Hovězí vývar v pomalém hrnci – Poctivý recept

Na masové vývary je pomalý hrnec opravdovým specialistou. Pomalý, dlouhý var vytáhne z použitých surovin ty nejlepší chutě. Výsledkem bude hovězí vývar jako z dob našich babiček.

Pravý, nefalšovaný, silný. Tento recept na pomalu tažený hovězí vývar může sice urychlit tím, že vynecháte opékání kostí, masa a zeleniny. Není to úplně nutné, ale na druhé straně, když to uděláte, bude mít polévka podstatně lepší chuť a nebude se na ni tvořit šum ze sražených bílkovin a vy tu pěnu nebudete muset sbírat. Váš možná první a nejlepší hovězí vývar v pomalém bude křišťálově čistý. Podmínkou toho ale je, co největší absence míchání.

Doporučujeme: Připravit si můžete také recept na tradiční hovězí vývar.

Recept na hovězí vývar v pomalém hrnci

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:10 hodin Celkový čas:10 hodin 30 minutPorce:6 porce

Vyzkoušejte jednoduchý recept na hovězí vývar v pomalém hrnci, který se může připravovat během doby co spíte, nebo když jste v práci.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Maso, kosti a očištěnou zeleninu (mrkve, petržel, celer) vyskládáme na plech jemně vytřený olejem. Přidáme i přepůlenou cibuli a několik stroužků česneků.
  2. Toto vše necháme půl hodinky zapéct v troubě na 200 stupňů.
  3. Poté vše předěláme do pomalého hrnce, včetně všech přípečků, co by nám zůstaly na plechu.
  4. Teprve teď maso osolíme, opepříme, přidáme zbylé koření a hrnec posadíme do základny.
  5. Nastavte stupeň Low a časomíru na 10-12 hodin. A jdeme spát nebo se odebereme do práce. Nemícháme, neotevíráme.
  6. Po návratu polévku opatrně přecedíme a upravíme podle zvyklostí.
  7. Na talíři ji pak nezapomeneme posypat čerstvou zelenou petrželkou, protože ta vývarům velmi „sluší“.

Stejně tak můžeme připravit i kuřecí vývar, s tím rozdílem, že u tohoto masa nastavíme časomíru na 5-6 hodin, u slepice raději na 10 hodin.

Zdravotní prospěšnost dlouhých vývarů v pomalém hrnci je léty prověřená. Nejenže zahání viry a bakterie, ale značně posiluje vlastní obranyschopnost organismu a dodává tělu sílu. V dávných dobách, kdy ještě ženy rodily doma, byl silný slepičí vývar prvním poporodním pokrmem rodičky, aby co nejrychleji nabrala sílu a zotavila se. V dnešní, neméně těžké době, bychom měly tyto vývary rovněž často zařazovat do svého jídelníčku. A s jejich přípravou nám velmi pomohou právě pomalé hrnce.

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.