Poctivá zelňačka s klobásou – Recept na tradiční českou polévku

Polévka zelňačka je známá v každé domácnosti a skoro všichni ji máme rádi. Pokud chcete aby vám váš recept na zelňačku vyšel, připravte si čerstvé zelí, klobásku a uzené maso.

Kysané zelí je poklad pro naši střevní mikroflóru, protože díky mléčnému kvašení je účinné probiotikum. Je také bohaté na vitamín C, což oceníte hlavně v zimě, když je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pokud nepočítáme exoty téměř bez živin. Vitamíny nabitá luxusní zelňačka je v nějaké své podobě známá u všech slovanských národů, v našich zemích samozřejmě také.

Pokud nechcete nic pokazit, je důležité připravit recepty zelňačky z čestvého zelí. Je lehce pikantní a velmi výživný – s kouskem chleba ji můžete podávat jako hlavní jídlo. Klasická zelňačka se dobře vaří také na Silvestra jako “vyprošťovací”.

Tip: Vyzkoušejte i další recepty na polévky, které vám budou chutnat.

Recept na zelňačku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Recept na domácí zelňačku s klobásou se liší region od regionu. Postupem času si asi každá rodina našla ten svůj způsob, jak si ji uvařit, aby chutnala všem. Náš recept je prověřený lety i počtem strávníků.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a dáme vařit s kmínem a bobkovým listem.
  2. V druhém hrnci si připravíme uzený vývar (klidně předem). Do něj dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou klobásu.
  3. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim povařené zelí.
  4. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme cibulovou jíšku a zaprášíme ji mletou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, ať paprika nezhořkne.
  5. Jíšku přidáme do polévky a ještě asi 10 minut vaříme spolu.
  6. Pak už jen stačí polévku dochutit solí, pepřem, můžete použít i kostku masoxu pro výraznější chuť.

Uvařené uzené maso můžete použít do šunkofleků nebo zapečených brambor.

Ikdyž je nejlepší zelňačka s klobásou, natrhat do polévky můžete také uzené maso. Tradiční zelňačka se může podávat s česnekovým rohlíkem. Spojení těchto chutí je báječná.

Chutnají vám polévky? Potom máme pro vás i tip – Vyzkoušejte recept na čočkovou polévku.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra