Tradiční cibulačka: Zdravá a chutná francouzská polévka, která u nás zdomácněla

Cibule patří v kuchyni oblíbeným ingrediencím. Nelze si bez ní představit přípravu dušeného nebo pečeného masa ani zeleniny. Ovšem je možné z ní připravit také výbornou a sytou polévku, která zahřeje zejména v zimních měsících. Jak se cibulačka vaří?

Zdroj foto: bonchan / Shutterstock.com

Zdraví prospěšná cibule

Základem dobré cibulačky je hodně cibule. Původně příprava této polévky pochází z Francie, kde se vařila hlavně pro zahřátí v zimě. Rozšířila se ale dále do světa a vaříme ji také u nás. Z lékařského hlediska cibule pomáhá při nechutenství nebo ateroskleróze, při vysokém krevním tlaku i zánětech hltanu. Působí také protizánětlivě, takže polévka z ní připravená je vlastně nabitá prospěšnými látkami, jako jsou fytoncidy nebo flavonoidy.

Na přípravu cibulačky budete potřebovat

Cibulačku uvařit není ve skutečnosti vůbec těžké a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Jen je třeba si obstarat větší množství cibule. Na čtyři porce alespoň půl kilogramu čerstvé cibule. Nesmíte zapomenout na hladkou mouku na zaprášení, tuk na osmažení cibule, sůl, kmín, 2 vejce a 0,2 litru mléka.

Zdroj foto: MaraZe / Shutterstock.com

Jaký je postup přípravy cibulačky?

  • Cibuli zbavíme slupky a najemno nakrájíme.
  • Do kastrolu dáme nakrájenou cibuli na tuk (sádlo, rostlinný olej) a smažíme tak dlouho, až získá krásnou nahnědlou barvu. Pozor, nesmí se připálit, pak by byla hořká.
  • Na cibuli přisypeme hladkou mouku a uděláme zásmažku, kterou rozředíme vývarem nebo vodou a uvedeme do varu.
  • Polévku osolíme a dochutíme kmínem.
  • Vše dobře povaříme.
  • Nakonec přilijeme mléko, přidáme rozkvedlaná vejce a ještě chvíli povaříme.

Někdo v cibulačce ještě rozpouští sýr, přidává brambory, česnek nebo žampiony. Fantazii se mezi nekladou a každý si tuto polévku může upravit dle své vlastní chuti.

Tip na podávání cibulačky: na tuku opražte kousky rohlíku nebo chleba. Chutná to ve spojení s polévkou výborně.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací