Fazolová polévka: Recept jako od babičky

Fazolová polévka je skvělou volbou. Připravíte ji rychle a jednoduše. Vyzkoušejte ověřený recept na jednoduchou fazolovou polévku, která je zdravá a dodá vám spoustu živin.

Fazolím se přezdívá maso chudých, to proto, že obsahují téměř třicet procent rostlinných bílkovin. Díky tomu, že mají velmi nízký glykemický index, citelně snižují hladinu cukru v krvi.

Vyhledávat by je tedy měli hlavně diabetici. Fazole ale obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek, a proto bychom je měli všichni konzumovat pravidelně. Tradiční fazolová polévka na podzim zahřeje, dodá tělu potřebné vitamíny a ostatní cenné látky. Jak si ji připravit a jaké jsou další důvody proč fazole mít na stole několikrát do týdne. Vyzkoušet můžete i další recepty na polévky.

Fazole

Fazole svým tvarem připomínají ledviny – a právě těmto orgánům významně prospívají. Ve fazolích kromě jiného najdeme totiž aglutiny, které mají silné močopudné účinky. Také umí rozpouštět močové kamínky. Dále obsahují fazole vitamíny z řady B a především riboflavin – tedy vitamín B2. Najdeme v nich i ostatní vitamíny jako vitamín E a další látky. Zejména pak kyselinu listovou, karoten, niacin, hořčík, vápník a měď. Podobné vitamíny se nacházejí i v pórkové polévce, vyzkoušejte chutný recept. Díky tomu, že obsahují jen minimum sodíku a větší množství draslíku pomáhají se snižováním krevního tlaku.

TIP: Vyzkoušejte také recepty z cukety, která má mnoho vitaminů. Co tak třeba připravit cuketovou polévku?

klasická fazolová polévka
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Léčivé účinky fazole

Fazole mají významný vliv na funkci střev – mimo jiné zabraňují zácpě a také chrání před vznikem nepříjemných hemoroidů. V neposlední řadě významně chrání naše cévy a srdce a také si poradí s vysokým cholesterolem a krevním tlakem. Díky tomu, že fazole neobsahují téměř žádné kalorie, jsou i výbornou a oceňovanou surovinou během redukčních diet. Také obsahují velké množství rozpustné vlákniny – ta podporuje zdravou střevní mikroflóru. Celkově jsou zeleninové polévky velmi zdravé, jistě vám bude chutnat třeba brokolicová polévka.

Důvody, proč mít na talíři fazole pravidelně už známe, jak si tedy připravit rychlou a luxusní fazolovou polévku?

Jakou fazolu vybrat do polévky?

Nejlepší fazolová polévka je z čerstvé fazole z vaší zahrádky. Pokud ji však nepěstujete, chutit vám bude také klasická fazolová polévka z konzervy.

TIP: Výbornou volbou je také krémová hrachová polévka. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zasytí.
fazolová polévka z konzervy
Zdroj foto: Di Gregorio Giulio / Shutterstock.com

Fazolová polévka s klobásou

Každá babiččina fazolová polévka může být trošku jiná, naše babičky do ní přidávaly pro lepší chuť ještě kousek uzeniny. Fazolová polévka s uzeným masem však není úplně nutná, pokud opravdu dbáte na zdravou výživu, raději uzeninu v polévce vynechejte. Jestliže si ale rádi trošku přilepšíte, tuto polévku si zamilujete. Vyzkoušejte recept na výbornou fazolovou polévku z bílých fazolí.

Suroviny

  • 200 gramů fazolí – nejlépe bílých,
  • 1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 50 gramů slaniny nebo klobásy,
  • 3 větší stroužky česneku,
  • bujón,
  • bobkový list, nové koření, špetka tymiánu,
  • olej,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Fazole je nutné nejprve pořádně propláchnout a na noc namočit. Pokud se fazole den předem nenamočí, nemají šanci během vaření změknout.
  2. Příprava polévky pak začíná orestováním cibulky na oleji, másle či na sádle – jak to dělaly právě naše babičky nejčastěji.
  3. Než cibulka zezlátne, nastrouháme si najemno mrkev, kterou pak k cibulce přidáme. Chvíli mrkev s cibulí restujeme a pak k nim přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu dle chuti, prolisovaný česnek a všechno koření.
  4. Vodu z namočených fazolí slijeme a nasypeme fazole do hrnce k ostatním surovinám. Poté zalijeme čerstvou vodou.
  5. Pro lepší chuť je možné přidat kostku bujónu. Fazole by měly být všechny ponořené ve vodě. Takto fazolovú polévku vaříme, dokud nám fazole zcela nezměknou.
  6. Hotovou bílou fazolovou polévku s klobásou dochutíme solí a pepřem. Můžeme i zahustit – pokud se ale chcete mouce vyvarovat, polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Na závěr je možné přidat také špetku majoránky pro výraznější vůni.
Fazolová polévka recept
Zdroj foto: Dani Vincek / Shutterstock.com

Jak si usnadnit práci s fazolovou polévkou

Rychlá fazolová polévka se dá připravit k večeři či obědu. Není také problém, pokud nemáte předem namočené fazole, použijte fazole z plechovky. Ty ale nejprve pořádně propláchněte – nálev, ve němž fazole v plechovce bývají ponořené, by chuť polévky zkazil. Každý druh fazolí je jiný a také se liší dobou, za kterou se stihnou uvařit. Malé fazole se logicky vaří kratší dobu, pokud ale budete polévku vařit z velkých máslových fazolí, počítejte s tím, že se polévka může vařit i několik hodin – a to i v případě, že byly fazole předem namočené.

TIP: Výborná je také květáková polévka. Vyzkoušejte recept.

Dobrou chuť!


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.