Krémová kedlubnová polévka – Jemná a zdravá polévka

Kedlubnová polévka je ideální pro zahřátí. Kedluben známe všichni, jde o zeleninu, která je velmi zdravá i chutná a neobsahuje téměř žádné kalorie. Vyzkoušejte recept na krémovou polévku z kedlubny.

Jednoduchá kedlubnová polévka zahřeje a určitě bude i výborně chutnat. Kedlubny obsahují řadu cenných látek, a přitom skoro žádné kalorie, takže obohatí váš jídelníček, a navíc nepřiberete. Kedlubnová krémová polévka je velmi jemná, a hlavně zdravá. Vhodná je kedlubnová polévka pro vegany i vegetariány. Zkusíte si ji také připravit?

Recept na krémovou kedlubnovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Kedlubnová polévka s bramborem a smetanou chutná skvěle, je jemná a lehká, na talíři vypadá skvěle a jistě si její netradiční chuť oblíbíte a budete tuto polévku vařit pravidelně. Navíc není vůbec pracná na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kedlubny si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, brambory si taktéž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Oloupanou cibuli si nakrájíme najemno a v hrnci rozpustíme kousek másla.
  3. Na másle cibulku osmahneme a přidáme nakrájené kedlubny a brambory.
  4. Poté zalijeme vše vývarem a vaříme asi dvacet až třicet minut, dokud nebudou brambory s kedlubnami úplně měkké.
  5. Polévku odstavíme z plotny a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.
  6. Nakonec přidáme smetanu, osolíme, opepříme dle chuti, a nakonec přimícháme prolisovaný česnek a malou špetku muškátového oříšku.
  7. Vše řádně promícháme a můžeme podávat.

Polévku je možné dozdobit nasekanými bylinkami a podáváme ji s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty. Do polévky je možné přidat i krutony.

Jak vylepšit kedlubnovou polévku?

Výborná kedlubnová polévka se může připravit na vícero způsobů. Dochutit ji můžete koprem, ale i čerstvými bylinkami nebo pórkem, zahustit se dá kedlubnová polévka s krupicí, zajímavou chuť má kedlubnová polévka se zakysanou smetanou. Kombinace kedlubnové polévky a brambor se pak může zdát celkem netradiční, ale díky našemu receptu zjistíte, že se tato dvojice k sobě náramně hodí. Vyzkoušejte náš skvělý recept na kedlubnovou polévku.

kedlubnová polévka
Zdroj foto: Monika_1 / Shutterstock.com

Kedluben a zdravotní benefity

Kedlubny jsou plné vitamínů, nejvíce obsahují vitamíny C a B. Mají v sobě ale i minerální látky, zejména:

  • vápník,
  • železo,
  • zinek,
  • fosfor,
  • jód,
  • hořčík.

Neobsahují téměř žádné kalorie, za to obsahují plno vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Díky tomu přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a zlepšují rovněž činnost zažívacího ústrojí.

Díky obsahu selenu pomáhají kedlubny i posilovat imunitu. Málokdo také ví, že listy kedlubny obsahují cenných látek mnohem více než samotné bulvy kedlubny, které se konzumují. Pokud budete příště chtít listy z kedlubny vyhodit, nedělejte to a listy využijte například pro přípravu salátu. Nasekané kedlubnové listy můžete použít rovněž do polévky.

Další recepty z kedlubny

Co z kedlubny připravit? Receptů z kedlubny existuje mnoho, tuto zeleninu nemusíte jíst jen zasyrova ke chlebu nebo si z ní udělat polévku. Zkuste si připravit i vynikající kedlubnové zelí, kedlubnové bramboráčky nebo placky. Vynikající je i kedlubnová smetanová omáčka, ke které můžete podávat maso nebo volské oko a brambory. Za vyzkoušení určitě stojí i kedlubny pečené, ty stačí vydlabat a naplnit sýrovou nebo masovou náplní. Kedlubny se hodí i jako příloha k masitým jídlům a připravit se z nich dá i lehká pomazánka na chlebíčky.

Dobrou chuť!

Zdroj: abelandcole.co.uk, allrecipes.com


Tipy na další zeleninové polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra