Hustá zeleninová polévka: Recept, který dodá sílu

Hustá zeleninová polévka je ideální pro podzimní období, kdy se potřebujeme zahřát a dodat tělu mnoho vitamínů. Proto si vyzkoušejte připravit tradiční sytou zeleninovou polévku.

Hustá zeleninová polévka je plná zeleniny, dokáže skutečně zasytit a zahřát během chladnějších dnů. Milují ji děti i dospělý, pochutná si na ní prostě celá rodina. Je plná vitamínů, dodá vám energii, povzbudí do sychravého počasí a ochrání před sezónním nachlazením.

Jakou zeleninu přidat do husté zeleninové polévky?

Lámete si hlavu nad tím, co všechno můžete do této zeleninové polévky přidat? Odpovědí je opravdu všechno, vše co dům dal nebo co najdete v zahradě. Do této tradiční polévky můžete přidat mrkev, celer, petržel, kedluben, brokolici, zelí, česnek, cibuli. Často se polévka doplňuje i o luštěniny, jako fazolky, hrášek či čočku. Chcete-li polévku ještě hustší, přidejte na zahuštění quinou. K dochucení do ní můžete dát vyvařit také koření či bylinky.

Recept na hustou zeleninovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Recept na hustou zeleninovou polévku zvládnete hravě a polévka je připravená rychle. Je plná vitamínů, je zdravá, a navíc je hustá zeleninová polévka vhodná i pro děti, které tak do sebe alespoň dostanou pořádnou dávku vitamínů, které potřebují. Proto se pusťte do její přípravy.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Brambory si oloupeme, omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
  2. Mrkev i petržel si rovněž oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Poté si připravíme pórek, který také řádně omyjeme a pokrájíme na kolečka.
  4. Připravené brambory dáme společně se zeleninou do většího hrnce a vše zalijeme vodou. Osolíme a necháme povařit asi dvacet minut.
  5. Po dovaření si můžeme oddělit část polévky, kterou pomixujeme tyčovým mixérem, druhou část polévky mixovat nemusíme, polévka pak bude obsahovat kousky zeleniny a brambor. Můžeme ale rozmixovat i celou polévku, je to podle chuti a preferencí.
  6. Jakmile budeme mít polévku rozmixovanou, mělo by z ní vzniknout pyré, do kterého opatrně vmícháme připravený vývar.
  7. Vývaru přidáme přesně tolik, kolik chceme mít polévky, záleží i na tom, jak chceme mít polévku hustou.
  8. Polévku pak dáme ještě na plotnu, krátce promícháme a povaříme.
  9. Nakonec polévku dochutíme pepřem i solí.
  10. Na závěr si posekáme petrželovou nať a posypeme jí polévku na dozdobení.

Tipy jak vylepšit polévku

  • Recept můžeme využít jen jako základ pro přípravu husté zeleninové polévky, do ní se dále mohou přidávat před dovařením i jiné suroviny.
  • Nemixovanou zeleninovou polévku můžeme zahustit například čočkou nebo pohankou. Hustá zeleninová polévka s pohankou pak i výborně zasytí a nahradí i hlavní chod.
  • Výborná zeleninová polévka bude také tehdy, přidáte-li do ní i jiné druhy zeleniny, podle své chuti nebo podle toho, co doma najdete.

Základem husté zeleninové polévky je silný vývar

Kvalitní kuřecí vývar či hovězí vývar je základem i této husté zeleninové polévky. Receptů na kvalitní vývar naleznete mnoho, my vás však chceme upozornit na několik zásad při jeho vaření, které zajistí, že se vám vývar povede na jedničku.

6 tipů pro silný vývar

  1. Vývar by se měl vařit, ale nikdy ne vřít, jinak zůstane voda zakalená. Ideální je udržovat jej pod bodem varu, na úrovni přibližně 80 stupňů.
  2. Zelenina do vývaru se nemusí loupat, protože ve slupce se skrývá nejvíce vitamínů a minerálů. Proto jej stačí očistit kartáčkem a dobře umýt.
  3. Nejlepší směs koření na vývar je bobkový list, celý pepř a nové koření. Někteří šéfkuchaři umí koření před vařením orestovat, což podpoří a zvýrazní následnou chuť v polévce.
  4. Chcete, aby měl váš vývar krásnou žlutou barvu? Přidejte očištěnou cibuli překrojenou na polovinu. I cibuli můžete předtím orestovat na pancivi, jemně zkaramelizuje, což dodá vývaru krásnou barvu i chuť.
  5. Do vývaru se doporučuje dávat jen tři druhy zeleniny. Je to z toho důvodu, že výsledné chutě se budou navzájem bít. Nejvhodnější je kořenová zelenina.
  6. Pokud máte rádi průzračně čistý vývar, důležité je posbírat veškerou pěnu a tuk, které se v polévce vytvoří z masa na začátku vaření. Někteří zvyknou polévku i přecedit přes sítko.

Věříme, že naše tipy pro dobrý vývar vám pomohou při vaření a doladí váš zeleninový či masový vývar k dokonalosti.

A jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty na polévky? Do babiččiny husté zeleninové polévky se například přidávaly i sušené houby. Zkuste tento recept na výbornou zeleninovou polévku.

Dobrou chuť!

Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.