Kulajda – Jednoduchá a rychlá polévka

Kulajda patří mezi tradiční české polévky. I když existuje celá řada různých receptů, společné mají to, že se jedná o bílou polévku. Vyzkoušejte recept na tradiční kulajdu.

Co je kulajda?

Základ tvoří brambory, smetana, mouka na zahuštění, koření a kopr. Někde přidávají houby nebo vařená či zastřená vejce. Kyselou chuť jí dodá ocet nebo trochu zakysané smetany. Vzhledem k tomu, že se jedná o polévku dosti sytou, může být podávána jako lehký oběd nebo místo předkrmu. Místem jejího původu jsou jižní Čechy, odkud se postupně rozšířila na celé naše území. Nejlepší kulajda je právě ta jihočeská.

Kulajda
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Jihočeská kulajda

Vyzkoušejte recept na pravou kulajdu s koprem a vejcem. Jaké množství surovin zvolíte záleží jen na vás, podle toho, pro kolik lidí budete kulajdu připravovat.

Suroviny

  • syrové brambory
  • koření – bobkový list, nové koření, čerstvý kopr, kmín
  • smetana na vaření, kysaní smetana
  • sůl
  • ocet
  • mouka a máslo na jíšku
  • vejce
  • lesní houby – čerstvé nakládané v soli nebo kyselé, sušené, mražené, nakládané žampiony

Postup přípravy

  1. Oloupané a nakrájené brambory vložíme do hrnce s vodou, přidáme koření, kromě kopru, případně houby, osolíme a vaříme, dokud brambory nezačnou měknout.
  2. Mezitím si připravíme jíšku z mouky a másla.
  3. Jakmile jsou brambory měkčí, vyndáme koření, přidáme jíšku a chvíli vaříme.
  4. Následně přilijeme smetanu, můžeme rozklepnout vejce a ještě chvilku povaříme.
  5. Hrnec sundáme z plotny, přidáme čerstvý kopr, případně trochu octa a řádně promícháme.

Na talíře servírujeme kulajdu s vejcem a zakysanou smetanou.

Tipy pro tu nejlepší kulajdu

Pokud nepatříte mezi vyznavače kopru, můžete připravit kulajdu bez kopru. Jestliže naopak patříte mezi jeho milovníky, ale zrovna jste nesehnali kopr čerstvý, můžete jej nahradit sušeným nebo naloženým v soli. Obě varianty kopru se dají sehnat ve všech supermarketech. V případě naloženého pozor, ať polévku nepřesolíte, kopr je již sám o sobě slaný.

Jaké houby použít do kulajdy?

  • Klasikou je kulajda ze sušených hub, které je lepší na nějakou dobu namočit do vody, ideálně přes noc.
  • Kulajda z čerstvýh hub může získat netradiční chuť, když čerstvé huby posmažíte na másle, s trochou soli a drceného kmínu. Následně je zalijte vodou a dále postupujte podle výše uvedeného postupu.
  • Kulajda s žampiony vám taky bude chutnat. Ty jednoduše naleznete v běžných supermarketech.
  • Kulajda z hlívy ústřičné je nejlepší, pokud si hlívu pěstujete sami doma.
  • Kulajda bude chutnat s houbami lesními.

Zdroj: rosacooking.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.