Česnek a jeho příznivé účinky: Přírodní antibiotikum posiluje střeva, cévy i srdce

Mezi tradiční a oblíbené koření nejen v české kuchyni patří odedávna česnek. Jeho typická ostrá chuť dodá jídlu na výraznosti. Kromě toho se česnek vyznačuje také řadou příznivých účinků na lidský organismus. Které to jsou a jak pomáhají?

Význam česneku v historii

Ve své podstatě je česnek kuchyňský trvalkou, jejíž původ můžeme hledat až v daleké Asii – v Mongolsku. Odtud se dostal do Číny a znali ho také ve starém Egyptě, kde ho považovali dokonce za afrodisiakum. Ve starověku připisovali Římané a Řekové česneku posilující účinky, proto nikdy nechyběl v zásobě potravin vojáků na jejich výpravách. Býval využíván jako lék proti moru, což vzhledem k jeho antibakteriálním účinkům mohlo pomáhat.

Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Našel si cestu také do české kuchyně. Kdo by si uměl představit tradiční topinky nebo bramboráky bez česneku? Přišli mu ovšem na chuť i v zahraničních kuchyních. Je to takové globální koření. A nejen to. Díky obsahu léčivých látek můžeme právem tuto bylinu považovat za významnou léčivku. Tam, kde se česnek pěstuje na semeno, se tato bylina stává důležitým zdroje pylu a nektaru pro včely.

V tuzemsku je oblíbený český česnek, jenž obsahuje větší množství silic, je ostřejší a štiplavější. Mnozí nedají na český paličák dopustit a dávají mu přednost před dováženými odrůdami, které nejsou tak výrazné. Mezi největší vývozce česneku se řadí Kalifornie, Bulharsko, Maďarsko, Egypt a Tchaj-wan.

Významné bylinné antibiotikum a antimykotikum

Z vitamínů najdeme v česneku A, C a skupinu B a z minerálů vápník, jód a selen. Důležitý je zejména obsah alliinu, jenž se postupně mění na allicín, což je látka se silným antibakteriálním a antimykotickým účinkem. Takže často je česnek první volbou před návštěvou lékaře, když se o nás pokouší nachlazení a potřebujeme léčit nemocí zasažené dýchací cesty – zejména průdušky.

Zdroj foto: HandmadePictures / Shutterstock.com

Blahodárné účinky na trávicí soustavu

Možná je proto tak česnek oblíbený při přípravě pokrmů, protože velmi často pomáhá trávit a ozdravovat střevní mikroflóru. Působí zároveň i na vylučování žluče, přitom nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Máte-li nadýmání, zkuste užít stroužek česneku. Ne nadarmo se tato bylina přidává i do luštěnin při jejich přípravě v kuchyni. Pro léčení potíží s trávením se doporučuje česnek kombinovat s některou slizovou drogou – například s proskurníkem lékařským neboli ibiškem. Vhodný je i jako uklidňující prostředek při infekčních průjmech. A na lačno užívaný česnek pomáhá při poruchách nervového systému.

Pozitivní vliv česneku na srdce a cévy

Při problémech s vysokým krevním tlakem může česnek působit jako prostředek k jeho snížení. Rozšiřuje cévy a prohlubuje práci srdečního svalu. Kromě toho brání vzniku tukových a minerálních usazenin na stěnách cév, snižuje koncentraci nezdravého cholesterolu v krvi a napomáhá jeho vylučování.

Zdroj foto: Krasula / Shutterstock.com

Kdo se konzumaci česneku vyhýbá kvůli jeho typické chuti i vůni, neměl by ho začít užívat najednou ve velkém množství. Mohlo by totiž dojít o odloupnutí silnější vrstvy sklerotických cévních usazenin a to pak vést až k embolii. Ze stejného důvodu se doporučuje nejíst česnek navečer a nepřehánět to s jeho spotřebou. I v případě česneku platí pořekladlo „dobrého po málu“. Úplně postačí 2 až 3 stroužky denně.

Pro koho není česnek vhodný

Česnek není vhodný pro osoby s problémy se žlučníkem, játry nebo slinivkou. Opatrnost je na místě u těhotných žen, kojících a malých dětí. Na druhou stranu zevní aplikace česneku je prospěšná i kojencům a nevadí jim.

Kdo ho dobře snáší, může ho jíst podávaný v mléce. Je však třeba mít na paměti, že česnekový odér se pak z člověka line ústy i pokožkou, tudíž je lepší se jeho konzumaci věnovat tehdy, kdy vás nečeká významné osobní jednání v práci.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.