Gulášová polévka – Připravte si oblíbenou pochoutku

Tradiční gulášová polévka neodmyslitelně patří k chladnému období v roce. Zatímco v létě si ji tak často nedáte, podzimní nedělní oběd zpestřený touto tradiční uherskou polévkou je sázka na jistotu.

Vychutnejte si s námi tradiční pokrm, neboli nejlepší gulášovou polévku z kvalitních ingrediencí a dopřejte sobě i svým hostům lahodnou polévku, která vás prohřeje a potěší.

Gulášová polévka
Zdroj foto: Sharomka / Shutterstock.com

Jaké maso do gulášové polévky?

Gulášová polévka z mletého masa nebo z hovězího výřezu patří mezi klenoty naší národní kuchyně. Hovězí je významný zdroj vitamínů, a polévka z hovězí kosti působí jako skvělý přirozený zahřívač a životabudič. Přitom v polévce nenaleznete zbytečný tuk. Základ celého postupu je v kvalitě použitých surovin.

Myslet si, že kvalitní pokrm vytvoříte z masa v akci, asi nemá smysl. Místo toho je lepší si vyhledat lokálního farmáře, u kterého jasně víte, co měl jeho skot k snídani. O čerstvé farmářské zelenině nemluvě. Jedině tak si připravíte opravdu luxusní polévku, za níž si vysloužíte řád zlaté kuchařky. Jednoduchá gulášová polévka z hovězího masa vás opět postaví na nohy.

Recept na gulášovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření:1 hodina 40 minutCelkový čas:2 hodiny Porce:6 porce

Pravá gulášová polévka je snadná, a zvládne ji opravdu prakticky každý. Stačí dodržet pár základních pravidel a chuťovka, neboli babiččina gulášová polévka na nedělní oběd je hotová.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na větší kostičky. Osolte vodu, přidejte kmín, povařte 15 minut. Poté brambory sceďte a počkejte, až přijde jejich čas.
  2. Na lžíci sádla dozlatova opékejte cibuli, poté ještě přidejte maso, které jste nakrájeli na velmi malé kostky. Smažte asi 5 minut, dokud se nezatáhne.
  3. Směs cibule a masa poprašte připravenou červenou sladkou paprikou. Rychle míchejte, aby se koření nepřipálilo. Až se paprika smíchá s celkem v hrnci, je čas přilít polovinou připraveného vývaru z hovězího masa.
  4. Do polévky přidejte sůl, pepř, špetku kmínu a nechte probublat, aby maso změklo. Polévku pravidelně míchejte.
  5. Zhruba po hodině a půl, kdy je maso již krásně měkké, se dejte do přípravy jíšky. Na troše tuku zpěňte mouku a za rychlého míchání propojte tuk s moukou. Poté přilijte druhou část vývaru a dobře promíchejte.
  6. Obě části polévky slejte do jednoho hrnce a až bude bublat, přidejte do gulášové polévky brambory a majoránku. Provařte ještě 5 minut, a poté přidejte najemno nastrouhaný nebo utřený česnek. Nyní můžete podávat.
Klíčová slova:guláš, polévky, gulášová polévka, recepty

Variace na gulášové polévky

Podobně jako všechny polévky, i tato tradiční má své obměny.

  • Gulášová polévka bez masa je výborný tip pro chvíle, kdy na maso prostě chuť nemáte.
  • Gulášová polévka s párkem je levnější a rychlejší varianta.
  • Gulášová polévka z vepřového masa je další typicky českou obměnou, pokud preferujete právě vepřové maso.
  • Gulášová polévka z hlívy je další inspirace, pokud se chystáte na zdravou alternativu masa.
  • Můžete si také připravit maďarskou gulášovou polévku, která je charakteristická tím, že do ní dáte více chilli a pravou maďarskou klobásu.

Vyzkoušejte také recept na buřtguláš.

Výbornou polévku není těžké připravit. Dodržte základní pravidlo a brambory vařte ve zvláštním hrnci. Hovězí maso kupujte zásadně kvalitní a pokud možno, přípravu pokrmu si vychutnejte v pohodě a radosti. Tím i vy přispějete k situaci, kdy se tento postup bude dále předávat a oblíbí si jej i další generace. Přejeme vám dobrou chuť.


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.