Kuřecí vývar: Recept na poctivou polévku

Kuřecí vývar patří mezi jídla, která nesmí chybět v žádné rodině. Jedná se o starý postup, jenž je díky své jednoduchosti a síle velmi oblíbený. A to hlavně na nedělní oběd.

Nejenom, že má kuřecí polévka obrovské nutriční hodnoty, ale v chladných dnech také zahřeje a při nemoci člověka posílí. Pojďme se podívat jak na kuřecí vývar se zeleninou.

Kuřecí vývar
Zdroj foto: Fischer Food Design / Shutterstock.com

Silný kuřecí vývar

Uvařit kuřecí vývar s nudlemi se sice zdá jako úplná hračka, ale věřte, že i na tak jednoduché polévce můžete ledacos pokazit. Pokud máte chuť na opravdovou silnou kuřecí polévku, recept připravte podle tohoto postupu a nemůžete nic zkazit.

Suroviny

  • 3 kuřecí skelety ( můžete použít i kuřecí stehna),
  • 3 mrkve,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 2 cibule,
  • čerstvý libeček,
  • nať petrželky,
  • nové koření,
  • bobkový list,
  • kuličky pepře,
  • vodu.
Silný kuřecí vývar
Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup přípravy kuřecí polévky

  1. Nejdříve rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Skelety opláchněte a dejte na pekáč, který vložte do trouby na 20 minut. Díky tomu, že maso se v troubě zatáhne a zezlátne, bude mít vývar krásnou zlatou barvu.
  3. Maso pak vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
  4. Na povrchu se začne tvořit šum, co postupně z hrnce odstraňujte. Jakmile si všimnete, že šum se už netvoří, přidejte k masu veškerou očištěnou zeleninu kromě cibule.
  5. Z té odstraňte pouze kořínky, ty i se slupkami vložte do připravované polévky – slupky také dodávají vývaru krásnou barvu. Když začne polévka vřít, stáhněte plamen – měla by pouze mírně probublávat.
  6. Takto ji vařte 3 hodiny, a během této doby nezapomínejte dolévat studenou vodu (záleží, jak silný vývar chcete mít).
  7. Nakonec hotový vývar přeceďte přes cedník nebo plátýnko. Posledním krokem je dochucení – vývar osolte, opepřete, přidejte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (použít můžete tu z vývaru nebo uvařit novou), nudle – a můžete servírovat.

TIP: Připravte si domácí nudle do vývaru. Další možností je připravit kuřecí vývar s noky, nebo s játrovými knedlíčky.

Jak dlouho vařit kuřecí vývar?

Chcete-li připravit poctivý kuřecí vývar, měli byste jej vařit 3 hodiny. Pokud však tolik času nemáte a chcete připravit rychlý kuřecí vývar, stačí kuřecí maso vařit přibližně 1 hodinu.

Thajská kuřecí polévka
Zdroj foto: Plateresca / Shutterstock.com

Thajská kuřecí polévka

Tato thajská kuřecí polévka patří v Thajsku mezi jejich tradiční pokrmy. Jestliže hledáte nějakou změnu na váš jídelní stůl, za vyzkoušení rozhodně stojí.

Suroviny

  • 1 lžíci slunečnicového oleje,
  • 1 větší šalotku,
  • 1 stroužek česneku,
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm),
  • kousek čerstvé chilli papričky (záleží na vaší chuti),
  • 1 kuřecí prso,
  • 2 velké žampiony,
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 1 stonek citrónové trávy,
  • 2 lžíce rybí omáčky,
  • 1 lžíce třtinového cukru,
  • šťávu z půlky limetky.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si najemno nakrájejte šalotku s česnekem.
  2. Poté na tenké plátky nakrájejte zázvor a chilli.
  3. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na nudličky.
  4. Citronovou trávu vložte do hmoždíře a rozmačkejte.
  5. Šalotku s česnekem lehce osmahněte na slunečnicovém oleji a po chvilce přidejte chilli (restujte asi dvě minuty).
  6. Poté směs zalijte kuřecím vývarem a kokosovým mlékem.
  7. Přidejte citrónovou trávu a zázvor, a nechte alespoň deset minut povařit.
  8. Nakonec do hrnce vložte kuřecí maso, očištěné a nakrájené žampiony, rybí omáčku, cukr a šťávu z limetky.
  9. Polévku vařte asi 8 minut (dokud nebude maso uvařené).
  10. Na závěr z polévky vytáhněte citrónovou trávu a podle chuti ji můžete ještě dochutit a podle fantazie dozdobit.

Doporučujeme také: Pekingská polévka

Krémová kuřecí polévka s pošírovaným kuřecím prsem

Některé kuřecí polévky krémové jsou časově náročné, takže pokud spěcháte, a přesto byste rádi uvařili nějakou delikatesu, pusťte se do této polévky.

Krémová kuřecí polévka
Zdroj foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Suroviny

  • 1 litr kuřecího vývaru,
  •  kuřecí prso,
  • 1 cibuli,
  • petržel,
  • celer,
  • řapíkatý celer,
  • mrkev,
  • česnek,
  • pepř,
  • sůl,
  • muškátový oříšek,
  • máslo,
  • 33 % smetanu,
  • hladkou mouku.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky.
  2. Do hrnce vložte máslo a orestujte na něm celer a mrkev do změknutí.
  3. Poté přidejte cibuli, řapíkatý celer a česnek.
  4. Osmaženou zeleninu zaprašte hladkou moukou, a po chvíli restování zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.
  5. Poté do polévky přilejte smetanu, malé množství nastrouhaného muškátového oříšku, soli, a vařte dalších 10 minut.
  6. Mezitím si do hrnce nalijte vývar, který přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, vložte do něj omyté kuřecí prso a na mírném ohni jej nechte vařit 10-15 minut.
  7. Takto uvařené kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky, ty vložte při servírování polévky na talíř.
Recepty na další polévky z české kuchyně naleznete zde.

Přejeme dobrou chuť!


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra