PolévkyReceptyZeleninové polévky

Zeleninová polévka s vejcem: Recept na rychlou a chutnou polévku

Zeleninová polévka s vejcem patří k těm nejoblíbenějším. Chcete si připravit zeleninovou polévku, která bude hustá a zasytí? Vyzkoušejte náš recept na rychlou zeleninovou polévku.

Rychlou zeleninovou polévku s vejcem si můžete připravit kdykoliv, ideální je na oběd i na večeři. Tuto výbornou zeleninovou polévku můžete připravovat z čerstvé i mražené zeleniny, a je jedno jaký druh zeleniny použijete. Zkusíte ji?

zeleninová polévka s vejcem a krupicí
Zdroj foto: E Dewi Ambarwati / Shutterstock.com

Jak zahustit zeleninovou polévku

Způsobů, jak zahustit polévku se zeleninou, je několik. Pokud se chcete vyhnout mouce úplně, určitě použijte k zahuštění samotnou zeleninu. Čím více zeleniny do polévky dáte, tím bude hustší, a nakonec můžete zeleninu ještě rozmixovat. Ideální způsob, jak připravit zdravou zeleninovou polévku pro děti. Zahušťovat zdravě ale můžete i bramborem, stačí přidat do polévky nakrájenou vetší bramboru a řádně ji povařit až do úplného změknutí.

Klasikou v zahušťování je jíška, která se připravuje z másla a hladké mouky, dnes je dají dokonce koupit i jíšky hotové. Další možností je pouhé zaprášení moukou nebo kukuřičným škrobem. Tyhle způsoby jistě všichni známe, ale polévky se dají zahustit i jinak.

Jestliže máte rádi krémové polévky, můžete zkusit zahustit zeleninovou polévku smetanou. No a v případě, že chcete připravit velmi vydatnou polévku, která klidně vydá i za hlavní chod, naučte se zahušťovat ovesnými vločkami nebo krupičkou. Výborná zeleninová polévka by koneckonců měla být hodně hustá. Zeleninová polévka s krupicí a vejcem zcela jistě tohle splní na sto procent.

Recept zeleninová polévka s vejcem

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Popis receptu

Máte doma jen mraženou zeleninu a vejce? Chcete si připravit rychlou a chutnou večeři pro celou rodinu? U této zeleninové polévky určitě nebudete trávit hodiny, teplé a vydatné jídlo si připravíte kdykoliv, a jistě si výtečně pochutnáte. Nejlepší zeleninovou polévku můžete ochutnat ještě dnes.

Suroviny

Postup

  1. V hrnci si dáme rozehřát plátek másla a asi jednu lžíci oleje, přidáme zhruba dvě lžíce hladké mouky a řádně rozmícháme. Tím si připravíme základ, tedy jíšku, kterou pak zalijeme přibližně jedním litrem vody.
  2. Opět řádně zamícháme, pokud se tvoří hrudky, pomůžeme si metličkou.
  3. Do základu přisypeme mraženou zeleninu, plamen na plotně mírně stáhneme a za občasného míchání přivedeme k varu.
  4. Osolíme a opepříme podle chuti a polévku vaříme pod pokličkou přibližně patnáct minut.
  5. V míse si rozklepneme dvě vejce a jemně je vidličkou rozšleháme.
  6. Vejce pak přidáme ke konci vaření do polévky, zamícháme a vaříme ještě asi dvě minutky.

Tipy

  • Polévku je vhodné dozdobit ještě bylinkami, nejlépe nasekanou čerstvou petrželkou.
  • Do polévky je rovněž možné přidat ještě opečené krutony ze staršího pečiva.
  • Výborná je také zeleninová polévka z mražené zeleniny
Klíčová slova:rychlé polévky, nejoblíbenejší polévky pro děti, jednoduchá zeleninová polévka s vejcem

Zeleninová polévka se ztraceným vejcem

Milujete tekutý žloutek a chcete vyzkoušet něco nového? Zeleninová polévka se ztraceným vejcem je vynikající a jde už o trošku složitější kulinářské umění. Ne vždy se totiž ztracené vejce opravdu povede.

Jak připravit ztracené vejce?

Ztracené vejce se připravuje tak, že se voda v hrnci přivede k varu a rychle se zamíchá. Doprostřed rozmíchané vody, která v tom okamžiku vytvoří vír, se vyklepne vajíčko a bílek by v tu ránu měl obalit žloutek.

Jakmile lze vidět, že je bílek pevný, odstaví se hrnec z plotny a je hotovo. Pokud se ztracené vejce připravuje do polévky, je možné naběračkou přímo do polévky vejce vložit a povařit jej přímo v polévce. Co jedna porce, to jedno ztracené vejce. Pokud se vám ztracené vejce povede, poznáte to tak, že žloutek po nakrojení nádherně vyteče.

A do kterých polévek se hodí ztracené vejce kromě té zeleninové? Určitě vyzkoušejte ztracené vejce v kulajdě, v koprové polévce, v česnečce nebo v kyselici. Se ztraceným vejcem bude polévka zase vždy chutnat jinak.

Dobrou chuť!

Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net 


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)