Domácí rybízové víno: Víte jak na jeho přípravu?
Ovocná vína jsou velmi oblíbená, nejčastěji bývá k výrobě využíván právě rybíz, kterému se v našich podmínkách skvěle daří. Jestliže tedy máte bohatou úrodu, vyzkoušejte si připravit domácí rybízové víno. Z ovocných vín se jedná o nejoblíbenější druh, dále se vyrábí vína višňová, trnková či třeba z arónie.

Recept na rybízové víno
Suroviny
- 3 kg červeného rybízu,
- 1 kg cukru,
- 2 l vody,
- balíček kvasinek,
- balíček živné soli.
Rybízové víno lze vyrábět také z černého rybízu, přičemž k tomu se přidává 1,8 kg cukru a 2,5 l vody. Pro nejlepší výsledek se míchá červený a černý rybíz v poměru 2:1, pokud však s výrobou vína teprve začínáte, je lepší soustředit se pouze na jeden druh rybízu.
Postup přípravy
- Plody trhejte jemně, abyste je nerozmačkali a nedostaly se do nich nečistoty.
- Zbavte rybíz listů a větviček a důkladně ho omyjte.
- Pro úplně čistý rybíz je dobré proprat ho alespoň třikrát. Poté ho rozmačkejte na velmi malé kousky.
- Takto připravený rybíz nechte jeden až dva dny uležet a pravidelně ho promíchávejte.
- Na závěr stačí vymačkat šťáv přes cedník či sítko. Abyste z rybízu získali vše, zbytky vložte do čisté utěrky a přes tu ještě vymačkejte zbylou šťávu.
Příprava vína
- Do vody přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Poté nechte vychladnout.
- Vychladlou vodu s cukrem přelijte do připravených lahví. Přidejte rybízovou šťávu, živnou sůl a také kvasinky, vše dobře promíchejte.
- Nádobu uzavřete kvasnou zátkou s bublátkem a umístěte ji do teploty maximálně 20 °C. Kvasná zátka se stará o odvod kvasných plynů, je tedy nezbytností.
- Po 4 týdnech víno přelijte do čisté nádoby, do té by se neměl dostat kal.
- Poté vínu dopřejte ještě 2 až 3 měsíce, následně můžete lahvovat. Víno je pak připraveno k pití, ovšem můžete ho nechat zrát ještě déle, aby se chutě dále rozvíjely.
Rybízové víno je skvělým svěžím nápojem. Hodí se k různým pokrmům či jen tak. Rybíz navíc obsahuje řadu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Tak dobrou chuť!
Zdroj: vinomapa.cz
Další oblíbené drinky a nápoje