Rajská polévka nás dokáže vrátit do dětství. Připravte si ji v pohodlí svého domova a užijte si její jemnou sladkou chuť, která ve vás vyvolá příjemné vzpomínky.
Všimli jste si toho, že rajská polévka nechutná nikdy stejně? I kdybyste se řídili podle receptu krok za krokem, vždycky bude babiččina rajská polévka chutnat jinak než ta vaše. Při přípravě polévky z rajčat a její výsledné chuti hraje obrovskou roli to, zda ji připravíte z čerstvých rajčat, protlaku nebo rajčatové směsi.
Recept na rajskou polévku z čerstvých rajčat
Následující recept na rajskou polévku z čerstvých rajčat je opravdu snadný a skládá se z minima ingrediencí. I přesto je ale výsledná chuť polévky bohatá, struktura dokonale krémová a příprava neuvěřitelně snadná.
Ingredience
Postup přípravy
- Čerstvá rajčata oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Na podobně velké kousky nakrájejte také cibuli.
- Do hrnce vložte 4 lžíce másla a na středním plamenu jej nechte rozpustit. Přidejte cibuli, rajčata, špetku soli a zalijte horkou vodou z konvice nebo zeleninovým vývarem.
- Vařte za občasného míchání po dobu 40 minut.
- Po uvaření ochutnejte a popřípadě dosolte.
- S pomocí kuchyňského mixéru polévku mixujte dohladka. Pokud se vám zdá výsledná konzistence příliš hustá, můžete ji zjemnit s pomocí smetany na vaření. Vyvarujte se použití vody, protože ta by vám negativně ovlivnila chuť polévky.
- Podávejte samotnou, s opečeným toustem, krutonky či čerstvým pečivem.
Doporučujeme: Recept na rajskou polévku s rýží
Aby vám šla slupka z čerstvých rajčat snáze oloupat, zalijte rajčata horkou vodou.
Jak vylepšit rajskou polévku z čerstvých rajčat
Aby jste vytvořili opravdu dokonalou polévku, uvařte ji z čerstvých rajčat, která krásně voní již při nákupu. Pokud je to možné, použijte rajčata z vlastní zahrady nebo farmářských trhů. Díky tomu totiž uděláte tu nejlepší rajskou polévku s výraznou vůní.
Netradiční chuť rajčatové polévce propůjčí také olej. Vyměňte máslo za kokosový či olivový olej a pochutnejte si na osvěžující chuti. Spojení kokosového oleje a čerstvých rajčat je opravdu unikátní a výsledné chuti okamžitě propadnete. Olivový olej je ve spojení s rajčaty tradičnější a méně neobvyklý, ale stále perfektní kombinací.
Přidejte do rajské polévky další suroviny
Do rajčatové polévky můžete přidat nejrůznější přísady. Mezi oblíbené varianty patří:
- rajská polévka s masem,
- tarhoňou,
- rozpuštěným sýrem,
- těstovinami.
Nevíte-li si rady s výběrem vhodných těstovin do polévky, vsaďte na drobné mušličky. Pokud ji připravujete pro děti, mušličky nahraďte drobnými těstovinami ve tvaru zvířátek, popřípadě písmenky. Co se týče ostatních surovin, můžete do polévky přidat také papriku, česnek či snítka rozmarýnu.
TIP: Zkuste svou rajskou polévku ozvláštnit a přidejte do ní vločky, noky nebo rýži. Skvěle chutná také rajčatová polévka s bazalkou.
Další možnosti přípravy rajčatové polévky
Stejně jako většina receptů na polévky, tak i rajčatová polévka má několik obměn, které si můžeme připravit.
Pokud si chceme recept co nejvíce zjednodušit, vyzkoušet můžeme rajskou polévku z protlaku. Rychlou volbou je také rajská polévka z rajčatové štávy. Obě varianty můžete vyzkoušet a porovnat s polévkou z čerstvých rajčat. Uvidíme, která vám doma bude chutnat nejvíc.
Rajská polévka je zdravá a dokáže v nás vyvolat příjemné vzpomínky na dětství. Kdo by ji totiž nemiloval? Vyzkoušejte polévku z rajčat na všechny možné způsoby a nebojte se poznávat nové spojení chutí. Uvidíte, která z variant vám sedne nejlépe. Dobrou chuť!
Zdroj: spendwithpennies.com, inspiredtaste.net
Další recepty na polévky