Domácí česnečka: Recept na tradiční polévku, která zahřeje

Česnečka je skvělou polévkou, v chladných dny zahřeje a podpoří zdraví. Její příprava není složitá, uvařit si ji zvládnete do půl hodiny. Vyzkoušejte chutný recept na česnečku.

Česnečka recept
Zdroj foto: maripic / Shutterstock.com

Recept na pravou česnečku

Suroviny

Pro přípravu staročeské česnečky potřebujeme:

  • 3 větší brambory,
  • 750 ml vývaru, případně vody,
  • 1 cibule,
  • 7 stroužků česneku,
  • 2 lžičky majoránky,
  • lžička kmínu,
  • sádlo či jiný tuk,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy česnečky

  1. Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Stroužky česneku očistěte a nakrájejte na plátky, případně můžete množství česneku zvýšit podle chuti.
  2. K bramborám a česneku přidejte lžičku kmínu a vše zalijte vývarem či vodou.
  3. Brambory nechte vařit do změknutí, poté přisypte majoránku. Vyndejte uvařené brambory z hrnce.
  4. Připravte si cibuli na jemné kousky, na pánvi rozpalte sádlo či olej a cibuli osmahněte.
  5. Poté přidejte brambory, osolte, opepřete a trochu brambory pomačkejte.
  6. Můžete je vrátit do polévky, a ještě vše společně nechat povařit, ovšem můžete je také servírovat do hlubokého talíře a následně je zalít polévkou.

TIP: Oblíbenou polévkou v české kuchyni je také čočková polévka

Česneková polévka je plná vitamínů

Poctivá česnečka je oblíbená hlavně pro svou schopnost podporovat chatrné zdraví v období chřipek a nachlazení. Celé kouzlo se skrývá v obsahu česneku, který má na naše tělo skvělé účinky. Obsahuje řadu vitamínu a důležitých minerálních látek. Jako přírodní antibiotikum brání rozvoji nachlazení, ovšem pozitivně působí také na srdce a cévy a snižuje hladinu cholesterolu. Díky obsaženým látkám se stará i o zdraví střev, jelikož má schopnost zahubit parazity. Česnek je skvělý také v boji proti stresu.

Jaké polévky máte v oblibě vy? Vyzkoušejte recepty na chutné polévky.

Uvařit si česnečku je rychlé a jednoduché, přičemž výsledek je skvělý. Vystačíte si pouze s minimem surovin. Při servírování můžete do talíře přidat také trochu sýru, který se v teplé polévce začne rozpouštět.

Zdroj: cookthestory.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.