Tradiční uzená polévka: Recept s bramborami a kroupami

Uzená polévka patří k tradičním receptům na polévky, který nesmí chybět na českém stole. Je vydatná a chutná velmi dobře. Co dát do. uzené polévky a jaký je postup vaření?

Recept na tradiční uzenou polévku

Když chcete připravit klasické jídlo např. šunkofleky, většinou k tomu potřebujete mít uzené maso. Při jeho vaření získáte výborný vývar, který je škoda nějak nevyužít. A hned máte hotovou uzenou polévku, kterou lze servírovat klidně i v neděli. Anebo jako tzv. vyprošťovák po dlouhé noci. Tato polévka také perfektně sedne po lyžovačce v zimě. Záleží tedy čistě na vás, kdy si ji připravíte. Rozhodně to stojí za to.

Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice.

Suroviny

Protože se jedná o vývar z uzeného masa, je toto základem pro přípravu uzené polévky. Nejčastěji se využívají uzené kosti, ale je možné ji vařit i z uzené krkovice. Kromě uzeného masa je dále třeba si připravit:

  • kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a cibuli,
  • sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list,
  • česnek,
  • ječné kroupy nebo brambory (jako zavářka).
Zdroj foto: Albin Marciniak / Shutterstock.com

Postup

  1. Uzená žebra nebo uzenou krkovici překrájíte na menší kousky a dáte do hrnce. Zalijte vodou a uveďte do varu.
  2. Solit zatím není třeba. Uvidíte, jak bude polévka slaná po uvaření. Uzené maso totiž nějakou sůl obvykle do vývaru pustí.
  3. Přidejte kuličky nového koření a celého pepře a bobkový list.
  4. Maso nebo kosti se táhnou mírným varem asi 2 hodiny. Během této doby vložíte do vývaru i očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli, aby se také uvařila.
  5. Ječné kroupy uvaříte zvlášť.
  6. Jak je maso měkké, vývar scedíte a dáte do něho vařit očištěné a nakrájené brambory.
  7. Jakmile jsou brambory měkké, doplníte vývar uvařenou zeleninou a ječnými kroupami. Podle potřeby osolíte a můžete začít podávat.

TIP: Uzená polévka výborně chutná s osmaženými topinkami. Dozdobit ji můžete petrželkou a celerem.

Uzené maso do polévky

Uzené maso či uzené kosti dodají každé polévce tu správnou chuť i vůni. Vývar z uzených kostí je oblíbenou polévkou na neděli. Kromě výše uvedeného receptu na uzenou polévku s kroupami, si můžete z uzeného masa připravit:

  • hrachovou polévku s uzeným masem,
  • čočkovou polévku s uzeným,
  • fazulovou polévku s uzeným masem.

Pokud máte rádi klasické luštěninové polévky, připravit si je jednou za čas můžete s uzeným masem a každá polévka dostane úplně jinou chuť.

Vyzkoušejte také další recepty na polévky, které se výborně hodí pro podzimní dny.

Zdroj: seriouseats.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra