Domácí kečup –Základní a zdravý rajčatový dresing

Rádi si k pokrmům přidáváte kečup a nedáte na něj dopustit? Vytěžte ze sezóny rajčat maximum a připravte si zásobu domácího kečupu podle své chuti. Není to nic složitého.

Výroba kečupu

Domácí kečup má tu výhodu, že si můžete s jeho chutí pohrávat a měnit ji podle svého. Máte-li rádi pikantní kečup, lze do něj přidat tolik chilli, kolik jen chcete. Zkusit ale můžete experimentovat i s dalšími surovinami, například s ananasem, řepou či zázvorem. Jak si připravit ten nejlepší domácí kečup? Nezapomeňte jej správně zahustit.

  1. Jak zahustit domácí kečup?

    Zahustit kečup dokážete tak, že ho budete dostatečně dlouhou dobu vařit v hrnci bez pokličky na mírné teplotě. Jakmile kečup zhoustne a přebytečná voda se odpaří, máte hotovo.

  2. Jak sterilizovat kečup z rajčat?

    Aby domácí kečup z rajčat vydržel co nejdéle, je nutné jej sterilizovat. Jak sterilizovat kečup? Jakmile kečup přelijete do sklenic a zavřete, připravte si dostatečně velký hrnec, do kterého vyskládáte jednotlivé sklenice a zalijete je vodou asi 1,5 cm pod okraj. Následně vodu zahřejte na 80 °C a sklenice nechte v této vodě po dobu půl hodiny. Tak zajistíte, že vám kečup vydrží dlouho čerstvý a nezkazí se.

Zavařování v troubě: Jak trvanlivě uchovávat potraviny?

Recept na domácí kečup

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina 30 minutCelkový čas:1 hodina 40 minutPorce:10 porce

Výroba kečupu je jednoduchá a zábavná. Pokud připravujete domácí kečup pro děti, můžete je zapojit do procesu výroby a svěřit jim míchání a ochutnávání. Následující recept na babiččin domácí kečup se skládá ze základních surovin, ale dá se různě upravovat podle chuti.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si cibule a rajčata nakrájíte na kostičky.
  2. Následně vložte cibule i rajčata společně s bobkovým listem, novým kořením, špetkou skořice, cukrem, jablečným octem a vodou do hrnce a vařte za občasného míchání na mírnějším plamenu do rozvaření zeleniny. Počítejte s tím, že to bude trvat přibližně hodinu.
  3. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, vyndejte z kečupu veškeré koření a s pomocí tyčového mixéru rozmixujte směs dohladka.
  4. Následně kečup vraťte na sporák a vařte ho dalších 30 minut.
  5. Během této doby jeho chuť doveďte k dokonalosti a podle potřeby přidávejte cukr, sůl i ocet.
  6. Až bude směs dostatečně hustá a ochucená podle vašich představ, přelijte obsah hrnce do předem připravených skleniček.
  7. Tyto skleničky následně sterilizujte po dobu 30 minut v hrnci s vodou o teplotě 80 °C.
  8. Jakmile budete mít hotovo a skleničky vychladnou, kečup uskladněte a máte hotovo.

Jak uskladnit domácí kečup?

Aby vám váš výborný kečup z rajčat vydržel co nejdéle, skladujte ho na temném a studeném místě. Jen tak budete mít jistotu, že si udrží svůj chuť až ho otevřete.

Jak vylepšit kečup?

Přidáním paprik získáte základ na lahodnou omáčku na těstoviny, červené řepa změní nejenom chuť, ale i barvu a zajímavé je také použití oliv, česneku a cukety. Pro pikantní domácí kečup recept obohaťte o chilli papričky a chilli koření. Dejte si práci s jeho ochutnáváním a nespokojte se s ní, dokud nebude perfektní. Pokud si chcete připravit skutečný hustý kečup recept nemusíte obohacovat o jablka či bramborový škrob, ale být trpěliví a nechat z něj odpařit nadbytečnou vodu.

Zdroj: momables.com, alphafoodie.com


Další tipy do kuchyně

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.