Zelňačka – tradiční česká polévka, na níž si pochutná celá rodina

Zelňačku známe všichni a skoro všichni ji máme rádi. Tato polévka je v nějaké své podobě známá u všech slovanských národů, v našich zemích samozřejmě také. Jak je z názvu jasné, základem polévky je zelí, v tomto případě kysané.

Kysané zelí je poklad pro naši střevní mikroflóru, protože díky mléčnému kvašení je účinné probiotikum. Je také bohaté na vitamín C, což oceníte hlavně v zimě, když je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pokud nepočítáme exoty téměř bez živin.

Zdroj foto: Oksana Shufrych / Shutterstock.com

Jak uvařit výbornou zelňačku

Recept na zelňačku se liší region od regionu. Postupem času si asi každá rodina našla ten svůj způsob, jak si ji uvařit, aby chutnala všem. Náš recept je prověřený lety i počtem strávníků. Je lehce pikantní a velmi výživný – s kouskem chleba ji můžete podávat jako hlavní jídlo. My ji vaříme také na Silvestra jako “vyprošťovací”.

Suroviny:

  • kousek uzeného boku nebo uzených žeber na vývar
  • 1 pikantní papriková klobása
  • 2 – 3 brambory
  • 1 balení kysaného zelí
  • 1 cibule
  • lžíce sádla (nebo olej) a hladká mouka na jíšku
  • sůl, pepř
  • mletá červená paprika
  • kmín
  • 1 – 2 bobkové listy

Postup:

Zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a dáme vařit s kmínem a bobkovým listem. V druhém hrnci si připravíme uzený vývar (klidně předem). Do něj dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou klobásu.

Když jsou brambory měkké, přidáme k nim povařené zelí. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme cibulovou jíšku a zaprášíme ji mletou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, ať paprika nezhořkne. Jíšku přidáme do polévky a ještě asi 10 minut vaříme spolu. Pak už jen stačí polévku dochutit solí, pepřem, můžete použít i kostku masoxu pro výraznější chuť.

Uvařené uzené maso můžete použít do šunkofleků nebo zapečených brambor, klidně ho ale přidejte do polévky, aby byla výživnější.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací