Gulášová polévka – Připravte si oblíbenou pochoutku

Tradiční gulášová polévka neodmyslitelně patří k chladnému období v roce. Zatímco v létě si ji tak často nedáte, podzimní nedělní oběd zpestřený touto tradiční uherskou polévkou je sázka na jistotu.

Vychutnejte si s námi tradiční pokrm, neboli nejlepší gulášovou polévku z kvalitních ingrediencí a dopřejte sobě i svým hostům lahodnou polévku, která vás prohřeje a potěší.

Gulášová polévka
Zdroj foto: Sharomka / Shutterstock.com

Jaké maso do gulášové polévky?

Gulášová polévka z mletého masa nebo z hovězího výřezu patří mezi klenoty naší národní kuchyně. Hovězí je významný zdroj vitamínů, a polévka z hovězí kosti působí jako skvělý přirozený zahřívač a životabudič. Přitom v polévce nenaleznete zbytečný tuk. Základ celého postupu je v kvalitě použitých surovin.

Myslet si, že kvalitní pokrm vytvoříte z masa v akci, asi nemá smysl. Místo toho je lepší si vyhledat lokálního farmáře, u kterého jasně víte, co měl jeho skot k snídani. O čerstvé farmářské zelenině nemluvě. Jedině tak si připravíte opravdu luxusní polévku, za níž si vysloužíte řád zlaté kuchařky. Jednoduchá gulášová polévka z hovězího masa vás opět postaví na nohy.

Recept na gulášovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření:1 hodina 40 minutCelkový čas:2 hodiny Porce:6 porce

Pravá gulášová polévka je snadná, a zvládne ji opravdu prakticky každý. Stačí dodržet pár základních pravidel a chuťovka, neboli babiččina gulášová polévka na nedělní oběd je hotová.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na větší kostičky. Osolte vodu, přidejte kmín, povařte 15 minut. Poté brambory sceďte a počkejte, až přijde jejich čas.
  2. Na lžíci sádla dozlatova opékejte cibuli, poté ještě přidejte maso, které jste nakrájeli na velmi malé kostky. Smažte asi 5 minut, dokud se nezatáhne.
  3. Směs cibule a masa poprašte připravenou červenou sladkou paprikou. Rychle míchejte, aby se koření nepřipálilo. Až se paprika smíchá s celkem v hrnci, je čas přilít polovinou připraveného vývaru z hovězího masa.
  4. Do polévky přidejte sůl, pepř, špetku kmínu a nechte probublat, aby maso změklo. Polévku pravidelně míchejte.
  5. Zhruba po hodině a půl, kdy je maso již krásně měkké, se dejte do přípravy jíšky. Na troše tuku zpěňte mouku a za rychlého míchání propojte tuk s moukou. Poté přilijte druhou část vývaru a dobře promíchejte.
  6. Obě části polévky slejte do jednoho hrnce a až bude bublat, přidejte do gulášové polévky brambory a majoránku. Provařte ještě 5 minut, a poté přidejte najemno nastrouhaný nebo utřený česnek. Nyní můžete podávat.
Klíčová slova:guláš, polévky, gulášová polévka, recepty

Variace na gulášové polévky

Podobně jako všechny polévky, i tato tradiční má své obměny.

  • Gulášová polévka bez masa je výborný tip pro chvíle, kdy na maso prostě chuť nemáte.
  • Gulášová polévka s párkem je levnější a rychlejší varianta.
  • Gulášová polévka z vepřového masa je další typicky českou obměnou, pokud preferujete právě vepřové maso.
  • Gulášová polévka z hlívy je další inspirace, pokud se chystáte na zdravou alternativu masa.
  • Můžete si také připravit maďarskou gulášovou polévku, která je charakteristická tím, že do ní dáte více chilli a pravou maďarskou klobásu.

Vyzkoušejte také recept na buřtguláš.

Výbornou polévku není těžké připravit. Dodržte základní pravidlo a brambory vařte ve zvláštním hrnci. Hovězí maso kupujte zásadně kvalitní a pokud možno, přípravu pokrmu si vychutnejte v pohodě a radosti. Tím i vy přispějete k situaci, kdy se tento postup bude dále předávat a oblíbí si jej i další generace. Přejeme vám dobrou chuť.


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra