Narozeninový dort nemusí být složitý. Překvapíte i sami sebe

Minule jsem vám slíbila postup přípravy na narozeninový dort. Tak pokud chcete někoho na tento výjimečný svátek potěšit, mám pro vás skvělé řešení. Já to dělávám poměrně často, a zatím se nikdo nestěžoval.

Při pečení dortů chci, aby byly dorty šťavnaté a chutné. Není totiž nic horšího než suchý dort. Proto nejčastěji používám ovoce, které krásně nasákne do korpusu, a tím splní oba moje požadavky. Kromě ovoce můžete použít i citron. Ten je v dortech také velmi vděčný, ať už v korpusu nebo v krému.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Tento postup používám nejčastěji. Korpus mi vyjde vždy pěkný nadýchaný. Je to však takový klasický, univerzální postup, takže máte volnou ruku při experimentování. Ať už se rozhodnete vyměnit ořechy za mandle, přidat kakao nebo oblíbenou čokoládu. Je to na vás, a určitě každému vykouzlíte úsměv na tváři.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 1 hodina 20 minut

Počet porcí: 12

Forma: ⌀ 16 cm

Náročnost: náročný

Kategorie: dezerty

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Ingredience

Na 1 korpus (pečeme 2-krát)

  • 3 vejce,
  • 180 g moučkového cukru,
  • 8 PL teplé vody,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 75 g mletých vlašských ořechů,
  • ½ prášku do pečiva,
  • kůru a šťávu z půl citronu.

Krém

  • 200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%),
  • 500 g jemného tvarohu,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • 1 želatinový ztužovač,
  • šťávu z půl citronu.

Malinová nádivka

  • 250 g malin (provaříme) + 50 g malin (do dortu),
  • 1 PL cukru.

Poleva

  • 100 g hořké čokolády,
  • 50 ml smetany na šlehání,
  • 15 g másla.

Postup

1. Začneme s přípravou korpusu. Množství, které je napsáno v ingrediencích je na 1 korpus, který po upečení rozřízneme na 2 části. My si ale upečeme 2 korpusy (ve výsledku budeme mít tedy 4), abychom měli dort pěkně vysoký.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

2. Oddělíme si bílky od žloutků, a z bílků si vymícháme tuhý sníh.

3. Do žloutků přimícháme moučkový cukr a mícháme do pěny.

4. Do žloutkové pěny si přidáme 8 lžic teplé vody a znovu promícháme.

5. Přidáme si sypké suroviny, tedy polohrubou mouku, mleté ​​ořechy a půl prášku do pečiva.

6. Na závěr už jen přidáme kůru a šťávu z citronu a vmícháme sníh.

7. Takto připravený korpus si přelijeme do vymazané a vysypané formy s průměrem 16 cm a pečeme 40 minut při teplotě 120 °C.

8. Připravený korpus si dáme péct ještě jednou a pustíme se do přípravy krému.

9. Smetanu na šlehání si vymícháme do tuha, přidáme tvaroh, želatinový ztužovač a šťávu z citronu. Krém vymícháme, aby se nám všechny chutě spojily, a dáme zchladit.

10. Důležitou částí tohoto dortu je její malinová náplň. Do menšího hrnce dáme 250 g malin, přidáme jednu lžíci cukru a chvilku provaříme.

11. Když máme přichystané korpusy (oba prořezané na polovinu), krém i maliny, můžeme se pustit do skládání dortu.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

12. Na podložku si naneseme trošku krému (aby se nám dort nehýbal) a položíme na něj první korpus. Na ten naneseme krém, malinovou náplň, a nakonec celé kousky malin, aby byl dort poctivě malinový.

13. Položíme další korpus, naneseme krém a maliny. Takto pokračujeme, pokud nepoložíme poslední korpus a můžeme začít otírat.

14. Do cukrářského sáčku si lžící přeneseme krém a rovnoměrně nanášíme na dort. Na uhlazení krému použijeme stěrku na dort.

15. Když máme celý dort potažen krémem, odložíme jej do lednic, aby krém na dortu zatuhl, korpus nasákl šťávu z malin, a všechny chutě se tak spojily. Nejčastěji nechávám takto dort odstát v ledničce přes noc.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

16. Takto zatuhnutý dort je již připraven na poslední úpravy a zdobení.

17. Připravíme si čokoládovou polevu. Už tradičně si zahřejeme smetanu, do které nalámeme čokoládu a přidáme máslo. Mícháme, dokud se nám vše nerozpustí. Vychladlou polevu můžeme nanášet na dort. Já dort zalévám tak, že si na lžíci dám trochu polevy, nanesu na vrch dortu a opatrně ji nechám stéci po bocích.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

18. Když máme dort polit, můžeme se pustit do zdobení. No a tady už máte volnou ruku. Na zdobení můžete použít cokoliv, ať už ovoce, kytičky, sladkosti. Záleží to na tom, pro koho dort připravujete. Já jsem dort pekla pro 12-letou sestřenici – čili jsem na ozdobu použila kytičky, protože jsem věděla, že ty ji potěší nejvíce.

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Doufám, že se vám recept i s fotopostupy líbil, a jednou na narozeniny vašeho blízkého nachystáte právě tuto fešandu.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.