Zelňačka s klobásou: Recept na tradiční českou polévku

Polévka zelňačka je známá v každé domácnosti a skoro všichni ji máme rádi. Pokud chcete aby vám váš recept na zelňačku vyšel, připravte si čerstvé zelí, klobásku a uzené maso.

Kysané zelí je poklad pro naši střevní mikroflóru, protože díky mléčnému kvašení je účinné probiotikum. Je také bohaté na vitamín C, což oceníte hlavně v zimě, když je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pokud nepočítáme exoty téměř bez živin. Vitamíny nabitá luxusní zelňačka je v nějaké své podobě známá u všech slovanských národů, v našich zemích samozřejmě také.

Recept polévka zelňačka s klobásou
Polévka zelňačka s klobáskou z čerstvého zelí. Zdroj foto: Oksana Shufrych / Shutterstock.com

Vyzkoušejte i další recepty na polévky, které vám budou chutnat.

Recept výbornou domácí zelňačku

Recept na domácí zelňačku s klobásou se liší region od regionu. Postupem času si asi každá rodina našla ten svůj způsob, jak si ji uvařit, aby chutnala všem. Náš recept je prověřený lety i počtem strávníků. Pokud nechcete nic pokazit, je důležité připravit recepty zelňačky z čestvého zelí. Je lehce pikantní a velmi výživný – s kouskem chleba ji můžete podávat jako hlavní jídlo. Klasická zelňačka se dobře vaří také na Silvestra jako “vyprošťovací”.

Suroviny

  • kousek uzeného boku nebo uzených žeber na vývar
  • 1 pikantní papriková klobása
  • 2 – 3 brambory
  • 1 balení kysaného zelí
  • 1 cibule
  • lžíce sádla (nebo olej) a hladká mouka na jíšku
  • sůl, pepř
  • mletá červená paprika
  • kmín
  • 1 – 2 bobkové listy

Zelňačka krok za krokem

  1. Zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a dáme vařit s kmínem a bobkovým listem. V druhém hrnci si připravíme uzený vývar (klidně předem). Do něj dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou klobásu.
  2. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim povařené zelí.
  3. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme cibulovou jíšku a zaprášíme ji mletou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, ať paprika nezhořkne. Jíšku přidáme do polévky a ještě asi 10 minut vaříme spolu.
  4. Pak už jen stačí polévku dochutit solí, pepřem, můžete použít i kostku masoxu pro výraznější chuť.
Uvařené uzené maso můžete použít do šunkofleků nebo zapečených brambor. Klidně ho přidejte do polévky, nejlepší zelňačka je s uzeným a klobásou.

Chutnají vám polévky? Potom máme pro vás i tip – Vyzkoušejte recept na čočkovou polévku.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.