Tradiční uzená polévka: Recept s bramborami a kroupami

Uzená polévka patří k tradičním receptům na polévky, který nesmí chybět na českém stole. Je vydatná a chutná velmi dobře. Co dát do. uzené polévky a jaký je postup vaření?

Tradiční uzená polévka – vyprošťovák nebo polévka na neděli

Když chcete připravit klasické jídlo např. šunkofleky, většinou k tomu potřebujete mít uzené maso. Při jeho vaření získáte výborný vývar, který je škoda nějak nevyužít. A hned máte hotovou uzenou polévku, kterou lze servírovat klidně i v neděli. Anebo jako tzv. vyprošťovák po dlouhé noci. Tato polévka také perfektně sedne po lyžovačce v zimě. Záleží tedy čistě na vás, kdy si ji připravíte. Rozhodně to stojí za to.

Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice.

Suroviny

Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice. Kromě uzeného masa je dále třeba si připravit:

  • kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a cibuli,
  • sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list,
  • česnek,
  • ječné kroupy nebo brambory (jako zavářka).
Zdroj foto: Albin Marciniak / Shutterstock.com

Postup

  1. Uzená žebra nebo uzenou krkovici překrájíte na menší kousky a dáte do hrnce. Zalijte vodou a uveďte do varu.
  2. Solit zatím není třeba. Uvidíte, jak bude polévka slaná po uvaření. Uzené maso totiž nějakou sůl obvykle do vývaru pustí.
  3. Přidejte kuličky nového koření a celého pepře a bobkový list.
  4. Maso nebo kosti se táhnou mírným varem asi 2 hodiny. Během této doby vložíte do vývaru i očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli, aby se také uvařila.
  5. Ječné kroupy uvaříte zvlášť.
  6. Jak je maso měkké, vývar scedíte a dáte do něho vařit očištěné a nakrájené brambory.
  7. Jakmile jsou brambory měkké, doplníte vývar uvařenou zeleninou a ječnými kroupami. Podle potřeby osolíte a můžete začít podávat.

TIP: Uzená polévka výborně chutná s osmaženými topinkami. Dozdobit ji můžete petrželkou a celerem.

Uzené maso do polévky

Uzené maso či uzené kosti dodají každé polévce tu správnou chuť i vůni. Vývar z uzených kostí je oblíbenou polévkou na neděli. Kromě výše uvedeného receptu na uzenou polévku s kroupami, si můžete z uzeného masa připravit:

  • hrachovou polévku s uzeným masem,
  • čočkovou polévku s uzeným,
  • fazulovou polévku s uzeným masem.

Pokud máte rádi klasické luštěninové polévky, připravit si je jednou za čas můžete s uzeným masem a každá polévka dostane úplně jinou chuť.

Vyzkoušejte také další recepty na polévky, které se výborně hodí pro podzimní dny.

Zdroj: seriouseats.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.