Karlovarský knedlík je chloubou české kuchyně

Karlovarský knedlík je typický svou speciální chutí a alespoň částečně zachraňuje pomalu zanikající tradiční českou kuchyni. Přestože recept, podle něhož se vyrábí, vypadá složitě, je velmi jednoduchý na přípravu a zvládne jej doma připravit i úplný začátečník. Vyzkoušejte i vy tento recept našich babiček, který je nepřekonatelný.

Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Jeho chuť je nezaměnitelná

Karlovarský knedlík, který voní po másle a čerstvé petrželové nati patří do skupiny speciálních knedlíků a je neméně známý jako například vídeňský knedlík se smaženou cibulkou a čerstvou petrželkou nebo knedlík špekový s kostkami jemně opraženého špeku. Jeho chuť je jedinečná a na přípravu vám postačí pár základních surovin, které doma mají všichni. Připravte si i vy specialitu, která skvěle reprezentuje naši zemi.

Karlovarský knedlík

Na přípravu tohoto skvělého receptu pro 6 osob budete potřebovat:

  • 7 starších rohlíků nebo housek,
  • 2 vejce velikosti M,
  • 200 ml plnotučného vlažného mléka,
  • 100 g hrubé mouky,
  • 2 hrsti nasekané petrželové nati,
  • 2 špetky muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného,
  • sůl.
Zdroj foto: A_Lein / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Den předem nakrájejte starší rohlíky na malé kostky a nechte do druhého dne oschnout. Pokud potřebujete knedlík dělat ještě tentýž den, vložte rohlíky na deset minut do jemně vyhřáté trouby.
  2. Do velké mísy nalijte vlažné mléko, přidejte žloutky a rozšlehejte.
  3. Poté přidejte ke směsi hrubou mouku, čerstvě nasekanou petrželovou nať, muškátový oříšek a sůl.
  4. Vše důkladně promíchejte, přidejte našlehaný sníh z bílků, a nakonec oschlé rohlíky.
  5. Vše ještě jednou důkladně promíchejte.
  6. Ve velkém kastrolu nechte vařit vodu.
  7. Směs vtěsnejte do sáčku na tlačenku a oba konce pořádně zavažte.
  8. Sáček vložte do vroucí vody a nechte 20 minut vařit. Po vyndání sáček propíchejte vidličkou a knedlík nechte chvíli odpočinout.
  9. Odstraňte sáček a hotový knedlík nakrájejte.

Při vaření knedlík lehce zvětší svůj objem, ale to je naprosto běžné a nemusí vás to nijak znervózňovat.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací