Karlovarský knedlík je chloubou české kuchyně
Karlovarský knedlík je typický svou speciální chutí a alespoň částečně zachraňuje pomalu zanikající tradiční českou kuchyni. Přestože recept, podle něhož se vyrábí, vypadá složitě, je velmi jednoduchý na přípravu a zvládne jej doma připravit i úplný začátečník. Vyzkoušejte i vy tento recept našich babiček, který je nepřekonatelný.

Jeho chuť je nezaměnitelná
Karlovarský knedlík, který voní po másle a čerstvé petrželové nati patří do skupiny speciálních knedlíků a je neméně známý jako například vídeňský knedlík se smaženou cibulkou a čerstvou petrželkou nebo knedlík špekový s kostkami jemně opraženého špeku. Jeho chuť je jedinečná a na přípravu vám postačí pár základních surovin, které doma mají všichni. Připravte si i vy specialitu, která skvěle reprezentuje naši zemi.
Karlovarský knedlík
Na přípravu tohoto skvělého receptu pro 6 osob budete potřebovat:
- 7 starších rohlíků nebo housek,
- 2 vejce velikosti M,
- 200 ml plnotučného vlažného mléka,
- 100 g hrubé mouky,
- 2 hrsti nasekané petrželové nati,
- 2 špetky muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného,
- sůl.

Pracovní postup
- Den předem nakrájejte starší rohlíky na malé kostky a nechte do druhého dne oschnout. Pokud potřebujete knedlík dělat ještě tentýž den, vložte rohlíky na deset minut do jemně vyhřáté trouby.
- Do velké mísy nalijte vlažné mléko, přidejte žloutky a rozšlehejte.
- Poté přidejte ke směsi hrubou mouku, čerstvě nasekanou petrželovou nať, muškátový oříšek a sůl.
- Vše důkladně promíchejte, přidejte našlehaný sníh z bílků, a nakonec oschlé rohlíky.
- Vše ještě jednou důkladně promíchejte.
- Ve velkém kastrolu nechte vařit vodu.
- Směs vtěsnejte do sáčku na tlačenku a oba konce pořádně zavažte.
- Sáček vložte do vroucí vody a nechte 20 minut vařit. Po vyndání sáček propíchejte vidličkou a knedlík nechte chvíli odpočinout.
- Odstraňte sáček a hotový knedlík nakrájejte.
Při vaření knedlík lehce zvětší svůj objem, ale to je naprosto běžné a nemusí vás to nijak znervózňovat.