Zeleninová polévka s vejcem patří k těm nejoblíbenějším. Chcete si připravit zeleninovou polévku, která bude hustá a zasytí? Vyzkoušejte náš recept na rychlou zeleninovou polévku.
Rychlou zeleninovou polévku s vejcem si můžete připravit kdykoliv, ideální je na oběd i na večeři. Tuto výbornou zeleninovou polévku můžete připravovat z čerstvé i mražené zeleniny, a je jedno jaký druh zeleniny použijete. Zkusíte ji?
Jak zahustit zeleninovou polévku
Způsobů, jak zahustit polévku se zeleninou, je několik. Pokud se chcete vyhnout mouce úplně, určitě použijte k zahuštění samotnou zeleninu. Čím více zeleniny do polévky dáte, tím bude hustší, a nakonec můžete zeleninu ještě rozmixovat. Ideální způsob, jak připravit zdravou zeleninovou polévku pro děti. Zahušťovat zdravě ale můžete i bramborem, stačí přidat do polévky nakrájenou vetší bramboru a řádně ji povařit až do úplného změknutí.
Klasikou v zahušťování je jíška, která se připravuje z másla a hladké mouky, dnes je dají dokonce koupit i jíšky hotové. Další možností je pouhé zaprášení moukou nebo kukuřičným škrobem. Tyhle způsoby jistě všichni známe, ale polévky se dají zahustit i jinak.
Jestliže máte rádi krémové polévky, můžete zkusit zahustit zeleninovou polévku smetanou. No a v případě, že chcete připravit velmi vydatnou polévku, která klidně vydá i za hlavní chod, naučte se zahušťovat ovesnými vločkami nebo krupičkou. Výborná zeleninová polévka by koneckonců měla být hodně hustá. Zeleninová polévka s krupicí a vejcem zcela jistě tohle splní na sto procent.
Recept zeleninová polévka s vejcem
Popis receptu
Máte doma jen mraženou zeleninu a vejce? Chcete si připravit rychlou a chutnou večeři pro celou rodinu? U této zeleninové polévky určitě nebudete trávit hodiny, teplé a vydatné jídlo si připravíte kdykoliv, a jistě si výtečně pochutnáte. Nejlepší zeleninovou polévku můžete ochutnat ještě dnes.
Suroviny
Postup
- V hrnci si dáme rozehřát plátek másla a asi jednu lžíci oleje, přidáme zhruba dvě lžíce hladké mouky a řádně rozmícháme. Tím si připravíme základ, tedy jíšku, kterou pak zalijeme přibližně jedním litrem vody.
- Opět řádně zamícháme, pokud se tvoří hrudky, pomůžeme si metličkou.
- Do základu přisypeme mraženou zeleninu, plamen na plotně mírně stáhneme a za občasného míchání přivedeme k varu.
- Osolíme a opepříme podle chuti a polévku vaříme pod pokličkou přibližně patnáct minut.
- V míse si rozklepneme dvě vejce a jemně je vidličkou rozšleháme.
- Vejce pak přidáme ke konci vaření do polévky, zamícháme a vaříme ještě asi dvě minutky.
Tipy
- Polévku je vhodné dozdobit ještě bylinkami, nejlépe nasekanou čerstvou petrželkou.
- Do polévky je rovněž možné přidat ještě opečené krutony ze staršího pečiva.
- Výborná je také zeleninová polévka z mražené zeleniny
Zeleninová polévka se ztraceným vejcem
Milujete tekutý žloutek a chcete vyzkoušet něco nového? Zeleninová polévka se ztraceným vejcem je vynikající a jde už o trošku složitější kulinářské umění. Ne vždy se totiž ztracené vejce opravdu povede.
Jak připravit ztracené vejce?
Ztracené vejce se připravuje tak, že se voda v hrnci přivede k varu a rychle se zamíchá. Doprostřed rozmíchané vody, která v tom okamžiku vytvoří vír, se vyklepne vajíčko a bílek by v tu ránu měl obalit žloutek.
Jakmile lze vidět, že je bílek pevný, odstaví se hrnec z plotny a je hotovo. Pokud se ztracené vejce připravuje do polévky, je možné naběračkou přímo do polévky vejce vložit a povařit jej přímo v polévce. Co jedna porce, to jedno ztracené vejce. Pokud se vám ztracené vejce povede, poznáte to tak, že žloutek po nakrojení nádherně vyteče.
A do kterých polévek se hodí ztracené vejce kromě té zeleninové? Určitě vyzkoušejte ztracené vejce v kulajdě, v koprové polévce, v česnečce nebo v kyselici. Se ztraceným vejcem bude polévka zase vždy chutnat jinak.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net
Vyzkoušejte další recepty na polévky