Recept na bramborové lokše. Připravte tradiční slovenské jídlo.

Lokše je tradiční slovenské jídlo, jehož hlavními přísadami jsou brambory a mák. Kdo o nich ještě neslyšel a jeho srdcovkou jsou sladká jídla, tak lokším jistě zcela propadne.

Pravé slovenské bramborové lokše
Zdroj foto: Jan Danek jdm.foto / Shutterstock.com

Tento neuvěřitelně chutný recept pochází od našich sousedů, ale v Česku kupodivu nedosáhl takové popularity, jako je tomu třeba u halušek. Lokše povětšinou dělají jen na Jižní Moravě a do Čech tolik nepronikl. Nicméně ať lokše znáte nebo ne, pokud máte zrovna chuť na sladké, pojďte se pustit do vaření!

Co to jsou lokše?

Na lokše bude potřeba nedříve nakoupit potřebné suroviny. Dobrou zprávou je, že se nejedná o žádné drahé ingredience. Bavíme se o receptu, který se podával na vsích u obyčejných sedláků. Sice to bylo jídlo sváteční, ale přesto cenově dostupné. Většinu ingrediencí budete mít navíc nejspíš doma ve spíž nebo v lednici. Co vám možná bude doma chybět je mák, ale ten dokoupíte snadno.

Ingredience pro výrobu těsta na lokše:

  • mouka – 300 g,
  • máslo – 100 g,
  • vařené brambory – 600 g,
  • špetka soli.

Ingredience na výrobu náplně do lokšů:

  • mák – 200 g,
  • cukr – 200 g,
  • mléko – 200 ml.

Příprava slovenských bramborových lokší

Prvním krokem je uvařit brambory ještě se slupkou, a to v mírně osolené vodě. Až poté se vrhněte na jejich loupání, půjde to snadněji. Měli byste dosáhnout 600 gramů čisté hmotnosti vařených brambor. Již studené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Výsledkem bude jemná kaše. Do vzniklé kaše přidejte mouku a sůl. Následně vypracujte těsto.

Lokše s mákem
Zdroj foto: Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Placky velké jako kolo u vozu

Z tohoto těsta vyválejte jeden dlouhý váleček, z něhož budete odkrajovat menší dílky jako na koláčky. Dílků by mělo být zhruba 12–14. Ty pak na pomoučeném pracovním stole rozválejte na placky. Velikost 1 koláče bude v průměru odpovídat velikosti pečícího plechu. Dalším krok už se bude odehrávat na plotně.

Smažení rozline vůni po celém domě

Vezměte litinovou pánev a rozpalte ji nad ohněm až bude její povrh správně nažhavený. Ničím ji však nemažte! Placky smažte na středním plamenu pěkně dozlatova a z obou stran. Výsledek bude trochu podobný palačinkám nebo bramborákům. Hotové placky potřete velkým množstvím másla a naskládejte na sebe. Zatímco budete připravovat náplň, zakryjte koláče čistou utěrkou, aby zbytečně neztrácely teplo a neosychaly.

Lokše s mákem

Nyní se pustíme do přípravy náplně. Mák se musí umlít mlýnkem najemno Také můžete samozřejmě koupit už mák namletý, bude sice o trošku dražší, avšak ušetříte si tím poměrně dost práce s vytahováním mlýnku a jeho čištěním. Mák smíchejte s mlékem a vložte v kastrůlku nad oheň.

Vařte zhruba 15 minut. Mléko by se mělo odpařit a mák by se měl drobit. Nechte jej zchladnout a smíchejte s mletým cukrem. Placky, které jste si nechali čerstvě usmažené na talíři můžete konečně vytáhnout a začít plnit. Když placku pěkně hustě naplníte, stočte ji. Vznikne tak nadívaná trubička.

Na co ještě můžete bramborové těsto využít?

Pokud jste si již přípravu těsta odzkoušeli a zjistili, že jeho příprava je nadmíru jednoduchá, jistě tuto zkušenost budete chtít přenést i na jiné pochutiny. Toto těsto můžete využít na knedlíky, šišky a placky.

Bramborové lokše s povidly

Není nic snazšího než lokše naplnit něčím jiným. Věze, že jakákoliv sladká náplň bude vynikající. Nicméně je dobré si rovněž uvědomit, že té makové, se nic nevyrovná. Lokše můžete potřít třeba švestkovými nebo hruškovými povidly a také marmeládou. Je to ale opravdu takové lajdácké řešení.

Také existuje slaná varianta lokší, jejichž náplň tvoří například kysané zelí, či mleté maso.

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Pavel říká

    No recept správnej,pouze naše bábi nechávala na otomanu trochu oschnout a místo másla poté potítrala sádlem

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.