Makovo-tvarohový dort s malinami nejen pro fajnšmekry
Vyzkoušejte recept na makovo tvarohový dort. Přijdete domů s miskou asi těch nejlepších malin nasbíraných přímo v přítelově zahradě, najdete v chladničce asi 2 kila domácího tvarohu a uvědomíte si, že jste jednou v kavárně jedli úžasný makový dort s ovocem. A koláč je na světě.
A abyste si nemysleli, že je všechno tak jednoduché a bezchybné, podařil se mi při pečení této mlsky jeden husarský kousek. Jelikož jsem si nebyla přesně jistá, jak dlouho mám péct korpus v malé a vysoké formě, průběžně jsem to kontrolovala známým testem se špejlí. Při vyjímání dortu z trouby mi ale celá forma vypadla z ruky a bylo po ní. Byla zcela nepoužitelná a mohla jsem začít znovu.

Můžete to brát jako motivaci. I když se vám něco nepovede napoprvé, nemusíte se vzdávat a třeba to zkoušet dál. Jako například já při pečení makronek. Ale to je zase jiný příběh.
Recept na makovo-tvarohový dort
Instrukce
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 50 minut
Počet porcí: 8
Průměr formy: 16 cm
Náročnost: středně náročný
Kategorie: dezerty

Suroviny
Korpus
- 4 vejce,
- 100 g třtinového cukru,
- 100 ml mléka,
- 150 g mletých ovesných vloček,
- 50 g máku,
- 1ks kypřícího prášku,
- špetka soli.
Krém
- 400 g tvarohu,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 250 ml zakysané smetany,
- 1 vanilkový cukr,
- 300 g malin.

Postup přípravy makovo-tvarohového dortu
- Oddělíme si žloutky od bílků, každé do samostatné misky. Z bílků si vyšleháme tuhý krém a pustíme se do žloutků.
- Ke žloutkům přisypeme třtinový cukr a mícháme i 5 minut, aby nám vznikla pěna.
- Do žloutkové směsi přidáme pomleté ovesné vločky, které jsou zdravější alternativou mouky.
- Těsto promícháme a po troše přidáváme ostatní sypké suroviny – mák, kypřící prášek a sůl.
- Na závěr už jen dolijeme 1dcl mléka, promícháme a naše hotové těsto si nalijeme do vymazané a vysypané formy. Já měla formu o průměru 16 cm – a byla více než z poloviny plná. Pekla jsem korpus na menší teplotu, aby mi těsto rychle nevyběhlo, ale raději se pomalu a rovnoměrně peklo (cca 50 minut při teplotě 130 ° C).
- Krém si připravíme smícháním smetany, tvarohu, zakysané smetany a vanilkového cukru. Takový krém se mi těžko roztíral po korpusu, protože tvaroh byl hrudkovitý, proto jsem si ho jednoduše rozmixované tyčovým mixérem najemno a dala zchladit.
- Upečená korpus necháme vychladnout a rozřízneme. Můj byl dost vysoký, tak mi z něj vyšly 3 části.
- Každý korpus jsem si přelila šťávou ze 100 g převařených malin, aby dodala korpusům šťavnatost.
- Pokropený korpus jsem natřela tvarohovým krémem a naskládané něj celé maliny.
- Takto naskládaný dort jsem už jen potřela zbytky tvarohového krému a vrch jsem ozdobila malinami.
- Tak a máme hotovo. Doufám, že vám bude chutnat.
Alergeny: 1, 3, 7.

Maliny mám velmi ráda, a hlavně během léta jich mám k dispozici nepočítaně. Určitě tedy ještě na blogu přibude časem několik malinových receptů. Doufám, že je máte také velmi rádi a tyto recepty Vás potěší.
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.