Zelná polévka: Recept na vynikající polévku z čerstvého zelí

Zelná polévka je chutná jednoduchá polévka, která vás zahřeje nejen v podzimních sychravých dnech. Vyzkoušejte náš recept na silnou a vydatnou zelnou polévku, která nahradí i hlavní chod.

Jaký je rozdíl mezi zelňačkou a zelnou polévkou?

Zelná polévka se vaří z čerstvého hlávkového zelí, na rozdíl od zelňačky, která se vaří ze zelí kysaného.

Zelná polévka je oblíbená nejen v Čechách, ale také na Moravě, Slovensku, na Ukrajině, v Rusku, v Polsku, ve Francii i v Německu.

Z jakého zelí vařit zelnou polévku?

Zelná polévka se vaří z čerstvého bílého hlávkového zelí.

Výborný recept na zelnou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření:3 hodiny Celkový čas:3 hodiny 20 minutPorce:6 porce

Popis receptu

Připravte si tu nejlepší zelnou polévku u vás doma. Je sice časově trošku náročnější, ale jistě to dáte.

Suroviny

Postup

  1. Do hrnce vložte uzená žebra, zalijte studenou vodou a dejte je na mírném ohni na několik hodin vařit.
  2. Před koncem vaření nakrájejte cibuli, zelí na tenké nudličky, brambory na kostky a klobásu na kolečka.
  3. Když z žeber získáte dostatečně silný vývar, vyjměte žebra z vody a maso z nich oberte na misku.
  4. Do horkého vývaru dejte vařit zelí s pepřem a bobkovým listem a vařte do poloměkka.
  5. Poté přidejte brambory, klobásu, prolisovaný česnek, kmín a sůl a nechte vařit.
  6. Na pánvi na sádle lehce osmahněte cibuli, přisypte mouku a sůl a za stálého míchání vytvořte jíšku.
  7. Hotovou jíšku nechte chvíli zchladnout a přimíchejte do ní papriku, zalijte studenou vodou, dobře promíchejte a propasírujte přes síto do polévky.
  8. Ještě krátce povařte, přidejte do ní maso ze žeber.
  9. Polévku podávejte zdobenou nasekanou pažitkou nebo s trochou zakysané smetany a čerstvým pečivem.

Tip na servírovaní

  • Polévku můžete servírovat v misce do zelného listu.
Klíčová slova:zelná polévka, zelná polévka z čerstvého zelí, čerstvé zelí

Jak polévku vylepšit

  • Namísto sladké mleté papriky do polévky můžete přidat mletou uzenou papriku.
  • Polévku můžete dochutit trochou rajského protlaku.
  • Můžete si připravit zelnou polévku se smetanou, zakysanou smetanou, jogurtem nebo mlékem.
  • Ke konci vaření můžete do polévky vyklepnout a vidličkou rozkvedlat vajíčko.
  • Dietní zelní polévku připravíte tak, když vynecháte všechny tučné přísady. Cibuli osmahnete na troše oleje, přidáte papriku, zelí a zalijete vývarem. Polévku můžete zahustit nahrubo nastrouhanými bramborami. Můžete přidat i uzené tofu, které nahradí chuť uzeniny.
  • Dle chuti do polévky můžete přidat i zeleninu, kterou máte rádi – například pórek nebo kořenovou zeleninu.

Zelná polévka a její obměny

Polévek z čerstvého zelí existuje nespočet verzí. Například:

  • bílá zelná polévka bez papriky,
  • polévka s klobásou a bramborem,
  • zelná polévka s párkem.

Tuto polévku si můžete připravit na takový způsob, jaký máte rádi. Pokud vás však omrzel recept na polévku ze zelí, kterou děláte stále, pak vyzkoušejte některou ze zmíněných verzí a připravte si zelnou polévku na nový způsob.

Pokud jste milovníky jednoduchých polévek, ochutnejte také další recepty na polévky z našeho receptáře. Na výběr máte tradiční zeleninové polévky nebo vynikající krémové.

Zdroj: delish.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

4/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra