Bramboračka – poctivá sedlácká i s kroupami
Tradiční bramboračka se snad v každé domácnosti vaří trochu jinak. Někdo vaří poctivou verzi, ve které nechybí žádná zelenina, jiný vytvoří krémovou verzi a někdo chce co nejzdravější variantu, a to bez zahuštění. Přinášíme dva tradiční recepty, které možná znáte, možná ne. Poctivou bramboračku si připravíte jako dobrou alternativu oběda nebo večeře, záleží na vás.

Poctivá sedlácká bramboračka
Suroviny (4 porce):
- 4 kusy brambor
- 1 menší cibule
- 2 kusy mrkve
- menší kousek celeru
- 3 hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé)
- česnek podle chuti
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- bobkový list
- kmín
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce mouky
Jak postupovat?
Máte-li sušené houby, pak je namočte do litru horké vody a dejte bokem. Pokud máte houby čerstvé, pak je očistěte a poduste. Do hrnce dejte máslo, orestujte na něm cibulku, kterou nakrájejte na drobné kousky. Poprašte moukou a krátce restujte. Poté přidejte vodu a vše rozmíchejte dohladka. V jíšce by neměly být hrudky.
Do jíšky přidejte sušené houby i s vodou, ve které se louhovaly. Pokud máte čerstvé houby, pak do směsi přidejte vodu, popřípadě vývar. Dejte bobkový list, kmín a promíchejte. Přidejte nakrájené brambory, česnek a kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory a zelenina měkká. Polévku dochuťte a stáhněte z plotny. Přidejte majoránku. Bude-li sušená, promněte ji v dlaních, krásně polévku provoní.

Polévky jsou důležitou součastí zdravého jídelníčku. Zařaďte ji do svého denního stravování.
Bramboračka s kroupami
Suroviny:
- 3 kusy brambor
- 2 kusy mrkve
- česnek podle chuti
- kousek petržele
- kousek celeru
- 2 kusy cibule
- 2 hrsti sušených hub
- 2 litry vody (může být také vývar)
- sůl
- mletý pepř
- 10 polévkových lžic krup
- 50 g másla
- 50 g polohrubé mouky
Jak postupovat?
Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky jako mrkev, petržel a celer. Vše dejte do hrnce, přidejte cibuli, houby, pepř, kmín a zalijte vodou nebo vývarem (můžete kombinovat litr vody a litr vývaru). Celou směs vařte, dokud nebude zelenina měkká. V druhém hrnci uvařte kroupy doměkka, bude to trvat přibližně hodinu. Přidejte do polévky, z másla a mouky vytvořte jíšku a přidejte do vařící polévky. Nechte projít varem, občas promíchejte. Dochuťte podle vlastní potřeby a podávejte.