Dýně hokaido na několik způsobů: Podzimní polévka plná zdraví

S podzimem přichází nejen sychravější počasí, ale také sezóna dýní. Nejoblíbenější a nejvyužívanější dýní v kuchyni je rozhodně hokaido. Ta se nemusí loupat, stačí z ní vydlabat semínka a nakrájet ji.

Velmi rychle změkne – a zejména polévky z ní jsou dokonalou podzimní lahůdkou, která nám dodá spousty vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. Polévku z dýně hokaido si můžete připravit na několik způsobů, a vždycky vás stejně zahřeje a posílí také vaši imunitu.

Zdravotní přínosy dýňové polévky

Polévka z dýně hokaido je nejen velmi chutná, je i zdravá a velmi snadno se připravuje. Dýně obsahuje beta karoten – a z toho tělo získává potřebný vitamín A. Hokaido v sobě dále ukrývá vitamíny C a B a také zinek, hořčík, vápník, železo a vlákninu. Všechny tyto látky oceníme na podzim nejvíce. V době, kdy na nás na každém kroku číhá nechlazení nebo chřipka, je potřeba posilovat imunitu. Polévka z dýně navíc i zahřeje. Jakou si připravit? Možností je celá řada.

Zdroj foto: anyaivanova / Shutterstock.com

Základní postup na polévku bez smetany

Dýňová polévka má povětšinou podobu smetanového krému. Pokud se ale smetaně vyhýbáte nebo nemusíte žádné mléčné výrobky, třeba i proto, že si hlídáte štíhlou linii, oceníte tuto základní přípravu na polévky bez smetany.

Suroviny:

  • 1 dýně hokaido,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • kurkuma, sůl a pepř na dochucení,
  • olej,
  • máslo.

Postup:

  1. Dýni pečlivě umyjte a rozkrojte na půl. Dýně se nemusí loupat, je však potřeba vydlabat z ní semínka. Poté ji nakrájejte na menší kostičky. Bývá v syrovém stavu hodně tvrdá, takže opatrně.
  2. Na oleji si mezitím osmahněte cibulku, k ní přidejte nakrájenou dýni a česnek.
  3. Všechno zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená, a na mírném plameni vařte do změknutí – cca půl hodinky. Nezapomeňte polévku dochutit solí, pepřem a špetkou kurkumy.
  4. Po změknutí dýně přidejte kousek másla a tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trošku vody.
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Smetanová varianta dýně hokaido a ty další

Pokud byste do polévky chtěli přidat i smetanu, budete postupovat úplně stejně. Po rozmixování ale do polévky jednoduše přilijete 33% smetanu dle chuti, vše promícháte a ještě chvíli krátce povaříte. Smetanová varianta je zajímavější a také lahodnější. Do polévky ale můžete přidávat i jiné další ingredience, které ji ozvláštní. Výborně chutná i polévka, do které místo vody dáte zeleninový nebo kuřecí vývar. Místo kurkumy pak sedí polévce i hřejivé a exotické kari koření nebo zázvor. Na jemno nastrouhaný zázvor dodá polévce štiplavou chuť a udělá z ní doslova vitamínovou bombu. Ať už zkusíte cokoliv, postup je vždy stejný. Dýňová polévka je velmi snadná a rychlá. Vaše rodina si ji zamiluje, a to včetně dětí.

Dětskou variantu polévky můžete udělat i s bramborem – kolik dáte dýně, tolik přidáte i brambor a rozmixujete je společně. Brambory dokonale chuť vyváží.

Zdroj foto: Yevgeniya Shal / Shutterstock.com

Přidejte dýňová semínka

Dýňová polévka se může připravovat na mnoho způsobů. Kdo má rád ostřejší, může přidat i špetku chilli nebo najemno nakrájené chilli papričky. Aby byla polévka dokonalá, je dobré ji ozdobit opraženými dýňovými semínky – pokud nemáte dýňová, použít se dají i slunečnicová. Všichni labužníci a milovníci uzenin ocení variantu s opraženou slaninkou, polévku můžete posypat i klasickými krutónky do polévky nebo najemno nakrájenou petrželkou.

Tahle polévka si vás okamžitě dostane a uvidíte, že na podzim se na vašem stole bude nádherně vyjímat. Její skvělá chuť, oranžová barva i fakt, že je plná vitamínů, z ní dělá královnu podzimní kuchyně.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.