Kulajda – tradiční česká klasika s houbami i bez nich. Pochutná si na ní celá rodina

Kulajda patří mezi tradiční české polévky. Místem jejího původu jsou jižní Čechy, odkud se postupně rozšířila na celé naše území. I když existuje celá řada různých receptů, společné mají to, že se jedná o bílou polévku. Základ tvoří brambory, smetana, mouka na zahuštění, koření a kopr. Někde přidávají houby nebo vařená či zastřená vejce. Kyselou chuť jí dodá ocet nebo trochu zakysané smetany. Vzhledem k tomu, že se jedná o polévku dosti sytou, může být podávána jako lehký oběd nebo místo předkrmu.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Jeden z receptů pro přípravu kulajdy

Suroviny pro přípravu:

  • syrové brambory
  • koření – bobkový list, nové koření, čerstvý kopr, kmín
  • smetana na vaření, kysaní smetana
  • sůl
  • ocet
  • mouka a máslo na jíšku
  • vejce
  • lesní houby – čerstvé nakládané v soli nebo kyselé, sušené, mražené, nakládané žampiony

Postup přípravy:

Oloupané a nakrájené brambory vložíme do hrnce s vodou, přidáme koření, kromě kopru, případně houby, osolíme a vaříme, dokud brambory nezačnou měknout. Mezitím si připravíme jíšku z mouky a másla. Jakmile jsou brambory měkčí, vyndáme koření, přidáme jíšku a chvíli vaříme. Následně přilijeme smetanu, můžeme rozklepnout vejce a ještě chvilku povaříme. Hrnec sundáme z plotny, přidáme čerstvý kopr, případně trochu octa a řádně promícháme. Servírujeme na talíře s trochou kysané smetany

Tipy pro vás

Pokud nepatříte mezi vyznavače kopru, nemusíte jej do polévky přidávat. Jestliže naopak patříte mezi jeho milovníky, ale zrovna jste nesehnali kopr čerstvý, můžete jej nahradit sušeným nebo naloženým v soli. Obě varianty se dají sehnat ve všech supermarketech. V případě naloženého pozor, ať polévku nepřesolíte, kopr je již sám o sobě slaný.

Používáte-li do polévky houby sušené, je lepší je na nějakou dobu namočit do vody, ideálně přes noc. Jestliže máte houby čerstvé, netradiční chuť dodáte polévce, pokud je nejprve posmažíte na másle, s trochou soli a drceného kmínu. Následně je zalijte vodou a dále postupujte podle výše uvedeného postupu. Kulajda bude chutnat s houbami lesními, ale použít můžete i čerstvé žampiony, které jsou také k dostání v supermarketech. Milovníci hlívy mohou vyzkoušet i tuto houbu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací