Raffaelo dort pro milovníky kokosu. Připravíte ho jednoduše doma
Byla to láska už na první ochutnání. Raffaello dort. To mě motivovalo, abych si tento dort s pořádnou dávkou kokosu připravila i doma. Sedla jsem k počítači, našla jsem nějakou tu inspiraci, a nakonec dala dohromady tento postup.

Recept na raffaelo dort
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 40 – 45 minút
Počet porcí: 8
Forma: ⌀ 24 cm
Náročnost: středně náročný
Kategorie: dezerty
Suroviny
Korpus
- 6 vajec,
- 200 g krystalového cukru,
- 140 g polohrubé mouky,
- 1 ks kypřicího prášku,
- 3 PL vody,
- 40 g mandlí,
- špetka soli.
Krém na raffaelo
- 200 g bílé čokolády,
- 250 g mascarpone,
- 250 g smetany na šlehání 33 %,
- 30 g moučkového cukru,
- 40 g kokosu,
- džem.
Ingredience na ozdobu
- plátky mandlí,
- Raffaello bonbóny.

Postup přípravy raffaelo dortu krok za krokem
- Jako první si rozbijeme vajíčka a rozdělíme bílky od žloutků zvlášť do dvou misek.
- Z oddělených bílků si vymícháme tuhý sníh, aby se nám nerozléval. Musí být opravdu tuhý, jinak by korpus nebyl nadýchaný. Hotový sníh zatím odložíme bokem.
- Do misky se žloutky přidáme cukr a suroviny utřeme do pěny.
- Do žloutkové směsi přidáme vlažnou vodu, abychom docílili toho, že náš korpus bude křehký a vláčný.
- Přidáme všechny sypké suroviny – mouku, kypřicí prášek, mleté mandle a špetku soli. Vše pořádně promícháme mixérem.
- Do takto připraveného těsta už jen na závěr přidáme ušlehaný sníh z bílků.
- Hotové těsto na korpus nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150 °C přibližně 40 minut.
- Dokud se nám peče korpus, pustíme se do přípravy krému.
- Vyšleháme si mixérem smetanu ke šlehání do tuha, přidáme mascarpone, a protože to má být kokosový dort, přidáme do krému i pořádnou dávku kokosu.
- Práškový cukr přidejte podle vaší chuti. Já dala 30 g, ale klidně ho může být i méně.
- Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, a když nám trošku vychladne, přidáme ji do krému, a celé ještě jednou promícháme. Hotový krém si zatím odložíme do lednice, aby nám pěkně zatuhl, a mohli jsme s ním pak natřít celý dort.
- Upečený a vychladlý korpus rozřízneme na 2 stejné části. Je to těžší, ale nejdříve si nařežeme korpus jen po okrajích, až potom ho prořízneme celý.
- Jeden korpus natřeme libovolným džemem. Použila jsem třešňový. Džem jsem zvolila jen proto, aby dodal korpusu trochu šťavnatosti a ozvláštnil jeho čokoládovou a kokosovou chuť.
- Na džem navrstvíme náš vychladlý krém a přidáme další korpus. Vrch i boky našeho Raffaello dortu potřete zbylým krémem a posypeme kokosem.
- Na závěr už jen dozdobíme Raffaello bonbóny a plátky mandlí.

Alergeny: 1, 3, 7, 8.
Upečení raffaelo dortu vám zabere trošku více času, ale na druhou stranu, postup vůbec není těžký. Řeknu vám – výsledek stojí za to. Doufám, že si ho zamilujete jako já – a najde si ve vašich oblíbených pokrmech své místo.
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.