Poctivá bílá polévka s houbami – Rychlý recept

Bílá polévka s hubami je oblíbeným receptem asi všech houbařů. Houbová polévka v létě zasytí, v zimě zahřeje. Čerstvé houby jsou základem výborných receptů. Dobrou chuť.

Houbařská sezóna je v plném proudu. Nasbírali jste si také v lese čerstvé hříbky? Uvařte si z nich vynikající polévku, která vás zaručeně v podzimním období zahřeje.

Jaké houby vybrat do bílé polévky s houbami?

V receptu na bílou houbovou polévku je nejlepší použít světlejší houby, aby se polévka zbytečně nezabarvila. Použít tedy můžete žampiony, hlíva ústřičná, lišky, holubinky nebo růžovky. Vždy je nutné u těchto druhů hub oloupat kloboučky. Pozor na tmavé hřibovité houby, které mohou polévku zbarvit do hněda. Z hříbků se na přípravu polévky nejvíce hodí hřib smrkový, který má světlejší klobouček.

Čerstvé nebo sušené houby?

Bílá polévka s houbami je dost možná nejlepší polévka na světě. Připravit se dá z hub čerstvých, ale i sušených. Houbová polévka z čerstvých hub ale vždy chutná nejlépe.

  • Čerstvé houby, které si přineseme z lesa, je nutné řádně očistit, nakrájet a propláchnout vodou. Teprve pak jsou houby připravené a můžeme z nich začít připravovat chutný pokrm. Jestliže ale čerstvé houby k dispozici nemáte, skvěle poslouží i ty sušené.
  • Sušené houby je nejprve nutné namočit do vody. Namáčíme alespoň půl hodiny, poté houby změknou a dále se s nimi dá pracovat stejně, jako s těmi čerstvými. Před tím, než sušené houby ale přidáme do bílé polévky, je nutné vodu slít. Jinak by byla polévka příliš tmavá. Jaký je nejlepší recept na bílou polévku s houbami?

Jak dlouho se vaří houby?

Houby jsou vynikající, jídlu dodají skvělou chuť i vůni, ale pouze za předpokladu, že se správně připraví. Všechny houby, a to i ty jedlé, totiž dokážou napáchat pěknou paseku, pokud nejsou dostatečně tepelně upravené. Houby, které se nedostatečně tepelně upraví, mohou totiž způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže. Všechny houby, tedy i čerstvé i sušené, se musí vařit minimálně dvacet minut. Nic ale nezkazíte tím, když je budete vařit i půl hodiny nebo déle. Čím déle, tím lépe – a pak je můžete bez obav a s chutí konzumovat.

Recept na bílou polévku s houbami

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Recept na bílou polévku s houbami zvládne každý. Polévka je za chvíli hotová a přitom výborně chutná. Přesně takovou polévku vařily naše babičky a teď si ji můžete zkusit připravit i vy doma. Potřebovat budete jen několik základních surovin.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Omyté a nakrájené houby si dáme do hrnce a zalijeme je vodou.
  2. Dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem a přivedeme k varu.
  3. Houby vaříme do změknutí, minimálně však dvacet minut, a mezitím si z másla a hladké mouky připravíme jíšku na zahuštění.
  4. Jakmile máme houby dostatečně povařené, přidáme připravenou jíšku a pořádně promícháme. Necháme chvíli povařit.
  5. Ke konci vaření přilijeme jeden kelímek smetany, ještě krátce povaříme a můžeme odstavit polévku z plotny.

Čím dochutit bílou polévku s houbami?

Houby jako takové není nutné nijak výrazně dochucovat, samy o sobě mají totiž svou specifickou chuť. Právě houby nám pokrmy dochucují, takže bychom se jejich chuť neměli snažit ničím výrazněji přebít. Houby dochucujeme solí, případně i lehce pepřem, hodí se k nim i kmín. A zajímavou chuť může mít i bílá polévka s houbami s octem. S kořením a přísadami ale šetříme, aby v receptu na bílou houbovou polévku vynikly právě houby, které jsou hlavní ingrediencí.

Jak vylepšit bílou polévku?

  • Recept na bílou houbovou polévku můžete ještě ozvláštnit tím, že krátce před dovařením rozklepnete do polévky jedno vajíčko. Na talíři pak můžete polévku ještě dochutit octem nebo polévku dozdobit čerstvými nasekanými bylinkami.
  • Pokud nechcete krémovou polévku, můžete si připravit klasickou houbovou polévku ze sušených hub

Zdroj: cafedelites.com, bbcgoodfood.com


Vyzkoušejte další recepty z hub

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.