Celiakie: Jak by měla vypadat strava celiaka?
Téměř tři lidi ze čtyř vůbec neví, že je trápí celiakie neboli nesnášenlivost lepku. A právě kvůli tomuto onemocnění často trpí únavou, úbytkem na váze, depresemi a jinými zdravotními neduhy.
Co vůbec celiakie je a jak by měla strava celiaka vypadat?
Co je celiakie?
Celiakie je chronické onemocnění imunitního systému trávicího traktu. Velkým problémem je protein zvaný lepek, který v tomto případě tělu vadí. Lepek se přirozeně vyskytuje v některých potravinách a surovinách, jako jsou zejména obiloviny – pšenice, ječmen, oves nebo žito. Pokud člověk trpí touto nemocí a dál konzumuje potraviny obsahující lepek, dochází k poškození výstelky (sliznice) tenkého střeva a nedochází ke správné absorpci živin.
Příznaky celiakie
Onemocnění celiakie se může u každého člověka projevit v jakémkoliv věku. Mezi nejčastější příznaky u dětí patří průjmy a silně zapáchající stolice, zvětšené břicho a ztráta váhy. U starších dětí a dospělých se celiakie projevují například v těhotenství, po infekčním onemocnění, operaci apod. Mezi typické příznaky patří střevní potíže – bolest břicha, křeče, plynatost, průjmy, občasná zácpa, únava, deprese, anémie, ztráta váhy, osteoporóza apod.
Potraviny neobsahující lepek
Plodiny a výrobky z nich:
- Pohanka, jáhly, rýže, kukuřice, brambory,
- luštěniny, amarant, quinoa, maniok, tapioca.
- Mouka pohanková, rýžová, jáhlová, kukuřičná, amarantová a sójová
- Škrob z kukuřice, brambor a rýže (Solamyl, maizena)
Maso, ryby, uzeniny, vejce:
- Maso, ryby a plody moře v přírodní formě, chlazení i mražené, vysokomasá šunka a sušené maso, vejce, tofu a tempeh.
Mléko a mléčné výrobky:
- Čerstvé mléko, přírodní jogurty, sýry, tvarohy, jogurtová mléka, podmáslí, smetana.
Zelenina a ovoce:
- Všechny druhy ovoce i zeleniny, kaštany, ořechy, semínka.
Tuky:
- Rostlinné oleje, máslo bez přísad, sádlo, čistý margarín, špek.
Nápoje:
- Voda, káva, nearomatizovaný čaj, 100% přírodní džusy, přírodní vína, sekt, čisté destiláty.
Cukrovinky:
- Med, cukr, hroznový cukr, fruktóza, glukózový sirup, čokoláda v čisté formě.
Koření:
- Jednodruhové koření, čisté nebarevné octy.

Potraviny, které obsahují lepek
Plodiny a výrobky z nich:
- Výrobky z pšenice, žita, ječmene, ovsa (chléb, pečivo, těstoviny, knedlíky, kaše, mouky, kroupy, lámanka, vločky, listové těsto, naklíčená zrna, polotovary s obilovinami, hotové a bešamelové omáčky, luštěninové pomazánky, instantní omáčky, polévky a jídla.
Maso, ryby, uzeniny a vejce:
- Masné a rybí produkty obalované ve strouhance, mouce nebo omáčkách obsahující lepek, konzervy, polotovary, paštiky, jitrnice, tlačenky, seitan, robi maso
Mléko a mléčné výrobky:
- Mléčné výrobky se sladem, obilovinami, křupkami, obalovaný sýr.
Zelenina a ovoce:
- Obalovaná zelenina ve strouhance, mouce, zeleninové pomazánky, sušené ovoce obalované.
Tuky:
- Přepalované tuky.
Nápoje:
- Obilná káva, kávovina, sladové nápoje, pivo.
Cukrovinky:
- Piškoty, sušenky, sladové bonbony, oplatky, lékořice, cukroví, tyčinky a slané pečivo z nevhodných obilovin.
Koření:
- Bujónové kostky, směsi koření.
Jak by měla vypadat strava celiaka?
Jakmile člověk zjistí, že mu byla diagnostikována celiakie, okamžitě se musí začít stravovat speciální dietou. Aby došlo k zahojení sliznice nacházející se v tenkém střevě, je nutné nastavit specifickou stravu, která by měla být zpočátku šetřící a mít protiprůjmový účinek (ze stravy se zpravidla vyloučí mléko, tučná a smažená jídla, dráždivé, kořeněné a nadýmavé potraviny). Jakmile dojde k uzdravení tenkého střeva, pacient se může vrátit ke stravě původní, ovšem s výjimkou potravin obsahující lepek.
Strava celiaka by měla být pestrá, bohatá na živiny a vitamíny – vyšší příjem bílkoviny a větší porce ovoce a zeleniny. Kromě toho je vhodné rozdělení jídla na 5-6 menších pokrmů denně – tělo si potřebuje zvyknout na novou stravu.
Už dávno není celiakie takovým strašákem, jako byla v minulosti. Dnešní doba nabízí nové možnosti i ve stravě, kdy jsou k dostání téměř všechny potraviny v bezlepkové formě, o které je celiak ochuzený.
Zdroj: eatingwell.com