo strouhanou čokoládou.

TIP: Vyzkoušejte domácí vánoční perník pro sladký advent, který vyzdobíte bílou polevou na perníčky.

To, jakou příchuť dáte vašemu domácímu sirupu, už necháváme plně na vás, doporučit však také můžeme vanilkový sirup do kávy, pro všechny milovníky lahodné vanilky a naopak, pro milovníky kvalitní čokolády zase čokoládový sirup do kávy. Ať už přidáte jakoukoli surovinu, která vám připomíná vánoce, věříme, že domácí perníkový sirup si na první šup zamiluje celá rodina.

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: bbcgoodfood.com


Další recepty na sirupy

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.