Domácí rybízové víno – Jak na jeho přípravu doma?

Jestliže tedy máte bohatou úrodu, vyzkoušejte si připravit domácí rybízové víno.

rybízové víno
Zdroj foto: Alina G / Shutterstock.com

Ovocná vína jsou velmi oblíbená, nejčastěji bývá k výrobě využíván právě červený nebo černý rybíz, kterému se v našich podmínkách skvěle daří. Z ovocných vín je právě víno z rybízu nejoblíbenější druh, dále se vyrábí vína višňová, trnková či třeba z arónie.

Rybíz navíc obsahuje řadu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek.

Recept na rybízové víno

Připravte si červené rybízové víno, které má speciální a nezaměnitelnou chuť. Pro nejlepší výsledek se míchá červený a černý rybíz v poměru 2:1, pokud však s výrobou vína teprve začínáte, je lepší soustředit se pouze na jeden druh rybízu.

Ingredience pro víno z červeného rybízu

  • 3 kg červeného rybízu,
  • 1 kg cukru,
  • 2 l vody,
  • balíček kvasinek,
  • balíček živné soli.

Ingredience pro víno z černého rybízu

  • 3 kg černého rybízu,
  • 1,8 kg cukru,
  • 2,5 l vody,
  • balíček kvasinek,
  • balíček živné soli.

Postup přípravy

  1. Plody trhejte jemně, abyste je nerozmačkali a nedostaly se do nich nečistoty.
  2. Zbavte rybíz listů a větviček a důkladně ho omyjte.
  3. Pro úplně čistý rybíz je dobré proprat ho alespoň třikrát. Poté ho rozmačkejte na velmi malé kousky.
  4. Takto připravený rybíz nechte jeden až dva dny uležet a pravidelně ho promíchávejte.
  5. Na závěr stačí vymačkat šťáv přes cedník či sítko. Abyste z rybízu získali vše, zbytky vložte do čisté utěrky a přes tu ještě vymačkejte zbylou šťávu.

Příprava vína

  1. Do vody přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Poté nechte vychladnout.
  2. Vychladlou vodu s cukrem přelijte do připravených lahví. Přidejte rybízovou šťávu, živnou sůl a také kvasinky, vše dobře promíchejte.
  3. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou s bublátkem a umístěte ji do teploty maximálně 20 °C. Kvasná zátka se stará o odvod kvasných plynů, je tedy nezbytností.
  4. Po 4 týdnech víno přelijte do čisté nádoby, do té by se neměl dostat kal.
  5. Poté vínu dopřejte ještě 2 až 3 měsíce, následně můžete lahvovat. Víno je pak připraveno k pití, ovšem můžete ho nechat zrát ještě déle, aby se chutě dále rozvíjely.

Rybízové víno je skvělým svěžím nápojem. Hodí se k různým pokrmům či jen tak.

Zdroj: vinomapa.cz


Další oblíbené drinky a nápoje

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.