Borůvky – vše, co jste o nich ještě nevěděli!

Také jste se jako děti každé léto těšily, až vyběhnete do lesa s košíčky, naplníte je borůvkami a potom si na nich pochutnáte v koláči, který vám maminka připraví? Ale věřím, že jste se nikdy nad borůvkami nezamysleli hlouběji než právě k tomu koláči.

Co vlastně borůvky jsou?

Brusnice borůvka, známá spíše pod lidovým názvem borůvka, je léčivá rostlina. Tato krytosemenná rostlina patří do čeledi vřesovcovitých. Náleží do rodu brusnice, což je rod keřů. Mimo brusnici borůvku zde patří také například klikva a brusnice brusinka.

Brusnice borůvka se může vyskytovat také ve větším porostu – borůvčí. Latinský název této rostliny je Vaccinium myrtillus pro borůvku černou a Vaccinium corymbosum pro borůvku kanadskou. V lidové mluvě bývá borůvka označována jako černá jahoda, myrtová jahoda, černice či hafera.

Popis borůvky

Borůvka je vytrvalý, hustě rozvětvený keř, jež může dosahovat výšky dokonce až půl metru. Kanadská borůvka bývá ještě vyšší, vytváří keř větší než jeden metr – což je skoro jako jídelní stůl. Má okrouhlé opadavé listy, střídavě uspořádané. Květy připomínají jakési malé zvonečky, mívají červenou či narůžovělou barvu.

Borůvka na našem území kvete v tom nejoblíbenějším období zhruba od dubna do června, samozřejmě v závislosti na nadmořské výšce. Modročerné či modrofialové bobule, plody borůvky, se objevují od června do podzimu, opět v závislosti na poloze. Plody obsahují drobná semínka. Ano, přesně ta semínka, která po spořádání koláče ještě pár hodin neúnavně dolujete ze svých zubů.

Kde se borůvka vyskytuje?

Přirozeně se brusnice borůvka na našem kontinentu vyskytuje v převážné části Evropy, pouze na jihu, v těch nejteplejších oblastech, ji nenalezneme. V naší zemi roste na celém území. Nicméně, častěji se vyskytuje ve vyšších polohách, kde tvořívá kompaktní porost.

Nalezneme ji i v porostech kleče, ve smrčinách, bučinách, borech či doubravách. Překvapit vás ale může také na pasekách, rašeliništích a vřesovištích. Co se týče půdy, není brusnice borůvka náročná, nejlépe však prospívá v kyselé, vlhké a dobře propustné půdě.

Jaké borůvky pěstovat?

Pokud se rozhodnete, že si chcete zkrášlit zahradu a dětem udělat radost, zvolte spíše jinou zahradní plodinu, jelikož naše české borůvky se vám pěstovat nepodaří. Jsou totiž vázány symbiózou s mykorrhizními houbami, jež se ještě nepodařilo zcela úspěšně uměle přenést do zahradních podmínek.

Vyžadují také rovnoměrnou vlhkost, v zahradních podmínkách rychle prosychají. Jejich plody jsou zároveň nesrovnatelně menší než plody kanadské borůvky, přičemž je zajímavostí, že například její léčebné účinky jsou srovnatelné. Máte-li v plánu přeci jenom pořídit sazenice borůvek, vyberte z velkého množství odrůd kanadských borůvek.

Jaké jsou druhy a odrůdy borůvek?

Nejznámějšími druhy borůvek jsou borůvka černá, Vaccinium myrtillus a borůvka kanadská, Vaccinium corymbosum. Její keře jsou dlouhověké, počítejte s tím, že se dožijí od 30 do 60 let. Co se týče odrůd, je nejlepší je kombinovat, jelikož se opylují pylem z jiné rostliny. Mezi oblíbené rané odrůdy patří Duke, Patriot či Earliblue. Ke středně raným odrůdám můžeme zařadit Blueray, Bluegold, Toro a Bruecrop. Polopozdní osvědčená odrůda je Berkeley a pozdní Herbert a Jersey.

Jaké jsou podmínky pro výsadbu borůvek?

Pokud se budeme chtít věnovat pěstování borůvek, je nutné dobře zvážit stanoviště pro tyto rostliny. I když zvládnou stín či polostín, největší sklizeň kanadských borůvek můžeme očekávat při pěstování na přímém slunci. Takže vysledujte, kam na vaší zahradě svítí sluníčko nejčastěji a hlavně nejdéle – a ideální místo pro její pěstování je na světě!

Dále je nutno odstranit půdu alespoň do hloubky více než půl metru v okruhu asi 1 metr od rostlin a nahradit tuto nevhodnou půdu rašelinou či substrátem určeným kyselomilným rostlinám. Existují substráty vytvořené přímo pro pěstování borůvek a brusinek.

Rostliny vyžadují kyselou půdu s pH 4 až 5. Pokud si chcete být jisti, že se borůvce bude v půdě dařit a odvděčí se vám chutnými plody, můžete před výsadbou vykopat větší díru a nasypat do ní nejprve štěrk, aby byl rostlině zajištěn odvod přebytečné vlhkosti. Zároveň byste se měli hlavně vyvarovat místům, kde trvale stojí voda.

Ideální k výsadbě jsou rostliny staré nejméně 3 roky. Jelikož mají borůvky povrchové kořeny, musíme být opatrní při následném plení, rozhodně není vhodné rostliny okopávat. Výborné je pod rostliny dát vrstvu mulčované kůry, ideálně borové. Nejlépe je tyto rostliny vysázet na jaro či na podzim.

Je možno pěstovat borůvky v květináčích?

Bohužel v tomto ohledu vás budeme muset krapet zklamat. K tomu, aby rostliny prospívaly, nesnesou přemokřenou půdu – tudíž nejsou příliš vhodné k pěstování v květináčích. Je to možné pouze při přísném dodržování odvodu přebytečné vody a vhodně zvoleným substrátem. Pokud se tedy do této „výzvy statečně pustíte, budete potřebovat květináč se spodními otvory, aby mohla voda odtékat.

Je lepší zvolit větší květináč, ale samozřejmě můžete začít pěstovat sazenice v menším a později je jednoduše přesadit do lepších podmínek. Rostlina vám bude vděčná, pokud dospod nádoby umístíte štěrk, aby opravdu nedošlo k usazování vody. Kořeny borůvky jsou vesměs povrchové, takže se nemusíte bát, že by štěrk rostlinu omezoval.

Dobrým tipem je také v letních měsících použít kyselý mulč, ideálně kůru z borovice. Teď už je jen třeba takto naplněný květináč umístit na slunnou plochu a pravidelně je zaléveat. Čím více slunce se rostlině dostane, tím lepší a kvalitnější úrodu můžete očekávat. V zimních měsících je pak vhodné rostlinu ukrýt do skleníku nebo ji zakrýt chvojím, pytlovinou či netkanou textilií.

Jakou volit zálivku?

Borůvky nemají rády chlór, pro jejich zalévání tudíž není vhodná kohoutková voda. Pokud máte možnost, určitě pro zálivku zvolte vhodnější zdroj vody – vodu ze sudu či ze studny. Pokud nemáte jiné možnosti, nechte kohoutkovou vodu alespoň 24 hodin odstát, než jí zalijete rostliny.

Pravidelnou zálivkou si zajistíte zdraví rostliny a také bohatou úrodu plodů. Pokud máte borůvky vhodně nasazeny, ideálně s retenční vrstvou štěrku pod rašelinou, nemusíte se obávat přelití. Důležité je, aby u borůvky trvale nestála voda.

Jak borůvky hnojit?

Ideální je si při koupi sazenice rovnou pořídit hnojivo vyvinuté přímo pro pěstování kanadských borůvek. Sazenice špatně snášejí nejenom chlór, ale i vápník, produktům s jejich obsahem se tedy raději vyhněte.

První rok po výsadbě raději borůvky nehnojte, kořeny jsou totiž přesazením oslabeny a hnojení by je mohlo poničit – a to byste přeci po tak dlouhé době starosti o své květináče s borůvkami nechtěli!

Vhodné období ke hnojení je brzy na jaře, před květem a po odkvětu. Hnojiva na borůvky často obsahují dusík, ten není vhodný používat při době sklizně. Borůvky je velmi dobré podestlat kůrou z borovic, ta zabrání i usazování plevele kolem rostliny.

Jak o tyto rostliny pečovat?

První dva až tři roky po výsadbě sazenic není nutné rostliny ořezávat. Následně je vhodné odstranit slabé výhony, a to až těsně u země. Tento úkon provádíme každý rok, aby se tím zachovala dobrá kondice borůvky. Neudržovaný keř bude mít stále menší plody, může se také stát, že bobule nebudou dostatečně vyživovány a uschnou již před dozráním – tak pozor, aby vám nezmizely úplně!

Keř by měl stále obsahovat zhruba 7 silných větviček, jež je třeba pravidelně zařezávat.  Vhodné období pro provádění řezu je na začátku zimy. Můžete také ořezávat přebytečné větvičky v jarním období, až do chvíle, kdy keř pokvete, poté už není vhodné do něj zasahovat.

Pamatujte také na vývazky – útlé větvičky bývají zatěžovány velkou hmotností plodů, proto je vhodné je již v době odkvětu vyvázat k opoře. K borůvkám by se z pochopitelného důvodu neměla dostat hospodářská a lesní zvířata, ta by totiž provedla řez zcela jiný, než si představujeme my. Je proto nutné opatřit zahradu či místo, kde se borůvka nachází, vhodně zvoleným plotem.

Jak ochránit borůvky proti ptactvu?

Zřejmě při pěstování brzy zjistíte, že nejste jediní, komu sladké plody borůvek chutnají. Nejlepší a jednorázové řešení je vytvořit si jednoduchou konstrukci, která vaši sklizeň ochrání před nezvanými jedlíky. Vhodné je vytvořit si například dřevěnou odklápěcí konstrukci a na ni připevnit hustou síť proti ptactvu. Je důležité ji ale pořádně upevnit a také zajistit u země, aby ptáci síť nepodlezli. Takto vytvořená ochrana zajistí dostatečný přísun světla i vláhy rostlinám a uchrání vaši úrodu.

Dají se borůvky množit?

Nejlepším způsobem pro množení borůvek je, stejně jako u ostatních rostlin, řízkování. Mnozí pěstitelé tvrdí, že stačí odlomit větvičku, dát ji do nádoby s rašelinou a přikrýt PET lahví. Větvička však musí být dostatečně vyživená, takže raději neprovádějte řez ihned po zimě. Ideální období je od půlky do konce června, to se tento postup nejvíce daří.

Nádoby s řízky můžete například umístit do bytu, budou tak částečně kryty před sluncem a ochráníte je před výkyvy teplot. Jejich zakořenění následně trvá zhruba tři měsíce. Borůvku je také možno namnožit tak, že na jaře mladý výhonek ohnete k zemi, připevníte kolíkem a zasypete zeminou, nejlépe opět rašelinou. Po vytvoření nových výhonů prut odstřihnete. To může trvat do podzimu či nejvýše do následujícího jara.

Jak borůvky sklízet?

Borůvky vám budou dle zvolené odrůdy dozrávat již od června. Posledních jedlých plodů se pak můžete dočkat dokonce i během pozdního podzimu. Počítejte ale s tím, že chvíli potrvá, než se se dostaví plná plodnost a vy budete moci péct koláče každý den – běžně to totiž trvá okolo 6 let.

Samozřejmě je také nutné rostlinu ořezávat a odstraňovat přebytečné a slabé výhony, jedině tak si zajistíte každoroční bohatou úrodu. Co se sběru týče, ideální je počkat pár dní a neutrhnout bobule i když už mají zralou barvu. Počkáte-li pár dní navíc, budou plody sladší a tím pádem samozřejmě chutnější – a to hlavně pro vaše děti.

Jak borůvky skladovat?

Borůvky nepatří mezi trvanlivé ovoce, jsou tedy určeny k rychlé spotřebě. Po dobu nejvýše dvou dní po utrhnutí je při uchování v chladu můžeme  bez obav spotřebovávat. Po uplynutí této doby většinou plody změknou a rychle plesniví – z čehož samozřejmě vyplývá, že jejich chuť již není příliš inspirující.

Když jsou bobule stříbřitě ojíněné, značí to jejich čerstvost. Pokud si chceme borůvky uchovat, můžeme je zmrazit, usušit, zpracovat je na marmelády a sirupy. Můžeme také udělat domácí borůvkové víno, borůvkový likér či připravit pálenku z borůvek.

Jaké látky jsou obsaženy v borůvčí a bobulích?

Borůvky obsahují antioxidanty jako je anthokyan či karoten, jež pomáhají tělu omezit aktivitu volných radikálů a snižují jejich vznik. Ve stejné gramáži ovoce jsou borůvky v porovnání s jahodami na tyto antioxidanty dvakrát účinnější a jsou dokonce třikrát silnější než švestky. Anthokyany jsou přírodním barvivem, jsou známy již z dob starého Řecka.

Zralé plody borůvek jsou bohaté na vitamin C. Ten je pro naše tělo vhodnou látkou posilující imunitní systém a také jednou z látek působících preventivně proti nachlazení či infekčním nemocem. Dále pak jsou v bobulích obsaženy třísloviny, jako například tanin, což je antioxidant, sloučenina flavonoidového typu. Má kromě antioxidačních také antiseptické vlastnosti. Při reakci s bílkovinami v trávicím traktu vytváří sraženiny a je zodpovědný za trpkou chuť.

Jaké jsou účinky borůvkových listů?

Farmakologické výzkumy borůvkových listů potvrzují protizánětlivé účinky, podporu zraku, ochranu proti vzniku vředů, aterosklerotické účinky. Byly také prokázány antioxidační účinky – borůvčí je tedy významným pomocníkem při boji s civilizačními chorobami, bakteriemi a viry. Bylinkový čaj z listů borůvčí je využíván diabetiky, jelikož obsahuje glukokininy (myrtilin), snižuje hladinu cukru v krvi.

Čaj z borůvčí také funguje jako prevence infekce močových cest, ty čistí a desinfikuje. Při pravidelném užívání bývá uváděna podpora zrakového ústrojí, posílení imunity či podpora mozkové činnosti u starších jedinců. Čaj z borůvčí působí v malých dávkách proti průjmu, ve velkých naopak jako laxativum. Takže pozor na to, kolik si ho dáváte, aby jeho účinky nebyly přesně opačné, než potřebujete!

Doporučuje se vřelou vodou přelít lžíce sušených listů rostliny, louhovat přibližně 5 minut a denně vypít dva šálky takto připraveného čaje. Silný odvar lze také zevně použít jako obklad při zánětu očí. Taktéž silný vývar můžeme využít k obkladům na ekzémy či kožní potíže jako jsou psoriáza či lupénka. Sběr listů k sušení by se měl provádět na začátku léta sdrhnutím lístků z lodyhy.

Jaký je zdravotní přínos plodů borůvek?

Bobule borůvek mají široké terapeutické využití. Obsahují vitamin C a velké množství karotenu, což zvyšují obranyschopnost organismu a pomáhá ochraňovat buňky před volnými radikály. U dětí borůvky podporují dokonce i růst. Plody borůvek výborně působí proti průjmu a zvracení, pomáhají jako antipyretikum a snižují tak přirozeně horečku.

Jejich močopudné a antiseptické účinky lze navíc využít při začínajícím zánětu močových cest. Dlouhodobé a pravidelné užívání borůvek zlepšuje zrak, pro jedince pracující dlouhé hodiny na počítači jsou vhodnou potravinou – oči se totiž díky borůvkám unaví později a vy tak budete více, a hlavně déle soustředěny na ta malá písmenka, která nám poskakují po obrazovce.

Plod borůvky má mimo jiné i protirakovinné účinky. Uvádí se také, že plody i listí borůvek pomáhají zvyšovat odolnost organismu vůči radiaci. Další přínos borůvek je, že podporují tvorbu dopaminu v těle. Ten je účinným doplňkem při tlumení nikotinové abstinence – takže, pokud chcete přestat kouřit, zapomeňte na drahé náplasti či lízátka, prostě vsaďte na borůvky! Studie prokázaly, že zralé plody jsou vhodným podpůrným prostředkem dokonce i při léčení neplodnosti.

Borůvky v potravinářském průmyslu

Již ve starém Řecku si ženy rády zkrášlovaly a barvily své oblečení borůvkovou šťávou. Za tout výraznou modrou barvu borůvek mohou anthokyany, nejvíce obsaženy ve zralých bobulích. Dnes se využívají v potravinářství jako barvivo E163.

Krom dětské výživy je možno je v České republice používat v široké škále produktů. Mezi ty se řadí mléčné výrobky, zmrzliny, čokolády či limonády. V posledních letech došlo díky narůstající oblibě borůvek mezi spotřebiteli napříč zeměmi Evropské unie k rozšíření pěstitelské plochy borůvek pro sklizeň a následný export.

Jaké mají borůvky účinky na pleť?

Bylinný nálev z borůvkového listí se používá jako úleva pro pleť s ekzémy či psoriázou. Bobule z brusnice borůvky pak bývají využívány v kosmetickém průmyslu a jejich výtažky obsahují jak pleťové krémy, masky, tak dokonce i peelingy. Oživí unavenou pleť a jsou ideální výživou pro večerní pleťovou masku.

Jako domácí recept bývá uváděna rozmixovaná směs borůvek, jogurtu a medu. Takto připravenou masku naneseme na obličej a dekolt a necháme alespoň 15 minut působit. Pleti tím zajistíme výživu a nebudeme ji zatěžovat konzervanty z masek, které koupíme v obchodě a nejsme si tak přesně jisty, co je v nich vlastně obsaženo.

Oblíbené recepty z borůvek

Borůvkové knedlíky

Budete potřebovat:

  • 30 dkg borůvek
  • moučkový cukr
  • kvasnice
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • 2 dcl mléka
  • sůl
  • tvaroh na posyp

Postup:

V době sklizně, ale i mimo ni, si můžeme vychutnat nejlepší a osvědčený recept našich babiček a stejně tak nejoblíbenější pokrm naších dětí – borůvkové knedlíky! 30 dkg omytých a osušených borůvek smícháme se lžící cukru moučka. Do mísy nachystáme 20g kvasnic se lžičkou cukru, následně přimícháme 1 vejce, 30 dkg hladké mouky, špetku soli a 2 dcl vlažného mléka.

Utvoříme hladké těsto, poprášíme ho moukou a zakryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě. Počkáme, až se těsto zdvojnásobí, pro jisttu řekneme „hrnečku, stop!“ a nachystáme si pomoučený vál. Z těsta uděláme asi půl centimetru vysokou placku, z níž vykrojíme čtverce zhruba 5×5 cm a do jejich středu vložíme borůvky s cukrem. Z těsta vyválíme v rukou kuličly a vaříme ve vodě asi 8 minut. Můžeme posypat nastrouhaným tvarohem či polít máslem a posypat cukrem.

Smoothie s borůvkami

Budeme potřebovat:

  • banán
  • 10 dkg borůvek
  • lněné semínko
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • lžíce medu
  • sklenice mléka, bílý jogurt

Postup:

Do mixéru jednoduše vložte následující ingredience a nechte se unést lahodnou chutí, a ještě lepším startem vašeho dne. Pro ty z vás, kdo nad zdravými semínky všeho druhu ohrnují nos, je to skvělá volba, jak je do svého těla propašovat.

Takto připravená směs se skvěle hodí jako snídaně, navíc je za 5 minut hotová. Takže už se nebudete moci vymlouvat na to, že ráno „prostě nestíháte“!

Borůvková marmeláda

Budeme potřebovat:

  • 1 kg borůvek
  • 75 dkg cukru
  • kyselinu citronovou
  • pektin
  • cukr

Postup:

Skvělým tipem pro uchování sklizně je domácí borůvková marmeláda. 1 kilo omytých borůvek podlijeme trochou vody a krátce povaříme. Přidáme 75 dkg cukru, necelou lžičku kyseliny citrónové a pektin dle návodu na obalu. Podle kyselosti ovoce případně dosladíme. Necháme provařit zhruba 10 minut. Ihned po vypnutí ohně plníme marmeládou připravené sklenice, zavřeme víčka a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme sklenice až do vychladnutí. Pak už se jen můžete každou noc nenápadně vkrádat do spíže a zavzpomínat si na své dětství při ujídání marmelády.

Borůvkový sirup

Budeme potřebovat:

  • 2kg borůvek
  • půl litru vody
  • půl kila cukru

Postup:

Domácí sirup nám umožní vychutnat si letní chuť borůvek po celý rok. Dvě kila borůvek opláchneme a necháme okapat. Následně vsypeme do hrnce, přidáme půl litru vody a povaříme. Propasírujeme přes hustý cedník a přecedíme přes textilii. Vzniklou šťávu znova povaříme s půl kilem cukru po dobu asi 5 minut. Ihned po sundání z ohně nalijeme sirup do připravených sklenic, které zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme sirup vychladnout. Skladujeme na temném a chladném místě.

Borůvkové víno

Při dobré sklizni si můžeme udělat lahodné domácí borůvkové víno.

Budeme potřebovat:

  • 3kg borůvek
  • 10 dkg cukru
  • 10g kyseliny citronové
  • balíček živné soli
  • zákvas

Postup:

Borůvky pomačkáme a zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a živnou solí. Přilijeme litrem vroucí vody, krátce vše povaříme. Po vychladnutí přidáme zákvas (100 ml borůvkové nebo jablečné šťávy, 100 ml vody, půl lžičky cukru – trochu zahřejeme, ať se cukr rozpustí, pak přidáme kostku kvasinek, promícháme, zakryjeme kapesníkem s gumičkou nahoře a necháme zhruba 2 dny kvasit) a necháme 24 hodin odležet. Následně vylisujeme a přidáme vychladlý roztok kila cukru v litru vody. Nakonec přidáme ještě jeden balíček živné soli a necháme kvasit pod zátkou.

Borůvkové víno je skvělou volbou, jak pohostit návštěvu. Je to zajímavé, ale hlavně chutné pití, které vám přinese nejenom lahodnou chuť v ústech, ale také malinko veselejší náladu.

Borůvkový likér

Budeme potřebovat:

  • 1 kg borůvek
  • 1 citron
  • půl kila cukru
  • vámi zvolený alkohol
  • půl litru vody

Postup:

Borůvky opláchneme a necháme na utěrce proschnout. Vylisujeme si šťávu z citronu a přidáme půl kila cukru, rozmixujeme borůvky. Vzniklou směs necháme uležet do druhého dne. Druhý den do směsi nalijeme půl litru vody a zhruba 10 minut povaříme. Scedíme přes tenké sítko, vymačkáme všechnu šťávu. Až šťáva vychladne, přidáme do ní asi 250 ml alkoholu, zamícháme a plníme do lahví. Vzniklý likér uchováváme v chladu.

Pokud si lámete hlavu s originálním dárkem na Vánoce – obdarujte své blízké tímto lahodným mokem, který je originálním, a hlavně vděčným překvapením.

Tak co, už víte o borůvkách vše, co jste potřebovali? Věřím, že ano!

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Literatura

CASTLEMAN, Michael. Velká kniha léčivých rostlin. Praha: Columbus, 2004. ISBN 80-7249-177-6. (česky)

Externí zdroje:

  1. https://www.burpee.com/gardenadvicecenter/fruit/blueberries/how-to-grow-blueberry-plants/article10389.html
  2. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries
  3. https://foodrevolution.org/blog/are-blueberries-good-for-you/
  4. https://livinghomegrown.com/how-to-grow-awesome-blueberries-in-containers/
  5. https://www.homestolove.com.au/how-to-grow-blueberries-9982

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací