Vychutnejte si tradiční uzenou polévku s bramborami a kroupami

K tradičním polévkám, které se objevují na stole v mnoha českých domácnostech, patří uzená polévka. Je vydatná, protože se většinou jedná o vývar z kostí nebo masa, a zároveň velmi chutná. Jak se připravuje?

Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Vyprošťovák nebo polévka na neděli

Když chcete připravit klasické jídlo šunkofleky, většinou k tomu potřebujete mít uzené maso. Při jeho vaření získáte výborný vývar, který je škoda nějak nevyužít. A hned máte hotovou uzenou polévku, kterou lze servírovat klidně i v neděli. Anebo jako tzv. vyprošťovák po dlouhé noci. Tato polévka také perfektně sedne po lyžovačce v zimě. Záleží tedy čistě na vás, kdy si ji připravíte. Rozhodně to stojí za to.

Na uzenou polévku budete potřebovat

Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice. Dále je třeba si připravit kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a cibuli. Nezapomeňte na sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, možno přidat i česnek. Nedílnou součástí uzené polévky jsou ječné kroupy jako zavářka. Někdo přidává i brambory.

Zdroj foto: Albin Marciniak / Shutterstock.com

Jak se uzená polévka vaří

  • Uzená žebra nebo uzenou krkovici překrájíte na menší kousky a dáte do hrnce. Zalijte vodou a uveďte do varu.
  • Solit zatím není třeba. Uvidíte, jak bude polévka slaná po uvaření. Uzené maso totiž nějakou sůl obvykle do vývaru pustí.
  • Přidejte kuličky nového koření a celého pepře a bobkový list.
  • Maso nebo kosti se táhnou mírným varem asi 2 hodiny. Během této doby vložíte do vývaru i očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli, aby se také uvařila.
  • Ječné kroupy uvaříte zvlášť.
  • Jak je maso měkké, vývar scedíte a dáte do něho vařit očištěné a nakrájené brambory.
  • Jakmile jsou brambory měkké, doplníte vývar uvařenou zeleninou a ječnými kroupami. Podle potřeby osolíte a můžete začít podávat.
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací