Makovo-tvarohový dort s malinami nejen pro fajnšmekry

Vyzkoušejte recept na makovo tvarohový dort. Přijdete domů s miskou asi těch nejlepších malin nasbíraných přímo v přítelově zahradě, najdete v chladničce asi 2 kila domácího tvarohu a uvědomíte si, že jste jednou v kavárně jedli úžasný makový dort s ovocem. A koláč je na světě.

A abyste si nemysleli, že je všechno tak jednoduché a bezchybné, podařil se mi při pečení této mlsky jeden husarský kousek. Jelikož jsem si nebyla přesně jistá, jak dlouho mám péct korpus v malé a vysoké formě, průběžně jsem to kontrolovala známým testem se špejlí. Při vyjímání dortu z trouby mi ale celá forma vypadla z ruky a bylo po ní. Byla zcela nepoužitelná a mohla jsem začít znovu.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Můžete to brát jako motivaci. I když se vám něco nepovede napoprvé, nemusíte se vzdávat a třeba to zkoušet dál. Jako například já při pečení makronek. Ale to je zase jiný příběh.

Recept na makovo-tvarohový dort

Instrukce

Doba přípravy: 50 minut

Doba pečení: 50 minut

Počet porcí: 8

Průměr formy: 16 cm

Náročnost: středně náročný

Kategorie: dezerty

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Suroviny

Korpus 

  • 4 vejce,  
  • 100 g třtinového cukru,
  • 100 ml mléka,
  • 150 g mletých ovesných vloček,
  • 50 g máku,
  • 1ks kypřícího prášku,
  • špetka soli.

Krém 

  • 400 g tvarohu,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 250 ml zakysané smetany, 
  • 1 vanilkový cukr, 
  • 300 g malin.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup přípravy makovo-tvarohového dortu

  1. Oddělíme si žloutky od bílků, každé do samostatné misky. Z bílků si vyšleháme tuhý krém a pustíme se do žloutků. 
  2. Ke žloutkům přisypeme třtinový cukr a mícháme i 5 minut, aby nám vznikla pěna. 
  3. Do žloutkové směsi přidáme pomleté ​​ovesné vločky, které jsou zdravější alternativou mouky.
  4. Těsto promícháme a po troše přidáváme ostatní sypké suroviny – mák, kypřící prášek a sůl. 
  5. Na závěr už jen dolijeme 1dcl mléka, promícháme a naše hotové těsto si nalijeme do vymazané a vysypané formy. Já měla formu o průměru 16 cm – a byla více než z poloviny plná. Pekla jsem korpus na menší teplotu, aby mi těsto rychle nevyběhlo, ale raději se pomalu a rovnoměrně peklo (cca 50 minut při teplotě 130 ° C). 
  6. Krém si připravíme smícháním smetany, tvarohu, zakysané smetany a vanilkového cukru. Takový krém se mi těžko roztíral po korpusu, protože tvaroh byl hrudkovitý, proto jsem si ho jednoduše rozmixované tyčovým mixérem najemno a dala zchladit. 
  7. Upečená korpus necháme vychladnout a rozřízneme. Můj byl dost vysoký, tak mi z něj vyšly 3 části. 
  8. Každý korpus jsem si přelila šťávou ze 100 g převařených malin, aby dodala korpusům šťavnatost. 
  9. Pokropený korpus jsem natřela tvarohovým krémem a naskládané něj celé maliny. 
  10. Takto naskládaný dort jsem už jen potřela zbytky tvarohového krému a vrch jsem ozdobila malinami. 
  11. Tak a máme hotovo. Doufám, že vám bude chutnat.

Alergeny: 1, 3, 7.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Maliny mám velmi ráda, a hlavně během léta jich mám k dispozici nepočítaně. Určitě tedy ještě na blogu přibude časem několik malinových receptů. Doufám, že je máte také velmi rádi a tyto recepty Vás potěší.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.