Hrachová kaše: Vyzkoušejte levný a rychlý oběd

Hrachová kaše je skvělé jídlo, které zasytí, je velmi zdravé, a hlavně absolutně nezatíží vaši peněženku. Na přípravu tohoto pokrmu používejte hrách bez slupky. Usnadní vám to spoustu práce a hlavně času, který můžete věnovat jiným aktivitám. Jen ho nezapomeňte předem probrat, abyste z něj dostaly případné nečistoty.

Zdroj foto: D. Pimborough / Shutterstock.com

Na přípravu použijte hrách loupaný půlený

Na přípravu hrachové kaše se nejlépe hodí hrách loupaný půlený. Má to hned několik výhod. Tento hrách nemusíte přes noc namáčet do vody, protože jeho netvrdší část, kterou je slupka, už neobsahuje. Další nespornou výhodou je to, že půlený hrách se při vaření zcela rozpadá a nemusíte se už zabývat jeho mixováním, což mnohé hospodyňky ocení. Kaše se z něj vytvoří v podstatě sama.

Hrachová kaše

Na přípravu vynikající hrachové kaše pro 4 osoby budete potřebovat:

  • špetku soli,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 lžíce sádla,
  • 1 lžíci hladké mouky,
  • 250 ml plnotučného nebo polotučného mléka,
  • 500 g loupaného půleného hrachu,
  • 1 lžičku majoránky.
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Připravte si větší hrnec, do kterého vsypte půlený loupaný hrách, zalijte ho studenou vodou, osolte a vařte zhruba 30 minut.
  2. Poté sejměte ze sporáku a celý obsah rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Pokud však máte čas, vařte hrách do té doby, dokud se sám nezačne rozpadat a nevytvoří se z něj přirozená kaše. To může trvat i dvojnásobek času.
  3. Mezitím si na pánvi zpěňte sádlo, přidejte prolisovaný česnek, hladkou mouku – a vše zalijte plnotučným mlékem.
  4. Tuto směs nechte chvíli odstát, a potom ji přidejte k uvařenému hrachu.
  5. Ještě chvíli povařte, dochuťte dle vlastní chuti solí a majoránkou.

K hrachové kaši můžete podávat opečený párek, uzeninu nebo vejce natvrdo a chleba. Skvěle se k ní hodí i kyselý okurek nebo zeleninový salát.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.