Zeleninová polévka z mražené zeleniny: Rychlý a snadný recept
Zeleninová polévka z zmražené zeleniny je velmi rychle hotová a můžete si ji připravit kdykoliv, tedy i v zimě, kdy se čerstvá zelenina shání poměrně těžko.
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny vás zasytí a nadchne jistě i děti. Je chutná a přitom tak jednoduchá. Můžete si ji připravit kdykoliv, když například nevíte, co narychlo podat rodině k večeři nebo obědu. Polévka zeleninová je zdravá, určitě se nebojte ani toho, že je v ní využita zelenina mražená. Recept na zeleninovou polévku můžete vyzkoušet kdykoliv.
Jaká mražená zelenina je vhodná do polévky
Je jasné, že nejlepší zeleninová polévka bude ze zeleniny čerstvé. Ovšem například v zimě se k čerstvé a zároveň chutné zelenině nedostaneme, takže je na čase spotřebovat zásoby z mrazáku. Buď ty vlastní, nebo z obchodu. Výborná zeleninová polévka se totiž dá rozhodně připravit i z zmražené zeleniny. A jaké druhy zeleniny využít? Na přípravu polévky je možné využít v podstatě jakékoliv druhy zeleniny, záleží na tom, co máte rádi. Základem by určitě měla být mrkev a hrášek. Nejlepší ale je, když je zeleninová polévka hodně pestrá. Vybírejte tedy i směsi s květákem, růžičkovou kapustou, fazolovými lusky nebo kukuřicí.
Rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny – recept
Popis receptu
Zahuštěná zeleninová polévka ze zmražené zeleniny vás nadchne nejen tím, jak je jednoduchá, ale i tím, jak moc je dobrá. Polévku budete mít připravenou za chvíli a hlavně nebudete muset předem nic krájet ani čistit. Zmražená zelenina se prostě jen vysype z pytlíku. Tak si tuto zeleninovou polévku ze zmražené zeleniny na másle připravte také.
Suroviny
Postup
- V hrnci si rozpustíme máslo a na něm krátce orestujeme zmrazenou zeleninu, ale bez hrášku.
- Zeleninu v hrnci si jemně osolíme a pak přilijeme zeleninový vývar nebo vodu. Poté přidáme ještě hrášek.
- Polévku dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Povaříme pět minut a připravíme si jíšku.
- V malém hrnci si rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku, řádně mícháme, dokud jíška nebude hotová a nezačne vonět, a pak ji dle potřeby naředíme kapkou studené vody.
- Jíšku vlijeme opatrně do polévky a řádně promícháme, mícháme tak dlouho, dokud nebude jíška rozmíchaná tak, aby v ní nebyly hrudky.
- Polévku pak necháme ještě asi čtvrt hodinky povařit a můžeme podávat.
Tip
- Pokud máte možnost, do polévky můžete nakonec přidat ještě čerstvé nasekané bylinky, které polévku provoní a jemně dochutí. Pokud si přejete mít zeleninovou polévku hustější a vydatnější, klidně do ní nakrájejte i dvě větší brambory.
Jak skladovat zeleninu v mrazáku
Jak jistě víte, do mrazáku se dá dát téměř cokoliv, takže pokud jste měli v létě větší úrodu zeleniny, můžete si ji schovat do mrazáku na zimu, abyste ji nemuseli kupovat. Nejčastěji se mrazí hrášek, který stačí vyloupat a uložit do sáčku či krabičky a zamrazit. Jinak pokud se rozhodnete mrazit zeleninu čerstvou a tepelně neupravenou, vždy ji řádně očistěte a naporcujte.
Doporučuje se také zeleninu nejdříve blanšírovat. A co to je? Díky blanšírování se zelenina zbaví mikroorganismů a tím se prodlouží doba trvanlivosti. Zelenina si pak navíc uchová svou chuť i barvu. Stačí, když si zeleninu očistíte a připravíte ke zmražení, pak ji dáte do síta, a to na chvíli ponoříte do vroucí vody. Je třeba hlídat dobu, kdy je zelenina ve vroucí vodě, protože vzápětí se musí ponořit do vody studené na stejně dlouhou dobu. Pak už stačí jen zeleninu uložit do sáčků vhodných do mrazáku či do připravených krabiček. Domácí zmrazenou zeleninu pak můžete využít celý rok až do další úrody.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net
Další tipy na zeleninové polévky