Domácí rybízové víno: Víte jak na jeho přípravu?

Ovocná vína jsou velmi oblíbená, nejčastěji bývá k výrobě využíván právě rybíz, kterému se v našich podmínkách skvěle daří. Jestliže tedy máte bohatou úrodu, vyzkoušejte si připravit domácí rybízové víno. Z ovocných vín se jedná o nejoblíbenější druh, dále se vyrábí vína višňová, trnková či třeba z arónie.

Zdroj foto: Alina G / Shutterstock.com

Suroviny

  • 3 kg červeného rybízu,
  • 1 kg cukru,
  • 2 l vody,
  • balíček kvasinek,
  • balíček živné soli.

Rybízové víno lze vyrábět také z černého rybízu, přičemž k tomu se přidává 1,8 kg cukru a 2,5 l vody. Pro nejlepší výsledek se míchá červený a černý rybíz v poměru 2:1, pokud však s výrobou vína teprve začínáte, je lepší soustředit se pouze na jeden druh rybízu.

Postup přípravy

  1. Plody trhejte jemně, abyste je nerozmačkali a nedostaly se do nich nečistoty.
  2. Zbavte rybíz listů a větviček a důkladně ho omyjte.
  3. Pro úplně čistý rybíz je dobré proprat ho alespoň třikrát. Poté ho rozmačkejte na velmi malé kousky.
  4. Takto připravený rybíz nechte jeden až dva dny uležet a pravidelně ho promíchávejte.
  5. Na závěr stačí vymačkat šťáv přes cedník či sítko. Abyste z rybízu získali vše, zbytky vložte do čisté utěrky a přes tu ještě vymačkejte zbylou šťávu.

Příprava vína

  1. Do vody přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Poté nechte vychladnout.
  2. Vychladlou vodu s cukrem přelijte do připravených lahví. Přidejte rybízovou šťávu, živnou sůl a také kvasinky, vše dobře promíchejte.
  3. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou s bublátkem a umístěte ji do teploty maximálně 20 °C. Kvasná zátka se stará o odvod kvasných plynů, je tedy nezbytností.
  4. Po 4 týdnech víno přelijte do čisté nádoby, do té by se neměl dostat kal.
  5. Poté vínu dopřejte ještě 2 až 3 měsíce, následně můžete lahvovat. Víno je pak připraveno k pití, ovšem můžete ho nechat zrát ještě déle, aby se chutě dále rozvíjely.

Rybízové víno je skvělým svěžím nápojem. Hodí se k různým pokrmům či jen tak. Rybíz navíc obsahuje řadu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Tak dobrou chuť!

Zdroj: vinomapa.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací