Upečte si vlastní krtkův dort. Kde se vzal, a jak si jej doma snadno připravit?

Krtkův dort patří k jedněm z nejoblíbenějších pochutin, na které si můžeme pochutnat jak doma, tak i ve vynikající kavárně, popřípadě cukrárně. V poslední době se stal ještě populárnější, a přitom nejde o nijak nový výtvor.

Existuje také několik variant krtkova dortu, kde může být stěžejní surovinou jak čokoláda, tak například jahody. V moderních kuchařkách byste ale nalezli spoustu dalších receptů, co můžete použít na doladění krtkova dortu přesně podle vaší chuti.

Historie krtkova dortu

Krtkův dort sice nepochází z České republiky, ale je v našich končinách velice oblíbený. Jeho prapůvod ovšem musíme hledat u našich západních sousedů, tedy v Německu. Zde se již několik desítek let používá jako oblíbený narozeninový dort, avšak často je podáván i v jiné formě. Není pravidlem, že při každých narozeninách se na stole musí objevit krtkův dort, protože si jej můžete vychutnat také v kavárně. Co v kavárně, vy si jej můžete klidně připravit i doma, neboť jeho receptura není vůbec složitá.

Proč se mu vlastně říká krtkův dort?

Asi by vás napadla otázka, proč se krtkův dort jmenuje zrovna takhle. Nemusíte se ovšem bát, že by měl dort něco společného se zvířetem žijícím v podzemí. Tato souvislost je čistě symbolická. Hlavním cílem je totiž vytvořit dort ve tvaru krtiny, a právě díky tomu se po celém světě vžilo označení krtkův dort. Teď se vám to možná zdá poněkud zvláštní, ale až dočtete první recept do konce, okamžitě vám bude jasné, jak se vytváří efekt krtiny.

Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

 

Základní příprava krtkova dortu

Čokoládový korpus je nutné nejprve upéct a následně nechat vychladnout. Takto připravený korpus vydlabeme, naplníme libovolnou náplní a nahoře potřeme krémem. Nyní přichází ke slovu vydlabaný korpus, jehož kousky jednoduše posypeme vršek dortu. Díky jeho tvaru a rozdrobenému těstu je efekt krtiny dokonán.

Krtkův dort na plech

Tuto pochoutku samozřejmě nemusíte péct v dortové formě, ale klidně můžete zkusit vytvořit i krtkův dort na plech. Zejména pokud máte v plánu uspokojit chutě více lidí, je varianta na plech rozhodně ekonomičtější a méně náročnou.

Na přípravu těsta budeme potřebovat:

  • 320 g hladké mouky,
  • 3 vajíčka,
  • 200 ml mléka,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 200 ml oleje,
  • 180 g cukru.

Jednoduchý krtkův dort zvládne v kuchyni připravit opravdu každý z vás. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků, z nichž za pomocí ručního šlehače a trochy cukru vytvoříme lahodnou pěnu. Do ní ještě zašleháme olej a mléko, ovšem obě tyto suroviny přidávejte po částech. Následně si smícháme hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs začneme po malých částech lehce zašlehávat do vzniklého těsta. Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a i ten postupně do těsta přidejte.

Zdroj foto: Alp Aksoy / Shutterstock.com

Příprava náplně

Vzniklé těsto vylijeme na sádlem vymazaný plech, který ještě vysypeme polohrubou moukou. Krtkův dort recept doporučuje použít vyšší plech s ušima, s nímž se vám bude potom daleko lépe manipulovat, a upečený korpus bude o něco vyšší. Troubu máme rozehřátou na 160 °C a těsto pečeme asi na 30 minut.

Na přípravu náplně budeme potřebovat:

  • 250 ml mléka,
  • 1,5 balíčku vanilkového pudinku,
  • cca 4 lžíce cukru (dle chuti),
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 100 g čokolády na vaření,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 250 g tvarohu v kostce,
  • 400 g zakysané smetany,
  • 4 ks banánů.

Mezitím, co se nám korpus peče v troubě, si připravíme náplň. Nejprve z mléka, vanilkového pudinku a případně několika lžic cukru uvaříme opravdu hustý pudink. Ten určitě zvládne uvařit každý zkušenější kuchař i kuchařka, takže se zde nebudeme zastavovat. Domácí krtkův dort je ale potřeba ještě něčím obohatit. Proto si ze zbylých surovin připravíme ještě krém. V míse za pomoci ručního šlehače vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou, do něhož budeme po malých částech vlévat už studený pudink.

Tím pádem by nám měl krém zůstat ve velice pevné konzistenci, takže z dortu nikam nevyteče. Nezapomeneme přidat najemno nastrouhanou čokoládu a vanilkový cukr. Posledním krokem je vyšlehání smetany. Ta samozřejmě nesmí obsahovat ztužovač, a zašleháme ji do vzniklého krému. Pod své chuti klidně můžete přidat ještě několik lžic cukru.

Zdroj foto: Joanna 12 / Shutterstock.com

Pozor na dlabání dortu!

Posledním krokem při přípravě dortu je vydlabání části korpusu. Aby byl krtkův dort dokonalý, ujistěme se, že je těsto dostatečně upečené a hlavně zchladlé. Ještě před dlabáním si nožem klidně naznačte šachovnici, pomocí níž se vám bude lépe pracovat. Začneme s jemným odstraňováním korpusu, který ukládáme do misky na později. Dejte si pouze pozor, abyste zachovali pevnou spodní vrstvu dortu.

V tuto chvíli už máme hotový i krém, takže se s chutí můžeme pustit do finálního zdobení. Banány podélně rozkrojíme a umístíme je rovnoměrně po celém korpusu dortu. Na ně pak rozetřeme odpočinutý krém se všemi přísadami. Ale co se zbylou částí korpusu? Jemně ji rozdrobíme a posypeme jí vrchní část krému, čímž se vytvoří efekt krtiny. Tedy v tomto případě spíše zeminy, protože krtkův dort na plech připomíná spíše buchtu.

Krtkův dort z polotovaru

Pokud byste nechtěli ztrácet čas přípravou korpusu, můžete si jej ušetřit použitím polotovaru. Krtkův dort bude stále velice chutný a s dobrou kávou mu jistě přijdete na chuť. Jeho příprava je však logicky trochu jiná, než je tomu u krtkova dortu na plech, protože už máme předem vytvořenou směs na korpus.

Na přípravu těsta budeme potřebovat:

  • 250 g směsi na korpus,
  • 100 g měkkého margarínu nebo másla,
  • 2 vajíčka,
  • 75 ml mléka.

Příprava těsta z polotovaru je ještě jednodušší, než je tomu u korpusu na plech. Zdravý krtkův dort sice neupečete, ale rozhodně si na něm pochutnáte. Veškeré suroviny na těsto dáme do jedné misky a pomalu začneme míchat elektrickým ručním šlehačem. Postupně v rychlosti přidáváme, až se dostaneme na nejvyšší stupeň šlehače. Touto intenzitou mícháme těsto přibližně 3 minuty, dokud není směs dostatečně hladká a homogenní.

Zdroj foto: Katerina Hrobar / Shutterstock.com

Vzniklé těsto už pak stačí nalít do vymazané dortové formy a péct v elektrické troubě na 170 °C po dobu přibližně 40 minut. Při pečení ale dbejte na zkušenosti s vaší troubou, protože těsto musí být dokonale upečené. Po vychladnutí korpus vložíme na dortový podnos a za pomoci lžičky vydlabeme jeho prostřední část. Tím se nám vytvořil prostor pro náplň, do jejíž přípravy se pustíme vzápětí. Bez náplně totiž nebude krtkův dort dokonalý.

Na náplň budeme potřebovat:

  • 100 g směsi na náplň,
  • 3 banány,
  • 500 až 600 ml vychlazené smetany ke šlehání,
  • 100 ml studené vody.

Recept na krtkův dort a konkrétně na náplň je také velice jednoduchý. Banány podélně rozkrojíme a položíme na dno vydlabaného korpusu. Ihned poté vyšleháme smetanu do tuhé konzistence. Mezitím si do jiné misky nasypeme směs na náplň, kterou je nutné zalít odpovídajícím množstvím studené vody. Přibližně 30 vteřin mícháme metličkou a postupně přidáváme jak šlehačku, tak i čokoládové vločky. Směs nakonec navršíme do kopulovité podoby a posypeme rozdrobeným korpusem. Tím je efekt krtkova dortu hotov.

Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

Recept na krtkův dort je skutečně velice jednoduchý. Pro dokonalý efekt narozeninového dortu můžete na vrcholek krtiny posadit ještě marcipánovou postavičku krtka. A kdy se pustíte do pečení vlastního dortu vy?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací