Fazolová polévka: jak ji připravit tak, jako naše babičky

Fazolím se přezdívá maso chudých, to proto, že obsahují téměř třicet procent rostlinných bílkovin. Díky tomu, že mají velmi nízký glykemický index, citelně snižují hladinu cukru v krvi.

Vyhledávat by je tedy měli hlavně diabetici. Fazole ale obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek, a proto bychom je měli všichni konzumovat pravidelně. Fazolová polévka na podzim zahřeje, dodá tělu potřebné vitamíny a ostatní cenné látky. Jak si ji připravit a jaké jsou další důvody proč fazole mít na stole několikrát do týdne.

Jako malé ledvinky

Fazole svým tvarem připomínají ledviny – a právě těmto orgánům významně prospívají. Ve fazolích kromě jiného najdeme totiž aglutiny, které mají silné močopudné účinky. Také umí rozpouštět močové kamínky. Dále obsahují fazole vitamíny z řady B a především riboflavin – tedy vitamín B2. Najdeme v nich i ostatní vitamíny jako vitamín E a další látky. Zejména pak kyselinu listovou, karoten, niacin, hořčík, vápník a měď. Díky tomu, že obsahují jen minimum sodíku a větší množství draslíku pomáhají se snižováním krevního tlaku.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Pročistí střeva i usnadní hubnutí

Fazole mají významný vliv na funkci střev – mimo jiné zabraňují zácpě a také chrání před vznikem nepříjemných hemoroidů. V neposlední řadě významně chrání naše cévy a srdce a také si poradí s vysokým cholesterolem a krevním tlakem. Díky tomu, že fazole neobsahují téměř žádné kalorie, jsou i výbornou a oceňovanou surovinou během redukčních diet. Také obsahují velké množství rozpustné vlákniny – ta podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Důvody, proč mít na talíři fazole pravidelně už známe, jak si tedy připravit rychlou a lahodnou polévku?

Fazolová polévka, jak ji dělaly naše babičky

Každá fazolová polévka může být trošku jiná, naše babičky do ní přidávaly pro lepší chuť ještě kousek uzeniny. To však není úplně nutné, a pokud opravdu dbáte na zdravou výživu, raději uzeninu v polévce vynechejte. Jestliže si ale rádi trošku přilepšíte, tuto polévku si zamilujete.

Zdroj foto: Di Gregorio Giulio / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 200 gramů fazolí – nejlépe bílých,
  • 1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 50 gramů slaniny nebo klobásy,
  • 3 větší stroužky česneku,
  • bujón,
  • bobkový list, nové koření, špetka tymiánu,
  • olej,
  • sůl a pepř.

Postup:

  • Fazole je nutné nejprve pořádně propláchnout a na noc namočit. Pokud se fazole den předem nenamočí, nemají šanci během vaření změknout.
  • Příprava polévky pak začíná orestováním cibulky na oleji, másle či na sádle – jak to dělaly právě naše babičky nejčastěji. Než cibulka zezlátne, nastrouháme si najemno mrkev, kterou pak k cibulce přidáme. Chvíli mrkev s cibulí restujeme a pak k nim přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu dle chuti, prolisovaný česnek a všechno koření.
  • Vodu z namočených fazolí slijeme a nasypeme fazole do hrnce k ostatním surovinám. Poté zalijeme čerstvou vodou. Pro lepší chuť je možné přidat kostku bujónu. Fazole by měly být všechny ponořené ve vodě. Takto polévku vaříme, dokud nám fazole zcela nezměknou.
  • Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem. Můžeme i zahustit – pokud se ale chcete mouce vyvarovat, polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Na závěr je možné přidat také špetku majoránky pro výraznější vůni.
Zdroj foto: Dani Vincek / Shutterstock.com

Jak si práci usnadnit

Pokud chcete fazolovou polévku připravit jako rychlovku k večeři či obědu a nemáte předem namočené fazole, použijte fazole z plechovky. Ty ale nejprve pořádně propláchněte – nálev, ve němž fazole v plechovce bývají ponořené, by chuť polévky zkazil. Každý druh fazolí je jiný a také se liší dobou, za kterou se stihnou uvařit. Malé fazole se logicky vaří kratší dobu, pokud ale budete polévku vařit z velkých máslových fazolí, počítejte s tím, že se polévka může vařit i několik hodin – a to i v případě, že byly fazole předem namočené.

Dobrou chuť!

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací