Uzená polévka s bramborami a kroupami – Tradiční recept
Uzená polévka patří k tradičním receptům na polévky, který nesmí chybět na českém stole. Je vydatná a chutná velmi dobře. Co dát do. uzené polévky a jaký je postup vaření?
Recept na tradiční uzenou polévku
Když chcete připravit klasické jídlo např. šunkofleky, většinou k tomu potřebujete mít uzené maso. Při jeho vaření získáte výborný vývar, který je škoda nějak nevyužít. A hned máte hotovou uzenou polévku, kterou lze servírovat klidně i v neděli. Anebo jako tzv. vyprošťovák po dlouhé noci. Tato polévka také perfektně sedne po lyžovačce v zimě. Záleží tedy čistě na vás, kdy si ji připravíte. Rozhodně to stojí za to.
Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice.
Suroviny
Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice. Kromě uzeného masa je dále třeba si připravit:
- kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a cibuli,
- sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list,
- česnek,
- ječné kroupy nebo brambory (jako zavářka).
Postup
- Uzená žebra nebo uzenou krkovici překrájíte na menší kousky a dáte do hrnce. Zalijte vodou a uveďte do varu.
- Solit zatím není třeba. Uvidíte, jak bude polévka slaná po uvaření. Uzené maso totiž nějakou sůl obvykle do vývaru pustí.
- Přidejte kuličky nového koření a celého pepře a bobkový list.
- Maso nebo kosti se táhnou mírným varem asi 2 hodiny. Během této doby vložíte do vývaru i očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli, aby se také uvařila.
- Ječné kroupy uvaříte zvlášť.
- Jak je maso měkké, vývar scedíte a dáte do něho vařit očištěné a nakrájené brambory.
- Jakmile jsou brambory měkké, doplníte vývar uvařenou zeleninou a ječnými kroupami. Podle potřeby osolíte a můžete začít podávat.
TIP: Uzená polévka výborně chutná s osmaženými topinkami. Dozdobit ji můžete petrželkou a celerem.
Uzené maso do polévky
Uzené maso či uzené kosti dodají každé polévce tu správnou chuť i vůni. Vývar z uzených kostí je oblíbenou polévkou na neděli. Kromě výše uvedeného receptu na uzenou polévku s kroupami, si můžete z uzeného masa připravit:
- hrachovou polévku s uzeným masem,
- čočkovou polévku s uzeným,
- fazulovou polévku s uzeným masem.
Pokud máte rádi klasické luštěninové polévky, připravit si je jednou za čas můžete s uzeným masem a každá polévka dostane úplně jinou chuť.
Vyzkoušejte také další recepty na polévky, které se výborně hodí pro podzimní dny.
Zdroj: seriouseats.com
Další recepty na polévky