Krémová dýňová polévka z Hokkaido posílí vaši imunitu: Jak si ji připravit?

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A co vás v těchto dnech zahřeje lépe, než krémová dýňová polévka? Připravili jsme pro vás hned několik postupů na skutečně lahodné polévky z dýně Hokkaido.

Dýně obsahuje spoustu živin a minerálů

Ačkoliv jsou dýně oblíbené zejména u dětí, a to hlavně kvůli vyřezávání strašáků na Halloween, má také nesmírně blahodárné účinky pro naše zdraví. Speciálně dýně Hokkaido je výrazným pomocníkem při posílení imunity. Kromě toho také pomáhá ke správné funkci srdce, slinivky, ledvin, snižuje tuky v krvi a celkově detoxikuje organismus a regeneruje buňky.

Krémová dýňová polévka z pečené dýně Hokkaido

Touto polévkou rozhodně potěšíte vaše strávníky. Chuť opečené dýně v kombinaci se smetanou je famózní. Mimo to patří tato polévka mezi oblíbenější, zejména kvůli snadné přípravě.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni Hokkaido,
  • 2 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 0,5 litru zeleninového vývaru,
  • 200 ml smetany,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si oloupeme a očistíme zeleninu.
  2. Dýni pečlivě umyjeme, zbavíme stopky, dužiny a semínek a nakrájíme na kostky i se slupkou, která během pečení krásně změkne.
  3. Cibuli s česnekem nakrájíme na plátky.
  4. Takto nakrájenou zeleninu vložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, promícháme a vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme na 200 stupňů asi 25 minut.
  6. Jakmile je zelenina upečená, vložíme ji do většího hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme smetanu a necháme asi 10-15 minut provařit (pozor na konzistenci, vývar a smetanu přidávejte podle toho, jak moc chcete polévku krémovou).
  7. Nakonec vše promixujeme tyčovým mixérem. Polévku můžete podávat například s opraženými dýňovými semínky nebo krutony.
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Jednoduchá krémová dýňová polévka Hokkaido

Tato polévka je nejenom velmi chutná a vydatná, ale také velmi rychlá a jednoduchá na přípravu.

Budete potřebovat:

  • dýni Hokkaido – 1 kg,
  • 2 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 1 bramboru,
  • 700 ml zeleninového vývaru,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • sůl, pepř,
  • 1 polévkovou lžíci oleje nebo oříšek másla.

Postup přípravy:

  1. Než se pustíme do vaření, očistíme cibuli, mrkev, oloupeme brambor.
  2. Dýni důkladně omyjeme, zbavíme stopky, jader a dužiny a veškerou zeleninu nakrájíme na menší kostky.
  3. Na oleji nebo másle orestujeme dozlatova cibuli, a poté přidáme zbytek zeleniny.
  4. Zlehka orestujeme a podlijeme vývarem – s množstvím vývaru buďte opatrní, zeleninu zalijte tak, aby byla ponořená.
  5. Vaříme asi 20 minut – dokud není dýně zcela měkká.
  6. Jakmile je zelenina hotová, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  7. Nakonec přilijeme smetanu a dalších 10 minut povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem – a můžeme podávat.

Krémová dýňová polévka Hokkaido se zázvorem

Potřebujete pořádnou vzpruhu? Tak rozhodně vsaďte na tuto Hokkaido polévku se zázvorem, který polévce dodá ten správný říz.

Budete potřebovat:

  • 1 střední dýni Hokkaido,
  • 2 cibule,
  • kousek zázvoru,
  • 500 l zeleninového vývaru,
  • 100 ml smetany,
  • sůl, pepř.

Postup přípravy:

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  2. Cibuli zpěňte na oleji dozlatova, přidejte dýni a zlehka orestujte.
  3. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby dýně byla zcela ponořená.
  4. Vařte asi 20 minut, dýně musí být naprosto měkká.
  5. Poté ji rozmixujte, přidejte smetanu, sůl a pepř podle chuti a nastrouhaný zázvor.
  6. Vše ještě deset minut povařte.

Polévku můžete podávat například s opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky nebo krutonky.

Tak kterou jste si vybrali? Dáváte přednost polévce nebo jinému pokrmu z dýně?

Zdroje: alishaeasycooking.com, recepty.cz

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací