Tradiční špenátová polévka: Recept krok za krokem

Tradiční špenátová polévka – vitamínová bomba z čerstvého špenátu, která navíc skvěle chutná. Víte, jak připravit tu nejlepší špenátovou polévku a současně v ní zachovat vitamíny?

Tepelná úprava špenátu

Nejčastější příprava špenátu, je špenát jako příloha ke knedlíkům, masům a bramborám. Velmi chutná a oblíbená je však také klasická nebo krémová špenátová polévka.

Při tepelné úpravě však špenát ztrácí významné množství vitamínů, kyseliny šťavelové, luteinu a dalších, pro zdraví prospěšných látek. Čím delší dobu špenát tepelně upravujete, tím více těchto látek ztratí.

Proto je ideální konzumovat špenát v syrovém stavu, například jako smoothie v kombinaci s tukem z mandlového másla nebo avokáda. Tuk, který ke špenátu přidáte, pomůže absorbovat antioxidant.

špenátová polévka
Zdroj foto: kostrez / Shutterstock.com

Jak se dělá špenát

  • Vaření špenátu v páře – šetrná tepelná úprava špenátu pro plnění slaných koláčů, závinů a špenátových lasagní. Špenát vařený v páře lze přidat také do tvarohové pomazánky, šťouchaných brambor nebo do luštěninového salátu.
  • Blanšírování špenátu– krátké povaření špenátu v horké osolené vodě a následné prudké ochlazení. Špenát si tak zachová podstatnou část vitamínů. Blanšírovaný špenát můžete zamrazit nebo použít podobně, jako špenát vařený v páře.
  • Restování špenátu na tuku – rychlá tepelná úprava špenátu pro použití do těstovin, lasagní, vaječné omelety, quiche nebo do slaných palačinek.
  • Vaření dušeného špenátu – většinou se vaří na zesklovatěné cibulce dochucený solí a česnekem. Takto uvařený špenát je ideální přílohou k masům a knedlíkům.
špenátová polévka recept
Zdroj foto: VICUSCHKA / Shutterstock.com

Proč je špenát zdravý

Špenát je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem živin a ochranných látek. Špenát tělu dodá růstový vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou, vitamín krásy biotin, niacin, draslík, hořčík, měď, železo, mangan a vlákninu.

Zdravější srdce

Špenát obsahuje antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky. Snižují riziko některých nádorových onemocnění, chrání před infarktem, pomáhají při nemocech srdce, cukrovce, virových a bakteriálních onemocněních a alergických reakcích.

Snížení rizika cukrovky a obezity

Látky, které špenát obsahuje, tlumí zánětlivé reakce, snižují oxidační stres a spouští uvolnění hormonů sytosti.

Zdravý mozek

Protizánětlivé účinky pomáhají ke správnému fungování mozku a jeho pomalejšímu stárnutí.

Prevence ztráty zraku

Ve špenátu obsažený lutein snižuje riziko očního onemocnění AMD, které způsobuje ztrátu zraku u lidí starších 50 let.

Špenátová polévka – recept na zdravou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Popis

Zdravá špenátová polévka má lahodnou chuť, je velmi rychlá, jednoduchá na přípravu a vhodná i pro děti.

Suroviny

Postup

  1. Oloupejte a najemno nakrájejte šalotky. Poté je lehce osmažte na másle a nechte zesklovatět.
  2. Osmahlou cibulku zaprašte moukou a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
  3. Jíšku zalijte zeleninovým vývarem a do směsi prolisujte dva stroužky česneku.
  4. Špenátové listy překrájejte na malé kousky nasypte do hrnce.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a asi pět minut povařte.
  6. Hotovou polévku pro docílení hladké konzistence rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Špenátovou polévku můžete podávat s dozlatova osmaženými nebo opečenými krutonky.

Jak vylepšit špenátovou polévku

  • Blanšírování (povaření špenátu v horké osolené vodě a následné prudké zchlazení) zajistí, že si špenát zachová velkou část živin a svou zářivě zelenou barvu.
  • Můžete připravit špenátovou polévku s vejcem a servírovat s vařeným či zastřeným vejcem.
  • Špenátovou polévku můžete posypat také na másle osmaženými nebo upečenými krutony. Pokud máte rádi sýr, krutony vylepšete tím, že na ně tvrdý sýr nastrouháte.
  • Pokud nemáte čerstvý listový špenát nebo baby špenát, můžete polévku uvařit z mraženého špenátu nebo ze špenátového protlaku, přičemž počítejte s rozdílem v chuti – špenátové polévce z čerstvého špenátu se mražený špenátový protlak rozhodně nevyrovná.
Klíčová slova:špenátová polévka z čerstvého špenátu, zdravá špenátový polévka, špenátová polévka pro děti

Další oblíbené recepty ze špenátu

Pokud si budete chtít dopřát větší dávku špenátu, můžete z něj připravit nesčetně dalších skvělých pokrmů.

Špenát můžete použít jako přílohu, uvařit špenátovou žemlovku s uzeným masem, slaný špenátový štrůdl plněný špenátem, drůbeží roládu plněnou špenátem, těstoviny se špenátem a kuřecím masem, špenátovou pizzu, slaný špenátový koláč nebo například špenátové suflé.

Kromě zmiňovaných jídel ze špenátu, vyzkoušejte také další recepty na polévky z naší sbírky receptů.

Zdroj: bbcgoodfood.com, delish.com


Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.