Klasická zeleninová polévka: Jednoduchý a rychlý recept

Zeleninová polévka je základ, je samozřejmě mnoho receptů, jak si ji můžete připravit. Vyzkoušejte tento velmi rychlý recept na chutnou polévku ze zeleniny.

zeleninová polévka
Zdroj foto: Chamille White / Shutterstock.com

Jednoduchá zeleninová polévka je rychle připravená, a přitom zachutná a všechny strávníky zasytí. Každý recept na zeleninovou polévku je jiný, výborná zeleninová polévka je například z čerstvé kořenové zeleniny, jarní zeleninová polévka je zase svěží a plná bylinek, ale receptů samozřejmě existuje mnoho.

Hustá zeleninová polévka zase potěší všechny v zimě, babiččina zeleninová polévka by neměla postrádat také houby. A jakou polévku máte nejraději vy? Zeleninová polévka pro děti by měla být jemná, krémová zeleninová polévka se musí vždy řádně rozmixovat, a pak ji můžete podávat i těm nejmenším.

Jakou zeleninu využít do klasické zeleninové polévky?

Na přípravu zeleninové polévky lze využít jakýkoliv druh zeleniny. Použít můžete zeleninu čerstvou i mraženou, stačí se podívat, co zrovna máte doma a můžete se pustit do vaření. Kořenová zelenina je základem, ale v zeleninové polévce nesmí chybět ani hrášek. Přidat můžete i květák, brokolici, růžičkovou kapustu, fazolové lusky, někdo má rád i kukuřici či rajčata v polévce. K zeleninové polévce pak patří i brambory, ale i ty se dají nahradit. Připravit si můžete i zeleninovou polévku s kapáním nebo vejcem. Pokud je to možné, použijte na dochucení polévky čerstvé bylinky.

Recept na klasickou zeleninovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Náš recept na tradiční zeleninovou polévku je velmi snadný, takže si ji zvládnete připravit kdykoliv, i když nemáte příliš času, který můžete v kuchyni u vaření strávit. Zeleninu můžete použít také jakoukoliv, tak bude pokaždé polévka jiná, podle toho, jaké druhy využijete. Vždy je ale výsledek zaručený. Chutnat vám jistě bude.

Suroviny

Postup

  1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
  2. V hrnci si rozpustíme máslo, na to vsypeme připravenou zeleninu a krátce orestujeme.
  3. Poté přilijeme vodu, podle toho, kolik chceme mít polévky.
  4. Přidáme pokrájené brambory a polévku přivedeme k varu.
  5. Dochutíme solí a pepřem a vaříme asi dvacet minut, dokud nezměknou brambory.
  6. V trošku vody si rozmícháme lžíci dětské krupice, aby nám vznikla jemná kašička.
  7. Tu přidáme do polévky a řádně promícháme.
  8. Povaříme ještě asi pět minut a dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.

Tipy

  • Jestliže máte raději silnou polévku, můžete místo vody přidat vývar, například kuřecí. Polévka se dá dochutit i bylinkami a podávat ji můžete s pečivem nebo opečenými krutony.
  • Připravte si také zeleninovou polévku z mražené zeleniny

Čím zahustit klasickou zeleninovou polévku

Kromě jíšky nebo krupičky, jako jsme to v receptu udělali my, můžete zeleninovou polévku zahustit i rozšlehaným vejcem, ovesnými vločkami nebo tak, že do ní přidáte více brambor, které nejdříve nastrouhejte. Zahušťovat se dá i chlebem, klidně starším chlebem, který si nastrouháte. Chléb se ale musí v polévce dostatečně rozvařit. A pamatujte, že čím více zeleniny do polévky přidáte, tím bude hustější, někdy již není třeba ani dohušťovat.

Zkusit můžete i kapání do polévky nebo nočky. Pokud chcete dosáhnout hodně krémové polévky, zeleninu rozmixujte, přidat pak můžete i vysokoprocentní smetanu. Taková zeleninová polévka bude chutnat jistě i dětem. Zeleninovou polévku můžete zahustit i červenou čočkou, která se vaří jen asi deset minut a je plná vlákniny a bílkovin.

Dobrou chuť!

Zdroj: inspiredtaste.net, loveandlemons.com


Tipy na další zeleninové polévky

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.