Sachrův dort, jeho tajemná historie a tradiční receptura

Tradiční vídeňský Sachrův dort patří mezi to nejlahodnější, co ve své kuchyni kdy vytvoříte. Tradiční receptura a lahodná čokoládová chuť z něj právem dělají krále všech dortů.

Pojďte se podívat na zoubek této lahodné dobrotě, a připravte si jej společně s námi.

Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Tajný recept na Sachrův dort

Když se řekne Vídeň, mnoho z nás si vybaví královský palác a zahrady, překrásnou katedrálu nebo třeba vánoční trhy. Mnohým z nás ale na paměť vytane i jedna tradiční dobrota, bez které si návštěvu rakouského hlavního města prostě nedovedeme představit – Sachrův dort. Originální recept je přísně tajný a cukráři pracující v legendárním hotelu Sacher jej dodnes nikomu neprozradili. Nemusíte ale patřit zrovna k detektivům, abyste se lahodné a jedinečné chuti této dobroty velmi věrně přiblížili.

Historie pochutiny

Pokud jde o Sachrův dort, historie sahá až do roku 1832. To tenkrát dal kníže Klemens Wenzel von Metternich příkaz šéfkuchaři, aby vytvořil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Jeho šéfkuchař byl ale v té době bohužel nemocný, a proto se tento rozkaz dostal až k tenkrát šestnáctiletému Franzi Sacherovi, jenž tento dort vymyslel. Dodnes se podává ve vídeňském hotelu Sacher, který dal vybudovat syn vynálezce dortu. Jeho receptura je přísně tajná. Pouze zde tedy ochutnáte pravý Sachrův dort – originál.

Zdroj foto: Lijphoto / Shutterstock.com

Čokoláda a marmeláda jako hlavní suroviny

Než se pustíte do práce, je nutné zdůraznit, že Sachrův dort není radno ošidit. Vytvořit si obyčejné piškotové těsto, na nějž dáte trochu jakékoliv marmelády a trochu čokolády, to snad ani není možno nazývat Sachrem. Pamatujte si, že bez čokolády to rozhodně není ono! Sice je kakao s olejem levnější variantou, ale pokud na tento recept dodržíte vše potřebné, skutečně se jeho chutí velmi přiblížíte (nebo třeba i předčíte) oblíbenou vídeňskou pochutinu.

Recept by pak kromě čokolády obsažené v samotném těstě měl zahrnovat i další ingredienci typickou pro tuto jedinečnou dobrotu – a tou je meruňková marmeláda. Rozhodně po nás nikdo nemůže chtít, abychom si vytvářeli každý rok svou domácí, ale rozhodně se vyplatí si ji pořídit od lokálního farmáře, kde máte záruku plné chuti a absenci náhražek nebo dalšího přimíchaného ovoce či barviv. Chuť meruňkové marmelády je s tímto slavnostním dezertem neodmyslitelně spjata. Pravý Sachrův dort by se bez ní rozhodně neobešel!

Zdroj foto: Miti74 / Shutterstock.com

Jaké jsou další ingredience?

Recept na Sachrův dort se vyznačuje tím, že se do jeho těsta používá již zmiňovaná čokoláda. Vytvořit korpus s touto ingrediencí přitom není zrovna snadné. Ne, že by se vám hned ze začátku nepovedl, ale možná to bude chtít trochu praxe pro dosažení skutečně nadýchaného a vysokého vzhledu. Abyste se vyhnuli začátečnickým nezdarům, vyzkoušejte náš následující tip:

  • Čokoládový korpus nechte po vytažení z trouby vychladnout v pečicí formě, teprve potom jej opatrně vyndejte. Tak jej nepolámete. Pro pečení klidně použijte dortový ráfek, díky kterému se těsto bude držet na svém místě a nikam vám neuteče.

Co budete potřebovat:

Pokud se chystáte vytvořit Sachrův dort, receptů je samozřejmě více. Ten náš vám bude chuťově velmi připomínat jeho slavnou původní formu, kterou můžete ochutnat pouze ve vídeňském hotelu Sacher. K přípravě této dobroty si proto nachystejte:

  • 20 dkg másla,
  • 8 bílků,
  • 6 žloutků,
  • 25 dkg cukru krupice,
  • 13 dkg kvalitní hořké čokolády (minimálně 50%),
  • 10 dkg strouhanky,
  • 60 gramů hladké mouky,
  • 40 gramů holandského kakaa,
  • 45 dkg meruňkové marmelády,
  • sůl.

I když zrovna nemáte v plánu navštívit Vídeň, Sachrův dort si můžete vytvořit i vy. Jediné dvě ingredience jsou v tomto případě pro tvoření receptu trochu netradiční a je dobré je dodržet – jedná se o hořkou čokoládu a holandské kakao. Holandské kakao vyniká svou plnou chutí, a proto opravdu postačí ho do receptu přidat pouze 40 gramů. Kakaa nižší kvality mají sklony k nahořklé chuti. O tu v našem receptu skutečně nestojíme.

Hořkou čokoládu také nenahrazujte mléčnou variantou. Uvidíte, že výsledek bude stát za to! Můžeme se tedy dát do práce. Rychlý Sachrův dort zvládnete skutečně za několik desítek minut!

Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Příprava korpusu

Když budete dodržovat tento recept, Sachrův dort bude chutnat stejně jako v jeho slavném místě vzniku.

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Nachystejte si plech, na který položíte pečicí papír. Pokud máte, použijte dortový ráfek. V opačném případě pečte rovnou v dortové formě, na níž jste si položili pečicí papír.
  3. Nejdříve si ve vodní lázni rozpusťte máslo společně s čokoládou. Poté nechte vychladnout do pokojové teploty.
  4. Nyní si nachystejte tuhý sníh z bílků, špetky soli, a poloviny cukru.
  5. Základ na těsto vytvořte ze žloutků smíchaných s druhou polovinou cukru. Šlehejte do pěny.
  6. Do misky si nachystejte prosátou mouku a strouhanku. Přidejte holandské kakao a špetku soli.
  7. Do základu na těsto pomalu vmíchejte směs vytvořenou z čokolády a másla.
  8. Do těsta pomalu přidávejte trochu sypké směsi a trochu sněhu. Vše vmíchejte velmi pomalu a postupně.
  9. Takto připravené těsto vlijte do vámi připravené formy a pečte hodinu.
  10. Po vytažení z trouby nechte těsto vychladnout ve formě na pečení.

Vaší domácností se bude linout příjemná vůně. Nyní už nezbývá než korpus ozdobit.

Zdroj foto: Berni_Lc / Shutterstock.com

Až bude zcela vychladlý, dvakrát jej vodorovně rozkrojte. Marmeládu si předehřejte ve vodní lázni a jednotlivé vrstvy s ní dobře pomažte. Díky vyšší teplotě se rychleji sjednotí s korpusem, a vytvoří lahodou symbiózu chutí. Kromě toho, že dort nebude vysušený, jej také marmeláda po vychladnutí bude skvěle držet pohromadě. Originál Sachrův dort navíc je pomazaný marmeládou i po jeho bocích a vršku, na to při svém tvoření nezapomeňte.

Příprava polevy

Poleva na Sachrův dort se tvoří pouze ze dvou ingrediencí. Budete potřebovat:

  • 16 dkg hořké čokolády (minimálně 50%),
  • kelímek 33% smetany ke šlehání.

Smetanu a čokoládu zahřívejte ve vodní lázni, až se čokoláda rozpustí. Takto vzniklý základ nechejte pomalu vychládat, až jemně zhoustne. Dort si položte na tác a rovnoměrně jej polejte čokoládovou polevou. Poté nechte vychladnout v chladnější místnosti.

Před tím, než budete váš Sachrův dort podávat, jej nejprve přineste do pokojové teploty. Jeho chuť a vůně se příjemně rozvine. Nicméně konzumovat jej přímo studený není úplně vhodné.

Zdroj foto: two_meerkats / Shutterstock.com

Už se také těšíte, až se vaší kuchyní bude linout ta nejněžnější vůně? Sachrův dort pochází sice z Vídně, ale když jej budete mít na svém stole vy, proměníte se najednou v toho nejlepšího hostitele na světě. Samozřejmě si můžete vyzkoušet i jeho obměnu – Sachrův dort s jablky vám třeba také zachutná.

Přejeme vám, aby vás příprava tohoto dezertu s bohatou historií bavila, a aby pro vás bylo radost jej nejen tvořit, ale také s velkou slávou sníst! Koho dnes pohostíte?

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.