Zázvor aneb poznejte tento přírodní zázrak

Většina z nás ho máme v kuchyni a ani netušíme, kolik zázračných schopností vlastně má. Ano, řeč je o zázvoru, který je zcela právem označován za kouzelnou bylinu. Jaké jsou jeho účinky, jak si jej vypěstovat doma či jak si z něj připravit léčivý čaj? Tyto a spoustu dalších léčivých otázek vám rádi zodpovíme.

Co je zázvor?

Jedná se především o koření, které je získáváno z rostliny, která nese název zázvor lékařský. Zpravidla má okrovou barvu, odstíny mohou být až do červena. Zázvor je neomylně rozpoznatelný díky své velmi specifické citrusové vůni a štiplavé výrazné chuti. Jeho největší využití jako koření je rozhodně v indické a čínské kuchyni, které tak dodává onu specifickou chuť.

Využití má tato rostlina velmi široké, využít ho lze totiž například také při výrobě piva či limonád. Není známý přesný původ zázvoru, předpokládá se však, že nejdříve byl pěstován v Číně, odkud se dostal do Indie. Známý byl i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptu. Později byl pak rozšířen do celého světa.

Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Účinky zázvoru

Zázvor je známý pro své výborné účinky na lidské tělo a právě také díky tomu si získal v posledních letech svou oblíbenost. Tato super potravina má velmi vysoký obsah důležitých minerálních látek jako je například fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo. Obsahuje také podstatné vitaminy C, A, vitaminy skupiny B a také nezbytné aminokyseliny, které zajišťují správný chod našeho metabolismu. Látka obsažená v zázvoru zvaná gingerol je známá svou schopností tlumit nevolnosti různého druhu, například těhotenské, při cestování či migréně. Díky obsahu speciálních látek, které stimulují tvorbu žaludečních kyselin můžete konzumací malého množství zázvoru potlačit pálení žáhy.

Dejte si ovšem pozor na nadměrnou konzumaci, štiplavost by mohla podráždit váš žaludek a způsobit potíže. Ačkoliv tato potravina oplývá superlativy, i přesto je nutné myslet na možná rizika, která by mohla přinést. Konzumaci této byliny byste se rozhodně měli vyhnout, pokud vás trápí dlouhodobé onemocnění jako je například diabetes nebo pokud berete léky na snížení krevního tlaku, mezi účinky totiž také patří snižování krevního tlaku. Zázvor by také neměly užívat malé děti do dvou let, i v pozdějším věku je pak nutné dbát na nízké množství vhodné pro křehký dětský organismus.

Zázvor jako lék

Jak již bylo zmíněno, látky obsažené v zázvoru dokážou pomoci našemu tělu v mnoha ohledech. Lze ho však využívat jako podpůrný léčivý prostředek a zbavit se tak různých nemocí? Přeci jen mnoho potravin přináší přírodní sílu, díky které lze bojovat proti velkému množství neduhů a stejně tak tomu je i u zázvoru. Nejčastěji je tato bylina využívána při nachlazení, především k výrobě čajů, které podpoří unavený organismus a pomohou vám tak vrátit zpátky sílu. Zázvor obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují s oxidačním stresem a pomáhají tak ke správnému odbourávání nejen toxických meziproduktů našeho metabolismu.

Při pravidelné konzumaci zázvorového extraktu si můžete ulevit také od bolesti kloubů. Jestliže máte v oblibě sladké či tučné jídlo, pak by zázvor právě pro vás mohl být také velmi užitečný. Díky obsaženým látkám totiž pomáhá se snižováním „špatného“ tedy LDL cholesterolu, který je zodpovědný za celou řadu onemocnění srdce. Zároveň také rozšiřuje cévy a snižuje tak krevní tlak. I nízké množství zázvoru může v prvních třech dnech menstruace ulevit od bolesti díky protizánětlivým účinkům.

Zdroj foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Je zázvor vhodný v těhotenství?

Konzumace zázvoru sice přináší řadu výhod i v těhotenství, objevují se však spekulace, zda je v tomto období pro ženu a hlavně její plod vhodný. Ceněn je hlavně pro své účinky proti nevolnosti a také nachlazení. Někdy lze najít názor, že konzumace zázvoru v těhotenství může ohrozit plod nepříznivým účinkem na vývoj mozku či dokonce může dojít k potratu. Tyto negativní účinky však nebyly prokázány a pokud tak budete konzumovat pouze omezené množství této potraviny, ani vám, ani miminku s vysokou pravděpodobností nehrozí žádné nebezpečí.

Zázvor při kojení

Stejně jako u konzumace zázvoru v těhotenství platí, že vám pravděpodobně neublíží, je však důležité hlídat si denní příjem a nepřekračovat doporučené množství. Nejlépe uděláte, když se o konzumaci čehokoliv s obsahem zázvoru (například doplňky stravy) poradíte se svým lékařem či pediatrem.

Zázvor při hubnutí

Jestliže se snažíte o redukci své váhy, pak by vám i tato potravina mohla pomoci se shozením pár kil. Díky svému složení totiž pomáhá se zahříváním organismu, díky čemuž dochází ke zrychlení metabolismu a dosáhnete tak efektivnějšího spalování a vaše hubnutí tak půjde o něco snadněji. Zázvor vám pravidelnou konzumací a zaražením do jídelníčku sice nepomůže zhubnout všechna nadbytečná kila, ovšem významně pomůže s jejich spalováním.

Předávkování zázvorem

Stejně jako u ostatních léčivých bylin i zde byste měli dodržovat doporučené množství. Standardně se nedoporučuje překročit čtyři gramy čerstvého a jeden gram sušeného zázvoru denně. Jestliže přijmete výrazně vyšší množství, pravděpodobně se vám sice nic nestane, ale mohly by se dostavit příznaky předávkování zázvorem. Zpravidla se jedná o nevolnost, průjem, zvracení či dokonce problémy se srdcem.

Pěstování zázvoru

Pro zasazení zázvoru volte spíše širší květináč vzhledem k jeho povaze růstu. Vhodné je teplé, ne nutně přímo slunečné místo a pravidelné časté zalévání. První malé kousky můžete získat již po čtvrt roce, stačí odrhnout hlínu, odkrojit kousek oddenku, zbytek zpět zahrnout hlínou a nechat dál růst, rozhodně se vám tak nestane, že by zázvor došel.

Jelikož se zázvor nemnoží semeny, ale oddenky, stačí mít jen zázvor, který se běžně prodává v zelenině.

  • Oddenek s pupeny namočte přes noc do vody. Pokud je větší, stačí ho rozříznout.
  • Ráno je zahrňte do vrstvy zeminy (propustné hlinito – písčité) tak, aby pupeny směřovaly směrem nahoru.
  • Postačí vám k tomu nádoby o průměru 20 cm, případně později přesadíte.
  • První výhonky čekejte tak za 3 – 4 týdny. Tyto výhonky mohou dorůst až 70 centimetrů.
  • Je třeba zázvoru dodat dostatek světla, vláhy, výživy a tepla.

Nakládaný zázvor

Jedná se o velmi typickou surovinu pro japonskou kuchyni.

Recept na nakládaný zázvor: 

  1. Oddenek otřete vlhkým hadříkem, vložte jej do misky a posypte solí.
  2. Nechte stát 24 hodin.
  3. V hrnci smíchejte čtvrt litru rýžového octa, 125 ml vody s cukrem a povařte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Poté stačí připravený zázvor ve sklenici zalít vzniklou směsí.
  5. Nechte týden odležet, naložený zázvor získá růžovou barvu a bude připravený k dalšímu užití v kuchyni.
Zdroj foto: CK Bangkok Photography / Shutterstock.com

Kandovaný zázvor

Kandované ovoce je jistě oblíbenou sladkostí mnoha z nás, zázvor je však pro tuto úpravu poměrně netradiční. Díky kandování se zbavíte štiplavé výrazné chuti zázvoru a i přesto zachováte jeho účinky. Zázvor stačí nakrájet na tenké plátky, povařit ve vodě 20 minut, přidat cukr, nechat přejít varem a poté nechte 24 hodin stát. Postup vaření opakujte tři dny, poté zázvor sceďte a nechte okapat. Pokud byste ho chtěli ještě více sladký, lze kousky obalit v moučkovém cukru. Pak již stačí jen nechat oschnout.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je nejjednodušším způsobem, jak do sebe dostat pomocné látky ze zázvoru. Nejlepší příprava je nastrouhání oloupaného zázvoru, aby se silice mohly bez problémů uvolňovat. Důležité je pít čaj ještě teplý, aby byl co nejúčinnější. Pro zpříjemnění chuti lze přidat med, který ještě znásobí léčivé účinky a citron.

Budete potřebovat:

  • 5 g zázvoru
  • šťávu z půlky citronu
  • 3 lžičky medu
  • 2 lžičky bylinek

Postup přípravy:

  • Dejte si vařit vodu.
  • Zalijte jí do bylinky v hrnku.
  • Přidejte med, citronovou šťávu a zázvor.
  • Nechte cca 5 minut louhovat, poté vypijte.

Skladování zázvoru

Způsobů, jak skladovat zázvor, se nabízí hned několik. Důležité však je dodržovat pár hlavních zásad pro to, aby vám zázvor vydržel co nejdéle čerstvý. Jaké to jsou?

  • Kupujte zásadně čerstvý zázvor. Kořen nesmí být ani měkký, ani vlhký.
  • Skladujte v chladu. V lednici klidně vydrží až tři týdny, bez problému ho však lze uložit i do mrazáku pro pozdější užití.
  • Použijte neprodyšný sáček, ideálně vakuové balení.
  • Sušený zázvor skladujte ve skleněné čisté nádobě na chladném suchém místě, aby si zachoval své kvality. Vydrží tak klidně rok.
  • Nejjednodušší je skladování kandovaného zázvoru, ten vydrží i mnoho let.

Vyzrajte na všechny neduhy díky léčivým účinkům zázvoru.

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací