Kuřecí vývar patří mezi jídla, která nesmí chybět v žádné rodině. Jedná se o starý postup, jenž je díky své jednoduchosti a síle velmi oblíbený. A to hlavně na nedělní oběd.
Nejenom, že má kuřecí polévka obrovské nutriční hodnoty, ale v chladných dnech také zahřeje a při nemoci člověka posílí. Pojďme se podívat jak na kuřecí vývar se zeleninou.
Silný kuřecí vývar
Uvařit ten nejlepší kuřecí vývar s nudlemi se sice zdá jako úplná hračka, ale věřte, že i na tak jednoduché polévce můžete ledacos pokazit. Pokud máte chuť na opravdovou silnou kuřecí polévku, recept připravte podle tohoto postupu a nemůžete nic zkazit.
Ingredience
- 3 kuřecí skelety ( můžete použít i kuřecí stehna),
- 3 mrkve,
- 1 petržel,
- kousek celeru,
- 2 cibule,
- čerstvý libeček,
- nať petrželky,
- nové koření,
- bobkový list,
- kuličky pepře,
- vodu.
Postup přípravy
- Nejdříve rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Skelety opláchněte a dejte na pekáč, který vložte do trouby na 20 minut. Díky tomu, že maso se v troubě zatáhne a zezlátne, bude mít vývar krásnou zlatou barvu.
- Maso pak vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
- Na povrchu se začne tvořit šum, co postupně z hrnce odstraňujte. Jakmile si všimnete, že šum se už netvoří, přidejte k masu veškerou očištěnou zeleninu kromě cibule.
- Z té odstraňte pouze kořínky, ty i se slupkami vložte do připravované polévky – slupky také dodávají vývaru krásnou barvu. Když začne polévka vřít, stáhněte plamen – měla by pouze mírně probublávat.
- Takto ji vařte 3 hodiny, a během této doby nezapomínejte dolévat studenou vodu (záleží, jak silný vývar chcete mít).
- Nakonec hotový vývar přeceďte přes cedník nebo plátýnko. Posledním krokem je dochucení – vývar osolte, opepřete, přidejte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (použít můžete tu z vývaru nebo uvařit novou), nudle – a můžete servírovat.
TIP: Připravte si domácí nudle do vývaru. Další možností je připravit kuřecí vývar s noky, nebo s játrovými knedlíčky.
Jak dlouho vařit kuřecí vývar?
Chcete-li připravit poctivý kuřecí vývar, měli byste jej vařit 3 hodiny. Pokud však tolik času nemáte a chcete připravit rychlý kuřecí vývar, stačí kuřecí maso vařit přibližně 1 hodinu.
Doporučujeme: Kulajda polévka
Thajská kuřecí polévka
Tato thajská kuřecí polévka patří v Thajsku mezi jejich tradiční pokrmy. Jestliže hledáte nějakou změnu na váš jídelní stůl, za vyzkoušení rozhodně stojí.
Ingredience
- 1 lžíci slunečnicového oleje,
- 1 větší šalotku,
- 1 stroužek česneku,
- kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm),
- kousek čerstvé chilli papričky (záleží na vaší chuti),
- 1 kuřecí prso,
- 2 velké žampiony,
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru,
- 400 ml kokosového mléka,
- 1 stonek citrónové trávy,
- 2 lžíce rybí omáčky,
- 1 lžíce třtinového cukru,
- šťávu z půlky limetky.
Postup přípravy
- Nejdříve si najemno nakrájejte šalotku s česnekem.
- Poté na tenké plátky nakrájejte zázvor a chilli.
- Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na nudličky.
- Citronovou trávu vložte do hmoždíře a rozmačkejte.
- Šalotku s česnekem lehce osmahněte na slunečnicovém oleji a po chvilce přidejte chilli (restujte asi dvě minuty).
- Poté směs zalijte kuřecím vývarem a kokosovým mlékem.
- Přidejte citrónovou trávu a zázvor, a nechte alespoň deset minut povařit.
- Nakonec do hrnce vložte kuřecí maso, očištěné a nakrájené žampiony, rybí omáčku, cukr a šťávu z limetky.
- Polévku vařte asi 8 minut (dokud nebude maso uvařené).
- Na závěr z polévky vytáhněte citrónovou trávu a podle chuti ji můžete ještě dochutit a podle fantazie dozdobit.
Doporučujeme také: Pekingská polévka
Krémová kuřecí polévka s pošírovaným kuřecím prsem
Některé kuřecí polévky krémové jsou časově náročné, takže pokud spěcháte, a přesto byste rádi uvařili nějakou delikatesu, pusťte se do této polévky.
Ingredience
- 1 litr kuřecího vývaru,
- kuřecí prso,
- 1 cibuli,
- petržel,
- celer,
- řapíkatý celer,
- mrkev,
- česnek,
- pepř,
- sůl,
- muškátový oříšek,
- máslo,
- 33 % smetanu,
- hladkou mouku.
Postup přípravy
- Nejdříve si veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky.
- Do hrnce vložte máslo a orestujte na něm celer a mrkev do změknutí.
- Poté přidejte cibuli, řapíkatý celer a česnek.
- Osmaženou zeleninu zaprašte hladkou moukou, a po chvíli restování zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.
- Poté do polévky přilejte smetanu, malé množství nastrouhaného muškátového oříšku, soli, a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím si do hrnce nalijte vývar, který přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, vložte do něj omyté kuřecí prso a na mírném ohni jej nechte vařit 10-15 minut.
- Takto uvařené kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky, ty vložte při servírování polévky na talíř.
Recepty na další polévky z české kuchyně naleznete zde.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty na polévky