Domácí karlovarský knedlík – Originální recept

Karlovarský knedlík je typický svou speciální chutí a alespoň částečně zachraňuje pomalu zanikající tradiční českou kuchyni. Vyzkoušejte vynikající karlovarský knedlík, recept který si zamilujete. 

Přestože recept, podle něhož se vyrábí, vypadá složitě, je velmi jednoduchý na přípravu a zvládne jej doma připravit i úplný začátečník. Vyzkoušejte i vy tento recept na nejlepší karlovarský knedlík našich babiček, který je nepřekonatelný.

Karlovarský knedlík, který voní po másle a čerstvé petrželové nati patří do skupiny speciálních knedlíků a je neméně známý jako například vídeňský knedlík se smaženou cibulkou a čerstvou petrželkou nebo knedlík špekový s kostkami jemně opraženého špeku. Jeho chuť je jedinečná a na přípravu vám postačí pár základních surovin, které doma mají všichni. Připravte si i vy specialitu, která skvěle reprezentuje naši zemi.

Recept na karlovarský knedlík

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: minČas vaření: minCelkový čas: minPorce:4 porce

Příprava tohto receptu karlovarského knedlíku je pro 6 osob. Ikdyž se nejedná o hrnkový karlovarský knedlík, tak tenhle recept je velice jednoduchý.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Den předem nakrájejte starší rohlíky na malé kostky a nechte do druhého dne oschnout.
  2. Pokud potřebujete knedlík dělat ještě tentýž den, vložte rohlíky na deset minut do jemně vyhřáté trouby.
  3. Do velké mísy nalijte vlažné mléko, přidejte žloutky a rozšlehejte.
  4. Poté přidejte ke směsi hrubou mouku, čerstvě nasekanou petrželovou nať, muškátový oříšek a sůl.
  5. Vše důkladně promíchejte, přidejte našlehaný sníh z bílků, a nakonec oschlé rohlíky.
  6. Vše ještě jednou důkladně promíchejte.
  7. Ve velkém kastrolu nechte vařit vodu.
  8. Směs vtěsnejte do sáčku na tlačenku a oba konce pořádně zavažte.
  9. Sáček vložte do vroucí vody a nechte 20 minut vařit. Po vyndání sáček propíchejte vidličkou a knedlík nechte chvíli odpočinout.
  10. Odstraňte sáček a hotový knedlík nakrájejte.

Doporučujeme: Oblíbený je taký klasický bramborový knedlík, vyzkoušejte ho také.

Co podávat ke karlovarskému knedlíku?

Výborný karlovarský knedlík podávejte s omáčkou. Hodná je třeba sýrová nebo houbová omáčka. Hodí se k nim také dušené zelí.

karlovarský knedlík recept
Zdroj foto: A_Lein / Shutterstock.com

Při vaření karlovarský knedlík lehce zvětší svůj objem, ale to je naprosto běžné a nemusí vás to nijak znervózňovat. 


Tipy na další recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.