Špenátová polévka: Tradiční recept krok za krokem

Tradiční špenátová polévka – vitamínová bomba z čerstvého špenátu, která navíc skvěle chutná. Víte, jak připravit tu nejlepší špenátovou polévku a současně v ní zachovat vitamíny?

Tepelná úprava špenátu

Nejčastější příprava špenátu, je špenát jako příloha ke knedlíkům, masům a bramborám. Velmi chutná a oblíbená je však také klasická nebo krémová špenátová polévka.

Při tepelné úpravě však špenát ztrácí významné množství vitamínů, kyseliny šťavelové, luteinu a dalších, pro zdraví prospěšných látek.

Čím delší dobu špenát tepelně upravujete, tím více těchto látek ztratí.

Proto je ideální konzumovat špenát v syrovém stavu, například jako smoothie v kombinaci s tukem z mandlového másla nebo avokáda. Tuk, který ke špenátu přidáte, pomůže absorbovat antioxidant.

špenátová polévka
Zdroj foto: kostrez / Shutterstock.com

Jak se dělá špenát

  • Vaření špenátu v páře – šetrná tepelná úprava špenátu pro plnění slaných koláčů, závinů a špenátových lasagní. Špenát vařený v páře lze přidat také do tvarohové pomazánky, šťouchaných brambor nebo do luštěninového salátu.
  • Blanšírování špenátu– krátké povaření špenátu v horké osolené vodě a následné prudké ochlazení. Špenát si tak zachová podstatnou část vitamínů. Blanšírovaný špenát můžete zamrazit nebo použít podobně, jako špenát vařený v páře.
  • Restování špenátu na tuku – rychlá tepelná úprava špenátu pro použití do těstovin, lasagní, vaječné omelety, quiche nebo do slaných palačinek.
  • Vaření dušeného špenátu – většinou se vaří na zesklovatěné cibulce dochucený solí a česnekem. Takto uvařený špenát je ideální přílohou k masům a knedlíkům.

Proč je špenát zdravý

Špenát je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem živin a ochranných látek. Špenát tělu dodá růstový vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou, vitamín krásy biotin, niacin, draslík, hořčík, měď, železo, mangan a vlákninu.

Zdravější srdce

Špenát obsahuje antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky. Snižují riziko některých nádorových onemocnění, chrání před infarktem, pomáhají při nemocech srdce, cukrovce, virových a bakteriálních onemocněních a alergických reakcích.

Snížení rizika cukrovky a obezity

Látky, které špenát obsahuje, tlumí zánětlivé reakce, snižují oxidační stres a spouští uvolnění hormonů sytosti.

Zdravý mozek

Protizánětlivé účinky pomáhají ke správnému fungování mozku a jeho pomalejšímu stárnutí.

Prevence ztráty zraku

Ve špenátu obsažený lutein snižuje riziko očního onemocnění AMD, které způsobuje ztrátu zraku u lidí starších 50 let.

Recept na špenátovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Zdravá špenátová polévka má lahodnou chuť, je velmi rychlá, jednoduchá na přípravu a vhodná i pro děti.

Suroviny

Postup

  1. Oloupejte a najemno nakrájejte šalotky. Poté je lehce osmažte na másle a nechte zesklovatět.
  2. Osmahlou cibulku zaprašte moukou a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
  3. Jíšku zalijte zeleninovým vývarem a do směsi prolisujte dva stroužky česneku.
  4. Špenátové listy překrájejte na malé kousky nasypte do hrnce.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a asi pět minut povařte.
  6. Hotovou polévku pro docílení hladké konzistence rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Špenátovou polévku můžete podávat s dozlatova osmaženými nebo opečenými krutonky.

Jak vylepšit špenátovou polévku

Blanšírování (povaření špenátu v horké osolené vodě a následné prudké zchlazení) zajistí, že si špenát zachová velkou část živin a svou zářivě zelenou barvu.

Můžete připravit špenátovou polévku s vejcem a servírovat s vařeným či zastřeným vejcem.

Špenátovou polévku můžete posypat také na másle osmaženými nebo upečenými krutony. Pokud máte rádi sýr, krutony vylepšete tím, že na ně tvrdý sýr nastrouháte.

Pokud nemáte čerstvý listový špenát nebo baby špenát, můžete polévku uvařit z mraženého špenátu nebo ze špenátového protlaku, přičemž počítejte s rozdílem v chuti – špenátové polévce z čerstvého špenátu se mražený špenátový protlak rozhodně nevyrovná.

Další oblíbené recepty ze špenátu

Pokud si budete chtít dopřát větší dávku špenátu, můžete z něj připravit nesčetně dalších skvělých pokrmů.

Špenát můžete použít jako přílohu, uvařit špenátovou žemlovku s uzeným masem, slaný špenátový štrůdl či drůbeží roládu plněnou špenátem.

Další oblíbené jsou:

  • těstoviny se špenátem a kuřecím masem,
  • špenátová pizza,
  • slaný špenátový koláč
  • nebo například špenátové suflé.

Kromě zmiňovaných jídel ze špenátu, vyzkoušejte také další recepty na polévky z naší sbírky receptů.

Zdroj: bbcgoodfood.com, delish.com


Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.