Tarhoňa: Recept na chutnou přílohu

Tarhoňa je druh vaječné těstoviny, která je velmi oblíbená na Slovensku a v Maďarsku. U nás zatím není tolik rozšířená, což je veliká škoda, neboť jsou recepty s tarhoní, kterým právě příloha v podobě těchto malých kuliček, dodá tu správnou chuť.

tarhoňa
Zdroj foto: gezginphoto / Shutterstock.com

Co je tarhoňa?

Původ slova tarhoňa je snadno dohledatelný, vzniklo odvozením od staroperského slova tarhana, které označovalo směs mletého obilí a jogurtu, která se používala k výrobě kaší. A právě tarhoňová kaše je jeden z možných způsobů její přípravy. Zdravou tarhoňu jednoduše podusíte na oleji, a následně zalijete mlékem nebo smetanou.

Recept na tarhoňu

Tarhoňa se také dá použít jako zavářka do polévek a příloha k omáčkám a masům.

Jak uvařit tarhoňu?

  1. Tarhoňu osmahnete na suché pánvi, dokud nezíská růžový nádech,
  2. následně přidáte olej,
  3. jakmile začne hnědnout, zalijete ji vodou. Ideální je poměr vody a tarhoni 1,5 ku 1,
  4. výslednou směs poduste po dobu 15 až 20 minut, osolte a podávejte.
tarhoňa recept
Zdroj foto: Mehmet Cetin / Shutterstock.com

Jak poznáte, že je tarhoňa hotová? Veškerá voda se vyvaří. Pokud máte rádi chuť červené papriky, poprašte jí při smažení na pánvi. Získáte tím trochu výraznější chuť, která se bude skvěle doplňovat například s gulášem, či buřtgulášem.

Recept na tarhoňu s kuřecím masem

Skvěle chutná také tarhoňa s kuřecím masem. Stačí když si připravíte tarhoňu podle receptu, kuřecí maso si nakrájíte na kousky, dochutíte solí a pepřem a opečete na pánvi. Maso s tarhonou pak spolu promícháme a můžeme servírovat. Skvěle se k tomu hodí i nakrájená zelenina, například rajčata nebo okurky.

Tarhoňa se zeleninou

Skvěle chutná i připravená se zeleninou, která připomíná české rizoto.

Jak si teda připravit tarhoňové rizoto? Klasicky ji osmahněte na suché pánvi, a následně uvařte s vodou nebo zeleninovým vývarem. Během doby, kdy se bude tarhoňa vařit, si v druhém hrnci nachystejte zeleninu. Na oleji osmažte cibulku, mrkev, petržel a dýni dozlatova. Vše pak smíchejte dohromady, osolte, přidejte špetku pepře a zeleninovou tarhoňu podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami samotné, nebo k masu.

Ačkoliv je tarhoňa tradiční součástí sousední kuchyně, její použití v české kuchyni stále pokulhává. Což je na škodu, neboť výborně chutná – a vašim tradičním receptům dodá nové kouzlo.

Kde koupit tarhoňu?

V nabídce ji naleznete pravděpodobně v každém větším supermarketu, ale také v menších potravinách. Existují však různé značky těchto potravin. Například tarhoňu v Lidli či v Penny Market naleznete pod značkou Podravka. Tarhoni v Albertovi najdete zase se značkou Ideal. Existuje také tarhoně Tiradell, která je také běžně dostupná v supermarketech.


Další chutné recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.