Tradiční kulajda – Poctivá a rychlá polévka

Kulajda patří mezi tradiční české polévky. I když existuje celá řada různých receptů, společné mají to, že se jedná o bílou polévku. Jak připravit tradiční a poctivou kulajdu?

Co je kulajda?

Základ tvoří brambory, smetana, mouka na zahuštění, koření a kopr. Někde přidávají houby nebo vařená či zastřená vejce. Kyselou chuť jí dodá ocet nebo je chutná také kulajda se smetanou. Vzhledem k tomu, že se jedná o polévku dosti sytou, může být podávána jako lehký oběd nebo místo předkrmu. Místem jejího původu jsou jižní Čechy, odkud se postupně rozšířila na celé naše území.

Nejlepší kulajda je právě ta jihočeská. Pojďme si ji připravit.

Recept na kulajdu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte recept na pravou jihočeskou kulajdu s koprem a vejcem. Jaké množství surovin zvolíte záleží jen na vás, podle toho, pro kolik lidí budete polévku kulajdu připravovat.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Oloupané a nakrájené brambory vložíme do hrnce s vodou, přidáme koření, kromě kopru, případně houby, osolíme a vaříme, dokud brambory nezačnou měknout.
  2. Mezitím si připravíme jíšku z mouky a másla.
  3. Jakmile jsou brambory měkčí, vyndáme koření, přidáme jíšku a chvíli vaříme.
  4. Následně přilijeme smetanu, můžeme rozklepnout vejce a ještě chvilku povaříme.
  5. Hrnec sundáme z plotny, přidáme čerstvý kopr, případně trochu octa a řádně promícháme.

Servírování: Na talíře servírujeme kulajdu s vejcem a zakysanou smetanou.

Jaký kopr použít do kulajdy?

Pokud nepatříte mezi vyznavače kopru, můžete připravit kulajdu bez kopru. Jestliže naopak patříte mezi jeho milovníky, ale zrovna jste nesehnali kopr čerstvý, můžete jej nahradit sušeným nebo naloženým v soli. Obě varianty kopru se dají sehnat ve všech supermarketech. V případě naloženého pozor, ať polévku nepřesolíte, kopr je již sám o sobě slaný.

Jaké houby použít do kulajdy?

  • Klasikou je kulajda ze sušených hub, (často se nazývá také krkonošská) které je lepší na nějakou dobu namočit do vody, ideálně přes noc. 
  • Právem patří mezi top recepty kulajda z čerstvýh hub může získat netradiční chuť, když čerstvé huby posmažíte na másle, s trochou soli a drceného kmínu. Následně je zalijte vodou a dále postupujte podle výše uvedeného postupu.
  • Kulajda s žampiony vám taky bude chutnat. Ty jednoduše naleznete v běžných supermarketech.
  • Kulajda z hlívy ústřičné je nejlepší, pokud si hlívu pěstujete sami doma.
  • Tato polévka je velmi podobná bílé houbové polévce, kterou si rovněž můžete připravit z čerstvých hub, ale pokud není sezóna, tak i ze sušených.

TIP: Koprová omáčka: Poctivý recept a jednoduchá příprava

Zdroj: rosacooking.com


Další recepty na polévky

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.