Recept na zelňačku s klobásou – tradiční česká polévka

Polévka zelňačka je známá v každé domácnosti a skoro všichni ji máme rádi. Pokud chcete aby vám váš recept na zelňačku vyšel, připravte si čerstvé zelí, klobásku a uzené maso.

Kysané zelí je poklad pro naši střevní mikroflóru, protože díky mléčnému kvašení je účinné probiotikum. Je také bohaté na vitamín C, což oceníte hlavně v zimě, když je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pokud nepočítáme exoty téměř bez živin. Zelňačka je v nějaké své podobě známá u všech slovanských národů, v našich zemích samozřejmě také.

Recept polévka zelňačka s klobáskou z čerstvého zelí.
Polévka zelňačka s klobáskou z čerstvého zelí. Zdroj foto: Oksana Shufrych / Shutterstock.com

Vyzkoušejte i další recepty na polévky, které vám budou chutnat.

Recept výbornou domácí zelňačku

Recept na domácí zelňačku se liší region od regionu. Postupem času si asi každá rodina našla ten svůj způsob, jak si ji uvařit, aby chutnala všem. Náš recept je prověřený lety i počtem strávníků. Pokud nechcete nic pokazit, je důležité připravit zelňačku z čestvého zelí. Je lehce pikantní a velmi výživný – s kouskem chleba ji můžete podávat jako hlavní jídlo. My ji vaříme také na Silvestra jako “vyprošťovací”.

Suroviny

  • kousek uzeného boku nebo uzených žeber na vývar
  • 1 pikantní papriková klobása
  • 2 – 3 brambory
  • 1 balení kysaného zelí
  • 1 cibule
  • lžíce sádla (nebo olej) a hladká mouka na jíšku
  • sůl, pepř
  • mletá červená paprika
  • kmín
  • 1 – 2 bobkové listy

Zelňačka krok za krokem

  1. Zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a dáme vařit s kmínem a bobkovým listem. V druhém hrnci si připravíme uzený vývar (klidně předem). Do něj dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou klobásu.
  2. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim povařené zelí.
  3. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme cibulovou jíšku a zaprášíme ji mletou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, ať paprika nezhořkne. Jíšku přidáme do polévky a ještě asi 10 minut vaříme spolu.
  4. Pak už jen stačí polévku dochutit solí, pepřem, můžete použít i kostku masoxu pro výraznější chuť.
Uvařené uzené maso můžete použít do šunkofleků nebo zapečených brambor. Klidně ho přidejte do polévky, nejlepší zelňačka je s uzeným a klobásou.

Chutnají vám polévky? Potom máme pro vás i tip – Vyzkoušejte recept na čočkovou polévku.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.