Připravte svěží těstovinový salát. Pro dochucení můžete použít Gyros koření. Recept pro 2 porce.

Těstovinový salát máme rádi snad skoro všichni. Je to lehké, chutné jídlo, které zasytí i osvěží. Variací na těstovinový salát je nespočetně. Základní a nejdůležitější surovinou v těstovinovém salátu, jak již plyne z názvu, jsou samozřejmě těstoviny. Připravit ho můžeme z jakéhokoliv druhu těstovin – hodí se do něj mašle, penne, mušličky, dokonce i nudle či špagety, nejčastěji se ale setkáváme s fusilli, tedy vřetena nebo také vrtule.

Těstovinový salát. Zdroj foto: Drong / Shutterstock.com
Těstovinový salát. Zdroj foto: Drong / Shutterstock.com

Do správného těstovinového salátu by rozhodně měla přijít zelenina. Nejčastěji se setkáváme s rajčaty, paprikou a okurkou. Dále podle chuti můžeme přidat kuřecí maso. Někdy v receptech najdeme místo kuřecího masa šunku nebo tuňáka a také různé druhy sýra.

Výborný těstovinový salát po balkánsku

Pokud máte chuť na těstovinový salát trochu jinak, máme tu pro vás skvělý recept na svěží těstovinový salát, na kterém si pochutnáte. Co budeme potřebovat?

Suroviny

(recept je pro 2 porce)

  • 200 g těstovin (nejlépe vřetena)
  • 150 g kuřecích prsních řízků
  • 3 kyselé okurky (můžete nahradit ½ salátové okurky)
  • ½ plechovky červených fazolí
  • 1 ks červené papriky
  • 50 g balkánského sýra
  • 2 polévkové lžíce jogurtu
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • koření Gyros nebo jiné, stačí třeba rozmarýn
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Jak budeme postupovat?

Těstoviny uvaříme dle návodu doměkka, scedíme a vsypeme je do velké mísy. Těstoviny zalijeme olivovým olejem, aby se neslepily, promícháme a necháme vychladnout. Kuřecí prsní řízky nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky. Přidáme lžíci rostlinného oleje, sůl, pepř a koření dle chuti. Necháme odležet. Mezi tím si očistíme papriku a nakrájíme na slabé proužky. Okurky nakrájíme na kostičky a společně i s fazolemi přidáme k těstovinám do velké mísy. Vše promícháme.
Rozpálíme pánev a vložíme do ní naložené maso, zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo a opeklo. Maso necháme trochu vychladnout, potom ho promícháme s ostatními ingrediencemi a přidáme jogurt smíchaný s majonézou. Podáváme posypané balkánským sýrem.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací