3 top recepty z jablek: Jablečná pomazánka, suflé i koláč

Recepty z jablek jsou zdravé a většinou i velmi jednoduché. Vyzkoušejte vynikající jablečné suflé, jablečný koláč či pomazánku. Ochutnejte rychlé recepty plné vitamínů.

Jablka jsou zdrojem mnoha vitamínů, které naše tělo potřebuje. Obsahují látky, co pomáhají proti stárnutí a také snižují cholesterol v krvi. A hlavně – skvěle chutnají!

A právě teď, kdy jsou zahrady plné plodících jabloní, je ideální doba na přípravu nějaké jablečné dobroty. Připravili jsme si pro vás několik tradičních, ale také netradičních pokrmů, kde jablka hrají hlavní roli. Věříme, že si některý z jednoduchých receptů z jablek určitě vyzkoušíte.

3 top recepty z jablek

1. Suflé z jablek a čedaru

Kombinace zkaramelizovaných jablek a cheddaru vás naprosto dostane. Vyzkoušejte tento lahodný recept z jablek, kterým můžete oslnit i svou návštěvu.

Suroviny

  • 1 lžíci másla
  • 1 velké jablko (Golden jablko)
  • 1 lžíci bílého cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 šálek mléka
  • ½ lžičky soli
  • špetku čerstvě mletého černého pepře
  • špetku kajenského pepře
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 vejce velikosti M
  • 90 gramů sýru cheddar
recepty z jablek - Suflé z jablek
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Postup

  1. Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla. Jakmile začnou jeho okraje hnědnout, přisypte nastrouhaná jablka a vařte do změknutí – asi 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a ve vaření pokračujte – než jablka zkaramelizují. Poté nechte vychladnout.
  3. Dále si předehřejte troubu na 200 stupňů a máslem vymažte 4 keramické formy na suflé.
  4. Mezitím si připravte těsto. Na malé pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přimíchejte mouku a vařte, dokud není směs hladká a syrová chuť mouky nezmizí (asi 2-3 minuty).
  5. Do takto připravené jíšky nalijte mléko, pořádně rozmíchejte a vařte, dokud směs nezhoustne na hladkou bílou omáčku (2 minuty). Nakonec omáčku nechte vychladnout.
  6. Do omáčky přidejte sůl, oba druhy pepřů, muškátový oříšek a žloutky – a mixérem rozšlehejte (záleží na vás, zda použijete ponorný či klasický mixér).
  7. Poté přidejte sýr cheddar a míchejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
  8. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech lehce přimíchejte do těsta. Nakonec přidejte i hotovou studenou směs z jablek a zamíchejte. Těsto pak rozdělte do keramických formiček.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi 22-25 minut (dokud povrch není hnědý). Podávejte ještě teplé.

2. Jablečný obrácený koláč

Jablka se nejvíce využívají pro svou sladkou chuť, takže jsou ideální surovinou pro sladké moučníky a dezerty. Pokud jste příznivci velmi rychlých, ale přitom vynikajících koláčů, jeden tu pro vás máme. Navíc obrácený koláč patří mezi top recepty z jablek v české kuchyni.

Suroviny

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 4 vejce
  • citronovou kůru
  • jablka dle potřeby

Postup

  1. Ze všeho nejdříve zbavte jablka slupky a jader – a troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Poté je nakrájejte na tenké plátky, se kterými vyložte dno vymazané dortové formy.
  3. Jablka zasypte vanilkovým cukrem a skořicí.
  4. Žloutky utřete do pěny společně s moučkovým cukrem – a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Do žloutků přidejte mouku a citronovou kůru, a nakonec do nich lehce vmíchejte sníh z bílků.
  6. Těsto nalijte do dortové formy a vložte do trouby. Pečte do doby, než těsto zrůžoví.

3. Jablečná pomazánka s kari

Jablka můžete využít i jako pomazánku na chuťovky nebo dip ke krekrům. Vyzkoušejte tuto netradiční pomazánku, kde se snoubí chutě jablek a kari. Tato pomazánka patří mezi zdravé recepty z jablek, které si můžete připravit na vícero způsobů a dochutit podle sebe.

Suroviny

  • 1 velké jablko
  • jarní cibulku
  • sůl, pepř – dle chuti
  • kari koření
  • citrónovou šťávu
  • 100 g žervé

Postup

  1. Nejdříve budete potřebovat oloupané jablko, které nahrubo nastrouhejte.
  2. K nim přidejte najemno nasekanou cibulku.
  3. Přidejte žervé, koření, sůl a pepř podle vlastní chuti – a zakápněte citrónovou šťávou.
  4. Pokud si chcete s pomazánkou více vyhrát, můžete přidat kuřecí maso, nasekaná vařená vejce a dochutit majonézou. Podávejte jako pomazánku nebo dip.

A který pokrm si připravíte vy?

Zdroj: foodnetwork.co.uk


Vyzkoušejte další recepty z jablek

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.