Gulášová polévka: na jaké způsoby si ji můžeme připravit?

Tradiční gulášová polévka neodmyslitelně patří k chladnému období v roce. Zatímco v létě si ji tak často nedáte, podzimní nedělní oběd zpestřený touto tradiční uherskou polévkou je sázka na jistotu.

Vychutnejte si s námi tradiční pokrm z kvalitních ingrediencí a dopřejte sobě i svým hostům lahodnou polévku, která vás prohřeje a potěší.

Zdroj foto: Sharomka / Shutterstock.com

Základem jsou kvalitní suroviny

Gulášová polévka z mletého masa nebo z hovězího výřezu patří mezi klenoty naší národní kuchyně. Již po generace si tento postup předávají lidé pomocí slovutných knih. Přitom se nejedná o nic složitého. Základ celého postupu je v kvalitě použitých surovin. Myslet si, že kvalitní pokrm vytvoříte z masa v akci, asi nemá smysl. Místo toho je lepší si vyhledat lokálního farmáře, u kterého jasně víte, co měl jeho skot k snídani. O čerstvé farmářské zelenině nemluvě. Jedině tak si připravíte opravdu luxusní polévku, za níž si vysloužíte řád zlaté kuchařky.

Zdroj foto: VICUSCHKA / Shutterstock.com

Gulášová polévka – základní postup

Pravá gulášová polévka je snadná, a zvládne ji opravdu prakticky každý. Stačí dodržet pár základních pravidel a chuťovka na nedělní oběd je hotová.

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů hovězího výřezu,
  • 1 a půl najemno nakrájené cibule,
  • 1 lžíci sádla,
  • 1 lžíci koření sladká paprika,
  • 1 litr vývaru z hovězí kosti,
  • majoránku,
  • sůl,
  • kmín,
  • pepř,
  • petržel,
  • 3 stroužky drceného česneku,
  • 2 velké brambory,
  • mouku.
Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na větší kostičky. Osolte vodu, přidejte kmín, povařte 15 minut. Poté brambory sceďte a počkejte, až přijde jejich čas.
  2. Na lžíci sádla dozlatova opékejte cibuli, poté ještě přidejte maso, které jste nakrájeli na velmi malé kostky. Smažte asi 5 minut, dokud se nezatáhne.
  3. Směs cibule a masa poprašte připravenou červenou sladkou paprikou. Rychle míchejte, aby se koření nepřipálilo. Až se paprika smíchá s celkem v hrnci, je čas přilít polovinou připraveného vývaru.
  4. Do polévky přidejte sůl, pepř, špetku kmínu a nechte probublat, aby maso změklo. Polévku pravidelně míchejte.
  5. Zhruba po hodině a půl, kdy je maso již krásně měkké, se dejte do přípravy jíšky. Na troše tuku zpěňte mouku a za rychlého míchání propojte tuk s moukou. Poté přilijte druhou část vývaru a dobře promíchejte.
  6. Obě části polévky slejte do jednoho hrnce a až bude bublat, přidejte do polévky brambory a majoránku. Provařte ještě 5 minut, a poté přidejte najemno nastrouhaný nebo utřený česnek. Nyní můžete podávat.

Gulášová polévka z hovězího masa vás opět postaví na nohy. Hovězí je významný zdroj vitamínů, a polévka z hovězí kosti působí jako skvělý přirozený zahřívač a životabudič. Přitom v polévce nenaleznete zbytečný tuk.

Zdroj foto: Arkadiusz Fajer / Shutterstock.com

Variace na gulášové polévky

Podobně jako všechny polévky, i tato tradiční má své obměny.

  • Gulášová polévka bez masa je výborný tip pro chvíle, kdy na maso prostě chuť nemáte.
  • Gulášová polévka s párkem je levnější a rychlejší varianta.
  • Gulášová polévka z vepřového masa je další typicky českou obměnou, pokud preferujete právě vepřové maso.
  • Gulášová polévka z hlívy je další inspirace, pokud se chystáte na zdravou alternativu masa.

Výbornou polévku není těžké připravit. Dodržte základní pravidlo a brambory vařte ve zvláštním hrnci. Hovězí maso kupujte zásadně kvalitní a pokud možno, přípravu pokrmu si vychutnejte v pohodě a radosti. Tím i vy přispějete k situaci, kdy se tento postup bude dále předávat a oblíbí si jej i další generace. Přejeme vám dobrou chuť.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací