Zelná polévka z čerstvého zelí – Vynikající recept

Zelná polévka je chutná jednoduchá polévka, která vás zahřeje nejen v podzimních sychravých dnech. Vyzkoušejte náš recept na silnou a vydatnou zelnou polévku, která nahradí i hlavní chod.

Jaký je rozdíl mezi zelňačkou a zelnou polévkou?

Zelná polévka se vaří z čerstvého hlávkového zelí, na rozdíl od zelňačky, která se vaří ze zelí kysaného.

Z jakého zelí vařit zelnou polévku?

Zelná polévka se vaří z čerstvého bílého hlávkového zelí.

Recept na zelnou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření:3 hodiny Celkový čas:3 hodiny 20 minutPorce:6 porce

Připravte si tu nejlepší zelnou polévku u vás doma. Recept je sice časově trošku náročnější, ale jistě to dáte.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Do hrnce vložte uzená žebra, zalijte studenou vodou a dejte je na mírném ohni na několik hodin vařit.
  2. Před koncem vaření nakrájejte cibuli, zelí na tenké nudličky, brambory na kostky a klobásu na kolečka.
  3. Když z žeber získáte dostatečně silný vývar, vyjměte žebra z vody a maso z nich oberte na misku.
  4. Do horkého vývaru dejte vařit zelí s pepřem a bobkovým listem a vařte do poloměkka.
  5. Poté přidejte brambory, klobásu, prolisovaný česnek, kmín a sůl a nechte vařit.
  6. Na pánvi na sádle lehce osmahněte cibuli, přisypte mouku a sůl a za stálého míchání vytvořte jíšku.
  7. Hotovou jíšku nechte chvíli zchladnout a přimíchejte do ní papriku, zalijte studenou vodou, dobře promíchejte a propasírujte přes síto do polévky.
  8. Ještě krátce povařte, přidejte do ní maso ze žeber.
  9. Polévku podávejte zdobenou nasekanou pažitkou nebo s trochou zakysané smetany a čerstvým pečivem.

Jak vylepšit zelnou polévku?

  • Namísto sladké mleté papriky do polévky můžete přidat mletou uzenou papriku.
  • Polévku můžete dochutit trochou rajského protlaku.
  • Můžete si připravit zelnou polévku se smetanou, zakysanou smetanou, jogurtem nebo mlékem.
  • Ke konci vaření můžete do polévky vyklepnout a vidličkou rozkvedlat vajíčko.
  • Dietní zelní polévku připravíte tak, když vynecháte všechny tučné přísady. Cibuli osmahnete na troše oleje, přidáte papriku, zelí a zalijete vývarem. Polévku můžete zahustit nahrubo nastrouhanými bramborami. Můžete přidat i uzené tofu, které nahradí chuť uzeniny.
  • Dle chuti do polévky můžete přidat i zeleninu, kterou máte rádi – například pórek nebo kořenovou zeleninu.

Polévek z čerstvého zelí existuje nespočet verzí. Například:

  • bílá zelná polévka bez papriky,
  • zelná polévka s párkem.

Tuto polévku si můžete připravit na takový způsob, jaký máte rádi. Pokud vás však omrzel recept na polévku ze zelí, kterou děláte stále, pak vyzkoušejte některou ze zmíněných verzí a připravte si zelnou polévku na nový způsob.

Pokud jste milovníky jednoduchých polévek, ochutnejte také další recepty na polévky z našeho receptáře. Na výběr máte tradiční zeleninové polévky nebo vynikající krémové.

Zdroj: delish.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

4.5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.