Jablka: vytěžte ze sezóny jablek a připravte si něco dobrého na zub

Jablka jsou zdrojem mnoha vitamínů, které naše tělo potřebuje. Obsahují látky, co pomáhají proti stárnutí a také snižují cholesterol v krvi. A hlavně – skvěle chutnají!

A právě teď, kdy jsou zahrady plné plodících jabloní, je ideální doba na přípravu nějaké jablečné dobroty. Připravili jsme si pro vás několik tradičních, ale také netradičních pokrmů, kde jablka hrají hlavní roli. Věříme, že si některý z nich určitě vyzkoušíte.

Zdroj foto: Memories Photos / Shutterstock.com

Suflé z jablek a čedaru

Kombinace zkaramelizovaných jablek a cheddaru vás naprosto dostane. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm, kterým můžete oslnit i svou návštěvu.

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla,
  • 1 velké jablko (Golden jablko),
  • 1 lžíci bílého cukru,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 lžíce polohrubé mouky,
  • 1 šálek mléka,
  • ½ lžičky soli,
  • špetku čerstvě mletého černého pepře,
  • špetku kajenského pepře,
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 2 vejce velikosti M,
  • 90 gramů sýru cheddar.
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla. Jakmile začnou jeho okraje hnědnout, přisypte nastrouhaná jablka a vařte do změknutí – asi 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a ve vaření pokračujte – než jablka zkaramelizují. Poté nechte vychladnout.
  3. Dále si předehřejte troubu na 200 stupňů a máslem vymažte 4 keramické formy na suflé.
  4. Mezitím si připravte těsto. Na malé pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přimíchejte mouku a vařte, dokud není směs hladká a syrová chuť mouky nezmizí (asi 2-3 minuty).
  5. Do takto připravené jíšky nalijte mléko, pořádně rozmíchejte a vařte, dokud směs nezhoustne na hladkou bílou omáčku (2 minuty). Nakonec omáčku nechte vychladnout.
  6. Do omáčky přidejte sůl, oba druhy pepřů, muškátový oříšek a žloutky – a mixérem rozšlehejte (záleží na vás, zda použijete ponorný či klasický mixér).
  7. Poté přidejte sýr cheddar a míchejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
  8. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech lehce přimíchejte do těsta. Nakonec přidejte i hotovou studenou směs z jablek a zamíchejte. Těsto pak rozdělte do keramických formiček.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi 22-25 minut (dokud povrch není hnědý). Podávejte ještě teplé.

Jablečný obrácený koláč

Jablka se nejvíce využívají pro svou sladkou chuť, takže jsou ideální surovinou pro sladké moučníky a dezerty. Pokud jste příznivci velmi rychlých, ale přitom vynikajících koláčů, jeden tu pro vás máme.

Budete potřebovat:

  • 5 lžic polohrubé mouky,
  • 4 lžíce moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • skořice,
  • 4 vejce,
  • citronovou kůru,
  • jablka dle potřeby.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve zbavte jablka slupky a jader – a troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Poté je nakrájejte na tenké plátky, se kterými vyložte dno vymazané dortové formy.
  3. Jablka zasypte vanilkovým cukrem a skořicí.
  4. Žloutky utřete do pěny společně s moučkovým cukrem – a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Do žloutků přidejte mouku a citronovou kůru, a nakonec do nich lehce vmíchejte sníh z bílků.
  6. Těsto nalijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte do doby, než těsto zrůžoví.
Zdroj foto: A. Zhuravleva / Shutterstock.com

Jablečná pomazánka s kari

Jablka můžete využít i jako pomazánku na chuťovky nebo dip ke krekrům. Vyzkoušejte tuto netradiční pomazánku, kde se snoubí chutě jablek a kari.

Budete potřebovat:

  • 1 velké jablko,
  • jarní cibulku,
  • sůl, pepř – dle chuti,
  • kari koření,
  • citrónovou šťávu,
  • 100 g žervé.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve budete potřebovat oloupané jablko, které nahrubo nastrouhejte.
  2. K nim přidejte najemno nasekanou cibulku.
  3. Přidejte žervé, koření, sůl a pepř podle vlastní chuti – a zakápněte citrónovou šťávou.
  4. Pokud si chcete s pomazánkou více vyhrát, můžete přidat kuřecí maso, nasekaná vařená vejce a dochutit majonézou. Podávejte jako pomazánku nebo dip.
Zdroj foto: kuvona / Shutterstock.com

A který pokrm si připravíte vy?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací