Raffaelo dort pro milovníky kokosu. Připravíte ho jednoduše doma

Byla to láska už na první ochutnání. Raffaello dort. To mě motivovalo, abych si tento dort s pořádnou dávkou kokosu připravila i doma. Sedla jsem k počítači, našla jsem nějakou tu inspiraci, a nakonec dala dohromady tento postup.

Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Doba přípravy: 50 minut

Doba pečení: 40 – 45 minút

Počet porcí: 8

Forma: ⌀ 24 cm

Náročnost: středně náročný

Kategorie: dezerty

Ingredience

Korpus

  • 6 vajec,
  • 200 g krystalového cukru,
  • 140 g polohrubé mouky,
  • 1 ks kypřicího prášku,
  • 3 PL vody,
  • 40 g mandlí,
  • špetka soli.

Krém

  • 200 g bílé čokolády,
  • 250 g mascarpone,
  • 250 g smetany na šlehání 33 %,
  • 30 g moučkového cukru,
  • 40 g kokosu,
  • džem.

Ingredience na ozdobu

  • plátky mandlí,
  • Raffaello bonbóny.
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Postup

  1. Jako první si rozbijeme vajíčka a rozdělíme bílky od žloutků zvlášť do dvou misek.
  2. Z oddělených bílků si vymícháme tuhý sníh, aby se nám nerozléval. Musí být opravdu tuhý, jinak by korpus nebyl nadýchaný. Hotový sníh zatím odložíme bokem.
  3. Do misky se žloutky přidáme cukr a suroviny utřeme do pěny.
  4. Do žloutkové směsi přidáme vlažnou vodu, abychom docílili toho, že náš korpus bude křehký a vláčný.
  5. Přidáme všechny sypké suroviny – mouku, kypřicí prášek, mleté ​​mandle a špetku soli. Vše pořádně promícháme mixérem.
  6. Do takto připraveného těsta už jen na závěr přidáme ušlehaný sníh z bílků.
  7. Hotové těsto na korpus nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150 °C přibližně 40 minut.
  8. Dokud se nám peče korpus, pustíme se do přípravy krému.
  9. Vyšleháme si mixérem smetanu ke šlehání do tuha, přidáme mascarpone, a protože to má být kokosový dort, přidáme do krému i pořádnou dávku kokosu.
  10. Práškový cukr přidejte podle vaší chuti. Já dala 30 g, ale klidně ho může být i méně.
  11. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, a když nám trošku vychladne, přidáme ji do krému, a celé ještě jednou promícháme. Hotový krém si zatím odložíme do lednice, aby nám pěkně zatuhl, a mohli jsme s ním pak natřít celý dort.
  12. Upečený a vychladlý korpus rozřízneme na 2 stejné části. Je to těžší, ale nejdříve si nařežeme korpus jen po okrajích, až potom ho prořízneme celý.
  13. Jeden korpus natřeme libovolným džemem. Použila jsem třešňový. Džem jsem zvolila jen proto, aby dodal korpusu trochu šťavnatosti a ozvláštnil jeho čokoládovou a kokosovou chuť.
  14. Na džem navrstvíme náš vychladlý krém a přidáme další korpus. Vrch i boky našeho Raffaello dortu potřete zbylým krémem a posypeme kokosem.
  15. Na závěr už jen dozdobíme Raffaello bonbóny a plátky mandlí.
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Upečení tohoto dortu vám zabere trošku více času, ale na druhou stranu, postup vůbec není těžký. Řeknu vám – výsledek stojí za to. Doufám, že si ho zamilujete jako já – a najde si ve vašich oblíbených pokrmech své místo.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací