Zdobení dortů – Tipy a inspirace, jak ozdobit dort

Zdobení dortů nemusí být náročné, stačí jen znát ty správné postupy a možnosti zdobení. Přinášíme vám inspirace na zdobení dortů – připravte si glazuru, ovoce či jedlé květiny.

zdobení dortů inspirace
Zdroj foto: Lia Koltyrina / Shutterstock.com

Jak ale dort ozdobit, aby byl co nejkrásnější? Přečtěte si užitečné tipy na zdobení dortů.

Zdobení dortů

Rozhodli jste se, že upečete krásný dort k narozeninám vašim dětem, rodičům nebo zkrátka někomu blízkému? Pak určitě víte, že nezáleží jen na dobře upečeném korpusu nebo náplni. Krásu dortu přidává především jeho zdobení navrchu a na stěnách. Jak na to?

Existuje mnoho druhů a typů zdobení, většinou se liší podle toho, který druh dortu se rozhodnete dělat. Na jemný a lehký dort se totiž nehodí šlehačka nebo těžký krém. Naopak krémový a čokoládový dort už těžko ozdobíte marcipánovými figurkami.

Druh dortu

Ještě, než se pustíte do samotného pečení dortu, zvolte si ten správný typ. Ze všeho nejdříve zkuste zjistit, jaký druh dortu má oslavenec rád. Může to být lehký a jemný dort „nahatého“ typu nebo naopak hutný dort s krémem a čokoládovou polevou. Někdo miluje vůni a chuť ovoce, jiný zase preferuje marcipán nebo dominantní chuť čokolády.

Pokud zjistíte, který druh dortu bude obdarovanému nejvíce chutnat, zaměřte se na styl zdobení. Můžete vybrat reálnou podobu výzdoby, ta se vybírá především u dětských dortů. Dorty pro děti mívají totiž zdobení v podobě oblíbené pohádkové postavy nebo motiv celé pohádky.

Inspirace na zdobení dortů

Inspirací na zdobení dortů naleznete na internetu nepočítaně. Cukrářské ozdoby najdete také v klasických hypermarketech, kde je výběr menší, pokud byste však měli speciální požadavky, určitě stojí za to podívat se do specializovaných obchodů a dekorací.

Mezi nejoblíbenější cukrářské dekorace a zdobení také patří:

  • jedlé třpytky,
  • barevný dekorační cukr,
  • mini marshmallows,
  • pusinky,
  • makronky,
  • jedlé diamanty a želé,
  • cukrové konfety,
  • modelované květiny.

Dobrá rada: Je důležité upéct korpus na dort den předem, aby pěkně sedl a druhý den vyrovnat nedokonalosti krémem.

Zdobení dortů pro děti

Pokud připravujete dort pro dítě, vsaďte na oblíbené pohádkové motivy. Vyberte jeden z nich, který se oslavenci líbí a inspirujte se v něm. Skvělou volbou pro zdobení dortu je jedlý papír. Nechte natisknout na jedlý papír oblíbenou pohádkovou postavu a přitiskněte potištěný jedlý papír na vrchol dortu. Kolem dokola ozdobte třeba čerstvým ovocem a krásný dort máte připravený pro skvělou oslavu.

Jedlý papír se vám bude hodit ale i v případě výroby dortu pro dospělé. Například na oslavu firemních úspěchů bude logo na dortu vypadat originálně a všechny tím překvapíte. Pro manžela zase můžete připravit dort s jedlým papírem v motivu oblíbeného auta nebo motorky.

Marcipánové figurky

Ačkoliv to může vypadat, že marcipánovým potahům po celém povrchu dortu odzvonilo, marcipánové figurky jsou v kurzu stále. Díky poddajnosti marcipánu totiž můžete vytvořit jakýkoliv tvar, a dát tak průchodnost vaší fantazii a kreativitě. Pro oslavence tak můžete nazdobit dort do jakékoliv podoby. Pokud pořídíte modrou barvu a přidáte ji do marcipánu, můžete tak připravit krásný zimní dort se sněhovými vločkami a sněhulákem.

Na oslavu zase jednoduše nazdobíte dort marcipánovými balónky, stačí jen pár minut snažení a trochu zručnosti. Záleží jen na vás, jaký motiv si zvolíte a nakolik si věříte ve vaší šikovnosti.

Zdobení dortů ovocem

Nejpoužívanějším materiálem pro jednoduché zdobení dortů je však stále ovoce. To je totiž nejvděčnější pro svou vůni, svěží chuť i barevnost. Pro zdobení se nejčastěji používají jahody, borůvky, maliny spolu s pár lístky borůvčího. Pokud ale chcete být více originální, můžete zvolit také exotické ovoce. Skvěle vypadá na dortu například granátové jablko, ananas nebo také kokos.

Lesní plody se navíc skvěle kombinují s čokoládovou polevou, tento styl je velmi oblíbený snad u všech milovníků sladkých dezertů.

Čokoládové zdobení

Pokud děláte dort pro někoho, kdo je milovníkem čokolády, pak vsaďte na jistotu a zvolte klasickou čokoládovou polevu nebo čokoládové ganache. Polevu vylijte na dort, nechte okapat na mřížce a dejte ztuhnout. Následně dozdobte ovocem nebo oblíbeným sladkostmi.

Základní recept na ganache

Suroviny

  • 33% smetana na šlehání
  • vysokoprocentní čokoláda

Postup
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, aby byla horká, ale nesmí vřít. Odstavíme a vložíme do ní nalámanou čokoládu na menší kousky. Necháme odstát přibližně 10 min. Následně promícháme tak, aby vznikl hladký krém. Necháme mírně vychladnout, podle toho, jestli ji používáme na polevu nebo na náplň.

Čokoládová poleva, která se neláme

Suroviny

  • 150 g hořká čokoláda
  • 1 lžíce kakao
  • 1 hrnek cukru
  • 0,5 hrníčku vody

Postup
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme kakao, cukr a půl šálku vody. Směs zahříváme pouze na mírném ohni, dokud pěkně nezhoustne. Takto připravenou čokoládovou polevou polijeme připravený dort.

Zrcadlová glazura

Oblíbená zrcadlová poleva, která dodá dortu zajímavý vzhled.

Suroviny

  • 12 g želatiny
  • 150 g cukru
  • 75 ml vody
  • 150 g čokolády
  • 150 g kukuřičný sirup (glukózový sirup)
  • 100 g slazené kondenzované mléko
  • potravinářské barvivo

Postup

  1. Želatinu připravíme podle návodu, necháme nabobtnat. Smícháme vodu, sirup a cukr a zahříváme na mírném ohni. Když se rozpustí cukr, přidáme želatinu a promícháme.
  2. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, přidáme kondenzované mléko.
  3. Opatrně a pomalu nalijeme do připravené směsi sirupu a želatiny.
  4. Nakonec přidáme požadované potravinářsko barvivo, barva záleží jen na tom, do jakého stylu chcete sladit dort.
  5. Glazuru pomixujeme ponorným mixérem. Pokud by v ní zůstaly nějaké hrudky, můžeme ji propasírovat přes sítko.
  6. Připravený korpus polijeme glazurou a dáme zachladit.

Čím tmavší barvu glazury zvolíte, tím větší bude zrcadlový odraz na dortu.

Jedlé květy

V posledních letech se těší oblíbenosti také jedlé květy. V cukrárnách a u vrcholových cukrářů se můžete všimnout nejen známých sedmikrásek. Oblíbený je například exotický ibišek, něžná růže nebo také maceška. Zdobení jedlými květy je velmi snadné, stačí na hotový dort květy položit. Tento styl zdobení se hodí na minimalistické nebo „nahé“ dorty dodají dezertu na noblesnosti a kreativitě.

TIP: Jedlé květiny nechte před použitím zabalené ve vlhkém ubrousku v chladničce, aby déle vydržely čerstvé.

moderní zdobení dortů
Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Další oblíbené jedlé květiny, které se používají ke zdobení dortů:

  • levandule,
  • čekanka,
  • měsíček,
  • žebříček,
  • kapucínka,
  • echinacea purpurová,
  • chrpa.

Video zdobení dortu

Pro inspiraci přikládáme video, které vás může inspirovat při výzdobě dortu.

Zdroj: So Easy / Youtube.com

Krémy na dort

Základem dobrého dortu je lahodný krém. Máslový, tvarohový a čokoládový krém jsou snad těmi nejčastěji používanými při pečení dortů a dezertů. Všechny recepty na krémy na dort naleznete zde. Pokud vás už omrzela klasika a rádi byste vytvořili něco nového, nového spojení chutí, doporučujeme vám vyzkoušet například pomerančový krém, jogurtový či skořicový krém nebo kokosový krém s mascarpone. Netradiční krém dodá dortu svěží chuť a překvapí všechny labužníky.

Zdobící sáček

Tajemství úspěchu při zdobení dortu krémem spočívá i v dobré zdobící kapse, se kterou je třeba se naučit správně zacházet. Stručný postup práce uvádíme níže.

Jak správně používat zdobící sáček?

  1. Ustřihněte špičku na kapse.
  2. Vybraný nástavec nasaďte do sáčku.
  3. Sáček pak vložte do vysoké sklenice nebo nádoby a okraje ohrňte kolem sklenice.
  4. Naplňte krémem a můžete zdobit. Pokud krém není dobře tuhý, dejte ještě do chladničky ztuhnout.

Pomocí zdobícího sáčku můžete ozdobit celý povrch krému. Možností máte několik. Můžete nanést krém na celý povrch dortu a rozetřít do hladka. Jinou alternativou jsou okrasné špičky do zdobícího sáčku, pomocí kterých můžete vytvořit okrasné vzory. Připravit si můžete také malé kopečky, na které pak uložíte ovoce, kousky čokolády či sladké sněhové pusinky.

Jak nakrájet dort?

Nejdůležitějším krokem je, aby byl dort zcela vychlazený. Nejlepší cukrárenské náčiní na krájení je dlouhý dortový nůž nebo nůž s pilkou. Dort překrojí na jednu nebo dvě části. Po každém odříznutí je třeba nůž umýt v teplé vodě. Pokud si nejsme jisti, kouskou nitě si naznačíme řez případně hrudkou moučkového cukru nakreslíme kolmou čáru.

Jak pěkně nakrájet dort či koláč? Podívejte se na ty nejlepší tipy

Krájení nití
Zručné hospodyňky tento trik určitě znají. Nejprve si na povrchu naznačíme řezy nožem a následně si přeložíme nit na dva-třikrát. Nit zasuneme na spodek dortu, překřížíme a potáhneme.

Pokud při krájení dortu stále nemáte pevnou ruku, pořiďte si pomůcku na krájení dortu, která vám dort rovnoměrně rozdělí na přesný počet kousků s absolutní přesností. Každý kousek tak bude dokonalý a oku lahodící.

Máte rádi dorty? Vyzkoušejte také recept na krtkův dort

Zdroj: foodal.com, craftybaking.com

4.8/5 - (10 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.