Bramboračka – poctivá sedlácká i s kroupami

Tradiční bramboračka se snad v každé domácnosti vaří trochu jinak. Někdo vaří poctivou verzi, ve které nechybí žádná zelenina, jiný vytvoří krémovou verzi a někdo chce co nejzdravější variantu, a to bez zahuštění. Přinášíme dva tradiční recepty, které možná znáte, možná ne. Poctivou bramboračku si připravíte jako dobrou alternativu oběda nebo večeře, záleží na vás.

Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Poctivá sedlácká bramboračka

Suroviny (4 porce):

  • 4 kusy brambor
  • 1 menší cibule
  • 2 kusy mrkve
  • menší kousek celeru
  • 3 hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé)
  • česnek podle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • bobkový list
  • kmín
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky

Jak postupovat?

Máte-li sušené houby, pak je namočte do litru horké vody a dejte bokem. Pokud máte houby čerstvé, pak je očistěte a poduste. Do hrnce dejte máslo, orestujte na něm cibulku, kterou nakrájejte na drobné kousky. Poprašte moukou a krátce restujte. Poté přidejte vodu a vše rozmíchejte dohladka. V jíšce by neměly být hrudky.

Do jíšky přidejte sušené houby i s vodou, ve které se louhovaly. Pokud máte čerstvé houby, pak do směsi přidejte vodu, popřípadě vývar. Dejte bobkový list, kmín a promíchejte. Přidejte nakrájené brambory, česnek a kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory a zelenina měkká. Polévku dochuťte a stáhněte z plotny. Přidejte majoránku. Bude-li sušená, promněte ji v dlaních, krásně polévku provoní.

Zdroj foto: Ira Lichi / Shutterstock.comčka

Bramboračka s kroupami

Suroviny:

  • 3 kusy brambor
  • 2 kusy mrkve
  • česnek podle chuti
  • kousek petržele
  • kousek celeru
  • 2 kusy cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 litry vody (může být také vývar)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 10 polévkových lžic krup
  • 50 g másla
  • 50 g polohrubé mouky

Jak postupovat?

Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky jako mrkev, petržel a celer. Vše dejte do hrnce, přidejte cibuli, houby, pepř, kmín a zalijte vodou nebo vývarem (můžete kombinovat litr vody a litr vývaru). Celou směs vařte, dokud nebude zelenina měkká. V druhém hrnci uvařte kroupy doměkka, bude to trvat přibližně hodinu. Přidejte do polévky, z másla a mouky vytvořte jíšku a přidejte do vařící polévky. Nechte projít varem, občas promíchejte. Dochuťte podle vlastní potřeby a podávejte.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací